Бъдещето на таблетите

Едва ли ще разкрия много голяма корпоративна тайна, ако споделя какви са източниците на трафик към A1.bg, както и към блога ни. Най-често посещенията идват от мобилни устройства, последвани настолни компютри и накрая – таблети. В някои месеци делът на този тип устройства е под 5 процента.

Наистина не е пресилено да се каже, че пазарът на таблети изпадна в дълъг застой, донякъде подхранван от неясното им приложение в живота на човек. Смартфонът е по-компактен и по-удобен, когато си в движение. Компютърът, със своя значително по-голям екран, е по-удобен когато пък трябва да се върши работа. Таблетите останаха задълго помежду двете и пазарният им дял спадна.

На сцената излиза COVID-19

Да, отново ще трябва да поговорим за опасния коронавирус. Причината е, че той промени начина, по който гледаме на технологиите в последните годините. Възрастните бяха отправени към хоум офис, а децата – към дистанционни форми на обучение.

Дигиталните ни устройства станаха по-важни от всякога, а пазарът на таблети получи нов шанс. Ученето от вкъщи се оказа предизвикателство за деца и родители, особено в домакинства, където няма как да има отделен компютър за всяко дете. Пред подобен проблем се оказаха изправени и редица професионалисти в сферата на графичния дизайн и визуалните изкуства. Лишени от офис техниката, домашните лаптопи се оказват недостатъчни за творческата работа, която се очаква от дигиталния свят.

Тези две групи имат нужда от таблети и това е ниша, която производителите и телекомуникационните компании тепърва ще развиват. Защото COVID-19 някой ден ще си тръгне, но причинените от него промени ще останат по-дълго. Домашният офис ще стане норма, а всяка следваща грипна ваканция ще води и до дигитално обучение.

таблети Бъдещето на таблетите А1 Блог

Таблети за деца

Нека да разгледаме първо тези бъдещи потребители на умните устройства. Да, децата и сега използват таблети, основно за игри и забавления. Истината е обаче, че техническите изисквания на дистанционното обучение са далеч по-малко, отколкото за видео игри. Практически всяко устройство върши работа за Skype, а склонността на децата да не пазят твърде много техниката си ни кара да погледнем към 2 критерия – здравина и цена.

За такива нужди родителите може да изберат устройства като Lenovo Tab M7 или Lenovo Tab M8. Като още по-икономичен модел може да посочим и Alcatel 3T. С тези таблети всеки ученик може спокойно да се включи в час. Онлайн магазинът на А1 ги предлага заедно с изгодни тарифни планове A1 Surf, което осигурява и нужното интернет покритие.

таблети Бъдещето на таблетите А1 Блог

 Таблети за големи

Таблетите най-често се използват от професионалисти в сферата на визуалните изкуства, видеообработката, графичния дизайн и пр. Тук вече номерът с „евтин и издръжлив“ таблет няма да мине, а необходимата инвестиция е доста по-сериозна. Тя до голяма степен зависи от типа работа, която ще извършва, но един мултифункционален модел, който мога да препоръчам винаги е Samsung Tab S6. Въоръжен с писалка и клавиатура, той може да бъде полезен и за „офис работници“, които работят от вкъщи или докато са на път.

таблети Бъдещето на таблетите А1 Блог

Хората на изкуството са друга категория изцяло. За тях имаме предвид друг производител и друга операционна система. Разбира се, всеки графичен дизайнер вече се е досетил, че съм на път да препоръчам някой от моделите на iPad oт Apple. Портфолиото от устройства на А1 е богато, а дори тези, които в момента не се предлагат в онлайн магазина, могат да бъдат потърсени във физическите магазини в страната.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*