3 заплахи в мрежата, които А1 Net Protect може да спре

Интернет е вездесъщата технология, която прави живота ни по-лесен. Необятната мрежа се е превърнала не просто в лукс, но и в абсолютна необходимост за човека. Но с огромния обем от съдържание, в мрежата се появяват и необятен брой заплахи. В тази връзка преди броени дни А1 стартира новата си услуга в помощ на потребители, бизнес или институции – A1 Net Protect.

Всеки, който поне малко е имал досег до интернет, е запознат, че в глобалната мрежа дебнат скрити вируси и зловреден софтуер. Те могат да са сериозен проблем и да донесат на потребителите не само главоболия, но и загуби на данни и финансови средства. В този материал ще разгледаме няколко чести заплахи, от които новата услуга на А1 може да ви предпази.

Cryptomining – когато компютърът ти тайно работи за друг

Една от често срещаните заплахи е свързана с криптовалутите. И то не толкова със самите тях, колкото с практиката на някои сайтове да се възползват от твоя собствен процесор, за да се сдобиват с тях. В нашия блог вече сме писали по темата за cryptomining-a и може да прочетете повече подробности за този сериозен проблем тук. Накратко – „копаенето“ на криптовалути на практика е невидимо за потребителя. Той може да го улови само ако усети, че машината му почва сериозно да забавя процеси.

На практика хакерите използват зловреден код, който кара машината да запазва изчислителен ресурс за техните цели, с които те извършват самото добиване на криптовалути, което е бавен процес. С подобни зловредни кодове, хакерите могат да използват ресурса на дадена компания например, като заразят десетки или стотици компютри, които да станат „съучастници“ в генерирането на тези средства.

Опасните сайтове, които дебнат в мрежата

На всички ни се е случвало да отваряме сайтове, които изведнъж започват да изкарват на преден план различни прозорци с рекламно съдържание или директно да ви изпратят към страница, на която пише, че сте „победител“ или „печеливш“. Тези сайтове целят да ви накарат да се „хванете на кукичката“ и да повярвате, че наистина по някаква случайност сте спечелил награда с това, че сте стохилядния посетител на сайта, например.

Обикновено след като се опитате да получите наградата си, сайтът ще ви препрати към форма за регистрация. Идеята зад тази форма е единствено да събере вашите лични данни, които могат да бъдат използвани впоследствие за разпращане на „спам“ към други потребители, за извършване на нови регистрации, с което вие може да бъдете индиректен нарушител на закона и още много други.

Услугата A1 Net Protect сканира на всеки 15 минути подобни сайтове, които са дефектни или заплаха, като ги поставя в „черен списък“. Когато попаднете на такъв уебсайт, програмата автоматично ви предупреждава и блокира страницата. Разбира се, на свой риск можете да игнорирате предупреждението, но ви съветваме да бъдете внимателни с тази опция.

Phishing-атаки чрез пощата

Макар различните програми и приложения за чат да са по-бързото средство за комуникация спрямо имейл програмите и изпращането на електронни писма, все още имейлите като форма на комуникация са силно застъпени в световен мащаб. Използвани повече в бизнес средите, още от 70-те години насам, имейлите са чудесен формат за обмяна на информация. Те обаче крият също доста рискове. Непоисканите електронни писма също понякога се използват от недоброжелатели.

Най-често атаката цели придобиване на данни, които да служат за лични профили и финансови данни. Точно затова повечето подобни имейли, които се изпращат и от които A1 Net Protect ще ви предпази, идват от мними финансови корпорации, от имена на реални банки, от финансови институции като НАП, Министерството на финансите, финансови отдели на фирми или други познати наименования.

Изобретателността на хакерите е огромна, затова превенцията е от голямо значение независимо дали сте обикновен потребител или част от бизнес, който извършва своята дейност дигитално. С A1 Net Protect ще бъдете защитени, по всяко време. Секунди след активация на услугата, тя се активира в мрежата на А1. Не ви е необходимо допълнително оборудване, нов софтуер или актуализация на потребителски данни. Услугата се предлага с 3-месечен тестов период за всички абонати с нов мобилен план от А1. След изтичането на промо периода – те могат да продължат да бъдат защитени на цена от 1 лв. на месец. За всички настоящи абонати, цената за активиране на месец е 7.99 лв.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*