Как да изберем телевизор?

Толкова много производители, толкова много марки, толкова много размери и толкова много технологии има при съвременните телевизори! Без значение дали ще влезем във физически магазин и ще ни се завие свят от безбройните екрани (които в общия случай показват едно и също филмче) или ще четем описанията в е-магазин, за обикновения човек повечето модели скоро започват да изглеждат „еднакво“. Друго е обаче да тръгнеш да търсиш продукт, имайки ясна идея какво ти трябва.

Матриците

Въпреки че все още често се срещат LCD дисплеи, днес най-качествените телевизори са на база LED. Изображението се формира от светодиоди. Тези модели са за предпочитане, защото имат малка консумация на енергия, добър контраст и чудесно цветопредаване. В портфолиото на А1 такива устройство са например Neo 2420 или  LG 55UM.

OLED-моделите разчитат на органични LED лампи, които не се нуждаят от допълнително осветление. Такива матрици се отличават с наситен черен цвят, голям зрителен ъгъл (може да се гледа косо без компромис с картината), висока яркост и контраст. Съкращението OLED означава Organic Light Emiting Diode, като технологията е създадена от от LG. „Органичното“ в диода е тънък слой аминокиселини. Такъв телевизор e например Phillips 55OLED  Единственият им минус е по-високата цена в сравнение с LCD.

QLED е технология, чийто принцип на работа се основава на квантови точки. Техните размери са значително по-малки в сравнение с LCD кристалите и светодиодите. QLED матриците се използват в телевизорите на Samsung и се отличават с широка гама от цветове и максимална реалистичност на изображението.

В допълнение към трите най-модерни вида матрици при производството на телевизори се използва технологията IPS. Екрани от този тип се отличават с добър зрителен ъгъл и естествено цветопредаване. Един от вариантите на IPS е матрицата PLS, която е с по-голяма плътност на пикселите и по-малка консумация на енергия.

Резолюция

Максималната резолюция зависи до голяма степен от размера на телевизионния екран. Един от най-популярните диагонали е 55 инча. Такова устройство е удобно да се монтира върху стена или шкаф, подходящ е за всекидневна и спалня.

Най-популярният видео формат е Full HD или 1920×1080 пиксела. Тази резолюция се счита за оптимална за телевизори с диагонал до 50-55 инча.

За телевизор с диагонал от 55 инча си струва обаче да се избере и по-голямата и по-добра резолюция от типа 4K (3840×2160 точки). За тези, които пазаруват с мисъл за по-далечното бъдеще, на пазара вече има и телевизори с новата, ултрависока резолюция – 8К.

телевизори Как да изберем телевизор? А1 Блог

Който държи да гледа цифрова телевизия на телевизора си, трябва да настоява на поддръжката на стандарта DVB-T2.

Гланц или мат

Когато купуваме нов телевизор, трябва да обърнем внимание на следните параметри на дисплея:

 • Тип покритие: гланцовият екран се отличава с по-добро цветопредаване; матовото покритие няма отблясъци от светлина; най-добрият вариант е гланцов екран с антирефлексно покритие.
 • Честота на опресняване на изображението: стандартната честота е 60 Hz. За да подобрите яснотата на движещите се обекти, можете да изберете модел с по-голяма честота. Ако искате да включите конзола за игри към телевизора, има смисъл да обърнете внимание и на моделите с висока кадрова честота.
 • Време за реакция на екрана: оказва влияе върху промяната на цветовете и изкривяването на картината; за повечето зрители тази опция няма значение, но отново ще бъде полезна за геймърите.
 • Форма: вече са достъпни и телевизори с извит екран. Този дизайн на дисплея намалява зрителното поле и намалява натоварването на очите, което прави гледането по-удобно. Но този ефект се наблюдава само при модели с голям диагонал или на кратко разстояние.

Интерфейси за свързване

Сигурно няма да повярвате, но някога телевизорите имаха само един вход – за антена. Днес обаче имат редица конектори и интерфейси.

