ИТ гигантите харесаха работата от дистанция, но възможна ли е за постоянно

Пандемията от COVID-19 накара бизнеса по целия свят много бързо да се адаптира към ситуацията и да направи така, че голяма част от служителите да работят от домовете си. Предимствата и недостатъците на работата от дистанция са обект на много дълга дискусия, в която винаги ще има различни позиции.

Но като цяло ИТ гигантите харесаха повечето предимства на този тип работа. Някои като Facebook дори обявиха, че ще променят настоящите си планове и постепенно ще започнат да преминават към дистанционна работа на служителите си. Това обаче ще доведе до своите явни и скрити предизвикателства.

Предимства и недостатъци

Работата от разстояние има доста предимства и за служителите, и за работодателите. За служителите това е пестене на време в пътуване до и от офиса. Понякога това може да са над 2 часа на ден. Време, което служителят може да прекара с близки и приятели.

Работата от дистанция пести и разходи – за път, за храна навън и др. Стресът също е по-малко, защото човек прекарва повече време у дома и по-малко в напрегнатата обстановка в офиса и в задръстванията, където всички все бързат. Освен това може да разполага с времето си по-добре и да го организира по-ефективно. Често „дистанционните служители“ са по-продуктивни и вършат повече за по-малко време. Умората е същата, но пък времето за почивка е повече.

Предимства има и за работодателите. По-малко служители в офиса означава по-малък офис. А това означава по-малък наем, по-малко разходи за енергия, консумативи, мебелировка и т.н. Част от тези разходи могат да се пренасочат в осигуряване на по-добра техника и софтуерни инструменти за служителите, но в дългосрочен план спестяванията са повече. Допълнителен бонус е и по-спокойните и доволни служители, което е особено важно за задържането им.

Не всичко обаче е розово. Има и някои трудности. За служителите това може да е усещането за изолираност. Работата от дистанция означава по-малко физически контакти с колегите. Това може да накара някои хора да се чувстват изолирани от случващото се в компанията, но може да се реши с допълнителни инициативи от страна на фирмата. Друг проблем е, че не всички искат да работят в дома си и предпочитат работата и домът да са разделени. Липсата на адекватна техника и интернет връзка също може да е сериозно препятствие за ефективната работа от дистанция.

Проблеми може да има и за работодателите. Първият е потенциалното „скатаване“ от страна на некоректни служители. Тук изграденото доверие между работодател и служител е много важно. Липсата на адекватна комуникация и техника също може да създаде трудности в ежедневната работа. Може да има и предизвикателства в организацията. Разбира се, има и длъжности, които не позволяват работа от разстояние.

Какво предстои и опитът на Facebook

Все пак, всичко е преодолимо, стига да има желание. Марк Зукърбърг обяви, че иска до края на това десетилетие поне половината от служителите на Facebook по целия свят да работят постоянно от дистанция.

Преди това да се случи обаче, ще е нужна много работа, казва Зукърбърг. Той изтъква, че действително Facebook ще спести средства така, но много голяма част от тях веднага ще бъдат инвестирани обратно в нови разходи – трябва да се разработят много нови технологии и софтуерни инструменти, които да гарантират надеждна и сигурна работа от дистанция за служителите, и непрекъсваемост на връзката.

Киберсигурността ще стане още по-важна, както и наличието на постоянна, високоскоростна интернет връзка, която да се справя с увеличения трафик и използването на виртуална и добавена реалност за провеждането на срещи и конференции. Всичко това ще изисква години работа и много скъпи инвестиции.

Според Зукърбърг обаче си заслужава, ако служителите ще са по-щастливи и спокойни, когато могат да работят от разстояние, ако желаят това. Офиси винаги ще има, но може да се премине към по-малки, локални офиси, които да помагат на служителите в даден район да се събират от време на време или да провеждат срещи с външни лица там. Това ще е по-евтино от изграждането на гигантски кампуси и ще намали разходите за компаниите, които в момента често помагат на служителите с наемите им, а в Силициевата долина те вече са непоносимо високи.

Подобна промяна обаче ще отнеме години. Самият Зукърбърг не бърза, както и другите компании. Може да се получи ситуация, в която всички ще виждат ползите, но ще чакат първо някой друг да го направи преди тях, за да видят предимствата и да се поучат от грешките.

Роля ще имат и служителите. Ако те също активно продължават да желаят работата от дистанция, това ще ускори процеса. Ако повечето от тях обаче предпочетат офиса си, то промяната може и да не се случи. В крайна сметка решението ще е именно на служителите и доколко те ще поискат възможност за трайна работа от разстояние. Технологиите могат да им я осигурят, стига да има желание за това.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*