Какво да очакваме от Android 11

Тази година Google отложи традиционната си годишна конференция заради пандемията, но не спря работата по новата версия на Android. Напротив, дори успя да пусне превюто за разработчици малко по-рано от обикновено.

Android 11 ще предложи доста голямо разнообразие от малки, но полезни промени. Пуснатата сега версия е за разработчици, но дава добра представа какво могат да очакват и крайните потребители, когато Android 11 е готов след няколко месеца. Ето и няколко от най-интересните и полезни новости в платформата.

Android Какво да очакваме от Android 11 А1 Блог

Тъмна тема по график

Тъмните теми за интерфейсите придобиха много голяма популярност, но понякога контрастът им е твърде силен за работа през деня. Ръчната им смяна е решение, но може да бъде и по-практично. Например чрез функция, която да позволи на телефона автоматично да превключва между тъмен и нормален режим според часовата зона и изгрева и залеза на слънцето.

Повече контрол над приложенията

Android 11 ще даде възможност на потребителите да дават достъп до данните си на приложенията само веднъж. Опцията ще е допълнение към двете налични в Android 10 за местоположението – само докато се използва приложението или никога. Новата опция позволява да се дава и еднократно разрешение, което се прекратява след приключване на потреблението. Подобна функция вече е налична в смартфоните на някои компании, като сега ще стане достъпна за всички с Android 11.

Автоматично отнемане на разрешения

Друга полезна новост на платформата е, че автоматично ще отнема разрешенията за достъп до данни и модули в телефона на приложения, които потребителят не е използвал известно време. Така се намалява рискът те да продължат да събират данни без знанието на потребителя.

Запис на екрана

И това е функция, която се предлага от някои смартфони, но Android 11 ще я има за всички. Чрез нея потребителят ще може да записва случващото се на екрана на телефона си докато използва приложения и игри. Идеята – може да запазва и споделя интересни моменти, както и да записва геймплей.

По-лесно споделяне на файлове между устройства

Въпреки многото нови технологии, дълго време устройствата можеха да споделят с лекота всякакво съдържание с интернет, но не и помежду си дори и когато са едно до друго. Функцията Fast Share в Android 11 ще се опита да промени това. Тя ще позволи на устройствата бързо и лесно да споделят файлове помежду си.

Android Какво да очакваме от Android 11 А1 Блог

Спиране на известията по време на видеозапис

Android 11 най-сетне ще предложи и функция, която да изключва временно известията докато потребителят записва видеоклип. Така той ще може да се концентрира върху записа и да не се разсейва от нотификации от различни приложения.

История на известията

Потребителите всеки ден получават множество известия от приложенията, които често трият рутинно. Понякога обаче се налага да се потърси по-старо известие, но при по-старите версии на Android няма такава възможност. Android 11 ще я предложи.

Повишаване на чувствителността на дисплея

Използването протектор за дисплея е полезно за предпазване на телефона, но може да намали прецизността му. Android 11 ще има функция, която позволява да се увеличи чувствителността на дисплея и той да бъде по-прецизен.

Операционната система ще предложи и още доста промени. Много от тях все още са в сравнително ранна фаза на разработка и Google може да прецени да ги отложи за по-късен етап. Също така компанията може да реши да добави и други новости, като има още няколко фази на разработка.

Android 11 трябваше да излезе в публична бета версия в началото на юни т.г., което е малко по-късно от очакваното. Компанията обаче отново отложи това заради безредиците в САЩ, като обяви, че сега не е момент за празнуване.

Въпреки това вероятно компанията ще успее да спази традиционния си график и платформата да е готова до края на лятото и да е налична за първите нови смартфони през есента.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*