 • Wi-Fi модулът позволява свързване към домашната безжична интернет система;
 • Bluetooth е за синхронизиране с компютър, лаптоп, таблет или смартфон;
 • LAN портът също служи за кабелна мрежова връзка;
 • HDMI портове – служат за свързване на компютър, игрова конзола или мултимедиен плейър;
 • USB конекторите помагат за свързване към телевизора на външни устройства (предимно флаш памети);
 • Има и модели със старите VGA и DVI конектори, но те постепенно се заменят с HDMI телевизори.

Стандарти за сигнала

Повечето съвременни телевизори са оборудвани с всички необходими цифрови тунери. Въпреки това, потребителят все пак е добре да обърне внимание на поддръжката на такива стандарти:

DVB-T2 осигурява поддръжка за цифрови канали и съдържание с висока разделителна способност. Морално остарелият стандарт DVB-T се поддържа и от много съвременни телевизори, но се използва за аналогово излъчване.

DVB-C е стандарт за гледане на кабелна телевизия.

DVB-S и DVB-S2 са стандартите, нужни на потребителите на сателитна телевизия.

Ако телевизорът ще се използва само за достъп до интернет и гледане на IPTV, поддръжката на тези стандарти не е от особено значение. Но който иска да гледа цифрови ТВ канали, трябва да държи на поддръжката на DVB-T2.

телевизори Как да изберем телевизор? А1 Блог

Матовият екран спестява отблясъците, но гланцовият е с по-добри яркост и контраст.

Smart TV

Телевизорите с функция Smart TV могат да заменят компютъра. За да ги използвате, ще ви е необходим интернет с честотна лента, не по-ниска от 5-10 Mbps.

Възможностите на устройството до голяма степен зависят от неговата операционна система. Няколко думи за най-популярните от тях. Платформата Android TV се отличава с гъвкавост и съвместимост с много приложения от Play Market. Tizen OS е система с лесен интерфейс, която осигурява разширени възможности за управление, свързване към системата “умен дом” и разделяне на екрана. WebOS платформата поддържа достъп до телевизия и интернет и поддръжка на голям брой приложения (въпреки, че те са по-малко, отколкото за Android).

Ако не сте сигурни, че имате нужда от поддръжка на Smart TV, можете да изберете модел без него, а ако е необходимо, да купите телевизионна приставка по-късно. Телевизионните кутии се свързват чрез HDMI и осигуряват почти същата функционалност като вградената система за умна телевизия.

Качество на звука

Качеството и силата на звука не са основният параметър на телевизора, ако ще е инсталиран в малка стая или ще е свързан към външна аудио система. Съвременните тънки модели обикновено са оборудвани с високоговорители с ниска мощност и изискват допълнителна озвучителна система. Но, ако не планирате да слагате такава система скоро, а искате все пак да имате приличен звук, обърнете внимание на моделите с поддръжка на Dolby Digital. Силата на високоговорителите, способни да заменят външната система, трябва да бъде най-малко 20 вата. Също така е желателно телевизорът да има вграден субуфер.

Екстри

Списъкът с функции, на които се обръща внимание, когато купувате добър телевизор, включва:

 • HDR технология за подобряване на яркостта и реалистичността на картината;
 • разпознаване на реч, което ви позволява да контролирате телевизора само с глас, без дистанционно управление;
 • интелигентно управление чрез специално дистанционно (пулт) и възможност за интегриране в системата за умен дом;
 • мащабиране на изображението;
 • „картина в картина“ за едновременно гледане на няколко предавания.

Някои модели имат уеб камери, четци за карти с памет. Повечето телевизори са оборудвани с вграден медиен плейър, възпроизвеждащ изображения, аудио и видео. Има и модели с вградено устройство за записване на телевизионни предавания или изтегляне на файлове от мрежата.

Друга тенденция от последните години е вградената галерия с изображения, която ви позволява да превърнете телевизора в картина на стената или дори имитация на камина.

телевизори Как да изберем телевизор? А1 Блог

HDMI връзката е вездесъща: за свързване на компютър, на гейм-конзола и други видове цифрови устройства към телевизора.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*