Windows 10X – какво знаем за най-новия проект на Microsoft

В продължение на десетилетия пионерът в разработването на потребителски софтуер – Microsoft, усъвършенства своята операционна система Windows и периодично ни изненадва с нова версия на най-популярната компютърна операционна система. Според данни на netmarketshare.com към момента 88,4% от десктоп и лаптоп устройствата използват операционна система Windows спрямо 9,38% с Мac OS. Другите операционни системи имат доста малък процент, като само Linux превишава границата и стига до 1,89%.

Затова не е изненада, че всяка новина, свързана с новостите в операционната система Windows, се приема с интерес не само от технически изкушената публика.

Kaкво се случва с Windows 7 и Windows 10

На 29 юни 2015 г. се появи последната версия от компанията – Windows 10. Тя постепенно се превърна в основната операционна система, която Microsoft все още поддържа чрез актуализации. Обичана от много, но и също толкова мразена, операционната система Windows 10 измести от върха популярната 7-ма версия, като към момента сайтът netmarketshare.com показва, че повече от 52% от десктоп устройствата и лаптопите работят с най-новата версия, докато близо 30% – със 7-ма версия.

Както писахме по-рано, поддръжката на Windows 7 спря в началото на годината (14 януари), но явно още доста потребители са сантиментални към тази версия и не се притесняват от това, че няма да получават системни актуализации на сигурността.

На сцената излиза Windows 10X

Два месеца преди да спре поддръжката на Windows 7 и да съсредоточи вниманието си само към Windows 10, Microsoft обяви, че подготвя нов проект – Windows 10X (Уиндоус десет Екс). Транскрипцията не е случайна, защото в интернет веднага се появиха множество коментари, които са свързани с името и как трябва да бъде прочетено – уиндоус 10 Eкс, уиндоус 20, уиндоус 10 10.

Все още е мистерия какво точно имат предвид от компанията. От друга страна, може би цифрите (арабската и римската) символизират двоичната бинарна система – основата за създаването на компютрите, където методът за пресмятане е изграден само от цифрите 1 и 0.

Какво е Windows 10X и кой може да се възползва от него

Този проект на технологичния гигант е ориентиран с поглед към бъдещето на устройствата. Някои от вас може би се досещат – става дума за сгъваемите устройства. На пазара вече се появиха лаптопи  с два дисплея, други със сгъваеми се разработват. В момента те работят с Windows 10, но за да бъде потребителското преживяване още по-добро, трябва да разполагат с оптимизирана и модифицирана операционна система, предназначена специално за този тип устройства. Тук идва ролята на Windows 10X.

Според Microsoft новата операционна система ще бъде пусната до края на годината за устройства, разработени не само от компанията, но и от други гиганти като Asus, HP, Dell и Lenovo. По този начин потребителите, които разполагат с продукти като Lenovo ThinkPad X1 Fold или пък моделите на Asus – ZenBook Pro Duo, ScreenPad Plus, ще могат да преминат към новата операционна система.

Какво е новото при Windows 10X

Всъщност тази версия няма да се различава драстично от познатия ни Windows 10. Една от промените ще бъде свързана с дизайна на потребителския екран и Start Menu-то. То няма да се появява на двата екрана както е сега, а ще бъде модифицирано да се избира от едно място.

Основният проблем, пред който са изправени Microsоft, би бил свързан с оптимизирането на ориентацията на менютата и интеракцията с тях. Тъй като повече устройства с два екрана ще бъдат с Touch Screen дисплеи, операционната система при тях трябва да бъде оптимизирана за по-удобен достъп от всяка позиция, независимо дали потребителят е завъртял екрана странично (тип „книга”) да речем.

Правилнaтa ориентация на екраните е свързана с това как операционната система ще раздели съдържанието – т.е. какво ще се визуализира на единия екран и какво ще се визуализира на другия. В момента на Windows 10 можем да „разделим“ прозорците и да имаме няколко приложения, видими на основния екран. При Windows 10X тази опция ще бъде издигната на друго ниво, от което ще могат да се възползват само потребителите на устройства от типа 2в1, както и тези, които разполагат със сгъваеми дисплеи или устройства с два дисплея.

Action центърът, или менюто, което показва опции за контролиране на известията и бърз достъп до опциите за контролиране на звука, светлината и други, също ще бъде променено. Идеята зад промяната е функционалностите да бъдат още по-лесно достъпни и да извършват предназначението си директно в това меню. Т.е. потребителите ще могат директно да контролират звука на плейъра си, да пускат нови ъпдейти по-бързо и лесно, да оптимизират опциите на батерията с няколко докосвания и много други.

Още по темата

  1. Action центърът, или менюто, което показва опции за контролиране на известията и бърз достъп до опциите за контролиране на звука, светлината и други, също ще бъде променено

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*