5 важни новости, които Microsoft представи на конференцията си Build 2020

Въпреки сложната обстановка по целия свят, която доведе до отлагането на множество събития, Microsoft реши да проведе годишната си конференция Build, само че изцяло онлайн. Така компанията осигури защитата на всички посетители и заинтригувани, но и успя да покаже многото новости, които е подготвила за продуктите и услугите си.

Промените са много и повечето от тях са насочени към разработчиците и ползвателите на облачната платформа Azure. Но има и някои новости, които постепенно ще започнат да достигат и обикновените потребители.  Ето и някои от тях.

Нови, интерактивни Office документи

Microsoft смята, че е време за промяна на начина на работа на хора от разстояние и с дигитални документи. Затова представи платформата Fluid Framework, която създава интерактивни Office документи с „лего“ блокове. Идеята – вместо да отварят и превключват различни приложения, всичко е достъпно в един документ с множество модули и блокове. При това тези документи ще могат да се вграждат в други приложения (например Teams или чатове) и сайтове и да се обработват в реално време директно от тях. Технологията е все още нова, но с отворен код и с надеждата постепенно да се превърне в новия предпочитан начин за работа с документи.

Повече съвместимост между приложенията и Windows 10

Един от трайните проблеми на Windows 10 е разделението между традиционните програми и т.нар. модерни приложения, които постепенно бяха прекръстени на Universal Windows Platform, т.е. универсални приложнения. Най-сетне те може да станат едно цяло чрез Project Reunion. Win32 и UWP архитектурите ще станат по-близки и създателите на приложения ще могат да използват компоненти и от двете и съответно една версия на дадена програма ще може да работи на всички версии на Windows 10, вместо да се правят няколко.

Промени в интерфейса

Project Reunion ще доведе и до промени в интерфейса на някои приложения. За целта и платформата WinUI получава новости, които позволяват на програмистите да използват елементи и функции от дизайна на „модерните“ приложения и в стандартните програми за Windows.

Има и новости за Microsoft 365, както и за функцията за виртуален десктоп на Windows 10. Общото между тях е целта – приложенията да са по-универсални и потребителското изживяване да е на високо ниво, независимо от устройството.

Браузърът Edge и уеб приложенията

Браузърът Edge също ще се радва на повишено внимание. Актуалната му версия вече използва платформата Chromium, което позволява на Microsoft не само да развива своя браузър по-бързо, но и да помага за развитието на самата платформа. Компанията има за цел да представи нови функции, технологии и инструменти, които да се използват от Edge и постепенно някои да си проправят път и до Chromium, което ще позволи те да бъдат използвани и от други браузъри с тази платформа.

Фокус ще има и върху Progressive Web Apps. Това са уеб приложения, които чрез Edge ще могат да предлагат повече функции и възможности. Първоначално ще е от значение за програмистите, но постепенно трябва да се отрази и в по-интересни онлайн приложения за потребителите и бизнеса.

Новости за Microsoft Teams

Популярната платформа за отдалечена работа на Microsoft също получи доста обновления. Сред тях е по-добра интеграция с приложението Bookings за по-лесно управление на различни места, зали и дори отдели. Има и подобрения в качеството на стрийминга на видео, повече опции за излъчване на живо и др.

Направени са и нови шаблони за по-лесно и бързо създаване на чатботове за определени индустрии – банки, болници и др. Компаниите ще могат скоро да създават и собствени шаблони, които да използват многократно и така да съкратят значително времето за създаване на нов чатбот.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*