Ученици от ТУЕС с възможност за участие в А1 лятна академия 2020

60 отбора и над 120 ученика от 8 до 12 клас от Технологично училище електронни системи (ТУЕС) премериха сили със своите проекти. Разработките на младите информатици са подготвяни през учебната година, както и в рамките на  извънкласни дейности и дипломни разработки. Вече традиционното състезание се проведе 6 юни, а в това издание А1 за пръв път се присъедини като спонсор.

Като един от спонсорите А1 получи право да избере победител в една от трите категории – роботика, софтуер и компютърни мрежи. Екипът на А1 избра категория „софтуер“ и съответно получи правото да посочи победителя. В компетентното жури взеха участие и двама от топ специалистите на А1 в тази област. Васил Нейчев, старши мениджър в отдел „Системи за управление и поддръжка“ и Бисер Хаджимарков, мениджър на екип „IP мрежа и архитектура“, имаха тежката задача не само да определят победителя, но и три други отбори, които получиха специална награда от А1.

Представителите на А1 в журито отляво на дясно: Васил Нейчев и Бисер Хаджимарков

Проектът на победителите

След дълга дискусия нашите експерти се спряха на отбора QDetect. Проектът на младежите спомага за откриването на липсващи или издирвани хора, хора под домашен арест,хора, снимани и качени в публичното интернет пространство без тяхно разрешение, хора в „болничен“ и под карантина.

Разработката на учениците е възможна с помощта на сканиране на публичното интернет пространство, както и на социалните мрежи, анализ на снимково и видео съдържание и специален софтуер за идентифициране на хора. Участниците в отбора победител бяха трима съученици от 12 клас в ТУЕС. Особено впечатляващ е и фактът, че проектът е разработен като извънкласна дейност, а не като част от задължителната програма.

За класирания на първо място отбор се полага допълнителен финансов стимул от А1, както и специална покана за участие в А1 лятна академия 2020. В лятната академия ще се включат и участниците в останалите 3 избрани от нас отбори. А1 е единствената компания, спонсор на събитието, която оказва такъв тип подкрепа в своята категория.

Стажовете в А1 са трамплин към успеха

Наградата под формата на стажове и допълнителни обучения не е изненада, с оглед на дългото партньорство между А1 и ТУЕС. Телекомът е една от компаниите, в които учениците от училището могат да заявят желание да преминат своята производствена практика, която е задължителна част от дуалното им обучение и отличен пример за партньорство между средното образование и частния сектор.

Двамата наградени участници с наградата на А1 „Go digital” във форума „Rising stars 2019“, организиран от JA България през 2019, бяха част от състезанието в ТУЕС, като представиха повече разработени проекти в различни категории. Сред тях е 17-годишен младеж, който бе част от миналогодишното издание на А1 лятна академия. Той стажува в компанията след приключване на 10-и клас, което го прави един от най-младите ни стажанти в историята на А1 въобще. Журито не пропусна да го поздрави за забележителния напредък в последната една година, особено предвид крехката му възраст.

Други две момчета, които бяха на производствена практика в А1 през 2019 година, участваха в състезанието индивидуално с проектите, върху които са работили по време на стажа си при нас. Това е доказателство за възможностите за силен кариерен старт, който дава стажа в А1, както и за ползите от дуалното обучение.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*