PlayStation 5 идва, за да отвори вратата пред ново поколение игри

Пандемията от коронавируса промени и отложи доста събития, включително и официалния дебют на PlayStation 5. Все пак той се реализира, макар и изцяло онлайн, но Sony показа върху какво е работила през последните няколко години – новото поколение на една от най-популярните гейминг конзоли в света.

Видеостриймът с представянето на PlayStation 5 привлече няколко милиона зрители. Всички те очакваха да видят новата конзола, която ще излезе на пазара към края на тази година в директна конкуренция с дебютиращата по същото време Xbox Series X на Microsoft. И двете конзоли ще предложат доста промени и нововъведения. Този път ще се съсредоточим върху PlayStation 5.

Новият хардуер

На пръв поглед PlayStation 5 и Xbox Series X имат доста общи неща в своя хардуер. И двете използват процесор на AMD с архитектура Zen 2 от гамата Ryzen. Всяка от компаниите обаче е конфигурирала и персонализирала хардуера по различен начин. Затова на хартия изглежда, че PS5 ще има известно изоставане – 3.5GHz изчислителна мощ спрямо 3.8GHz за Xbox.

Изоставане за PlayStation 5 има и при видеопроцесорите, които също на хартия са еднакви – AMD Radeon Navi. Но PS5 достига 10.28 терафлопа скорост, докато чипът на Xbox Series X предлага 12 терафлопа. За сметка на това обаче графичният процесор на PS5 е по-бърз – 2.23GHz, спрямо 1.825GHz за Xbox.

Тези разлики не са големи и от значение ще бъде цялостната работа „в екип“ на системата. Популярността на конзолите в голяма степен се дължи на факта, че те предлагат високооптимизирана среда и се елиминира въпросът „тази игра ще ми  тръгне ли?“ Именно в оптимизацията е и ключът към успеха на тези устройства, а новото поколение ще предлага доста сериозни възможности.

Конзолите ще поддържат 8K резолюция, но все още не е ясно дали това ще важи и за игрите или само за филми. Със сигурност обаче и двете ще могат да работят без проблем с 4K игри с до 120кад/сек. PlayStation 5 ще предлага HDR и поддръжка на 4K дисплеи със 120Hz.

Повече реализъм и атрактивност

Конзолата ще поддържа и т.нар. ray tracing технология. Тя значително подобрява симулацията на светлина в игрите. Това позволява по-реалистично пресъздаване на сенки, слънчеви лъчи и тяхното поведение във виртуалния свят. Резултатът е по-красива и „потапяща“ среда.

PlayStation 5 ще предлага и поддържка на Tempest 3D AudioTech за по-реалистичен и обгъщащ звук в игрите. Както и при ray tracing-а, за 3D аудиото също е необходима и игра, която да поддържа и използва тези технологии.

Голяма промяна ще има и при контролерите на PS5. Те се казват DualSense и са безжични. Идват с обновен дизайн с вграден микрофон и няколко малки, но много важни промени. Една от тях е подобрената система за физическо пресъздаване на неравностите по пътя, изстрели и други събития от играта през вибрацията на контролера.

Другата новост са адаптивните спусъчни бутони. Те имат „динамично съпротивление“, което симулира физическите взаимодействия в някои игри. Например по-трудното натискане на някои спусъци, при бутането на по-тежък обект и др. Възможностите са много и зависят от фантазията на създателите на игри.

Sony ще предлага PlayStation 5 в две версии – стандартната и Digital Edition. Основната разлика между двете е, че втората няма да има физическо устройство за Blu-ray дискове. Това ще я направи малко по-компактна, но и ще означава, че няма да може да се използва за домашен плейър за Blu-ray и DVD филми. За сметка на това се очаква да е с около 100 евро по-евтина. Sony все още не е обявила официалните цени. Очаква се и двете версии на PS5 да имат SSD с 825GB, като ще имат и слот за добавяне на второ SSD, ако потребителят има такова или си купи отделно.

PlayStation 5 ще предлага и съвместимост със по-старите игри. За сега това ще е за предишата версия на конзолата. Броят им ще е доста голям, като всички се тестват и ще бъдат добавяни още. За сега не изглежда да има съвместимост за игри от по-стари версии като PlayStation 3 и предишни. Все още обаче има няколко месеца преди PlayStaion 5 да излезе на пазара, така че със сигурност ще има и още промени и новости около новата конзола.

Още по темата

 1. Галя Георгиева says:

  Привет,

  Исках да ви питам дали имате в наличност Playstation 5?

  Ако нямате кога ще имате доставки?

  Благодаря Ви предварително!

  Поздрави,
  Галя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*