Три неща, които 5G ще промени завинаги

Мрежите от пето поколение вече са на хоризонта и обещават безкрайни забавления и нови възможности. Доставчиците на смартфони, на телекомуникационно оборудване и пазарните анализатори се надпреварват да вещаят колко много потребители ще има новата технология. Специализираните конференции от години показват сценарии за използване на 5G, кой от кой по-странни. Кои ли ще са действително водещите 5G приложения в реалността?

5G приложения Три неща, които 5G ще промени завинаги А1 Блог

Видео с нищожни закъснения

Видеото ще се възползва най-добре от новите, бързи мрежи с нищожни закъснения. Но не, тук не става дума за маратонско гледане на филми. Видеото като корпоративно приложение е това, което ще „израсте“ благодарение на 5G.

Видеоконферентните разговори, бизнес-срещите чрез видеовръзка, дори усъвършенстваното видеонаблюдение – това са първите приложения, които ще се възползват от високите скорости и надеждността на петото поколение. Времената на пандемията сякаш подчертаха колко големи възможности ни предлагат технологиите за видеоразговори. Уверихме се, че можем да ги използваме за ежедневната си работа. Дали заради притеснения относно вируса или просто заради удобството много хора са категорични, че ще продължат да работят по този начин, провеждайки своите служебни разговори през Zoom, Skype, Google Meet и др.

Но не само това. Да си представим за момент инженер, който поправя машини на труднодостъпни места – например ротора на вятърна турбина. С 5G той ще може да излъчва видео на живо до офиса на своята фирма. Там екип от други инженери ще наблюдава работата по поправка на ротора – въпреки огромното разстояние, колегите ще могат да помагат с напътствия на живо, изпращане на чертежи и схеми и др.

Разбира се, стрийминг услугите и видеочатовете също ще се възползват от новата генерация мрежа.

Бърз фиксиран интернет… от мобилната мрежа

Фиксираният безжичен достъп до интернет ще се окаже предпочитан сред бизнеси и бизнес-потребители. Нуждата от бърза и надеждна широколентова връзка бе подчертана от кризата Covid-19 и това ни помогна да осъзнаем колко важни са днес безжичните мрежи.

Анализатори от цял свят са единодушни, че фиксираните безжични връзки са нещо много привлекателно за бизнеса. Този сценарий на приложение на 5G ще бъде един от най-динамично развиващите се, особено сред малки и средни фирми.

Макар и с известно закъснение, тези фиксирани безжични комуникации ще изиграят важна роля за развитието на отдалечените, слабо населени региони по света. Там, където няма как да има кабелни трасета, защото инвестицията в изграждане на инфраструктура е неоправдано скъпа за операторите, 5G ще осигури бързите комуникации, които днес сме свикнали да имаме в по-гъсто населените места.

Всъщност А1 вече има услуга, която доставя интернет посредством нашата мобилна мрежа – А1 Net Box. В бъдеще подобни услуги ще имат връзка и с петото поколение мрежа, а след като покритието в страната се разшири достатъчно, ще ги видим и в широка употреба по села, вилни зони и отдалечени райони.

Анализаторите-оптимисти са убедени, че именно това ще помогне за преодоляването на т. нар. дигитална пропаст. И защо не – един земеделец, например, живеещ в отдалечен район с „пресечен“ релеф, ще може да оборудва фермата си със сензори и да използва „облачни“ технологии за управление на нивите и стадата си, въоръжен именно със смартфон и фиксирана 5G връзка.

Телемедицина – най-добрите лекари са винаги на линия

Това е може би най-важната придобивка, която 5G ще ни донесе. Да си представим за момент линейка, която е на мястото на тежко бедствие и взема пациент с тежко сърдечно състояние. Лекарите от линейката ще могат бързо да установят видео-контакт с някой от най-добрите сърдечни хирурзи, за да получат напътствия какво да направят за пациента, докато линейката се лети към болницата. Но това е видеовръзка, все пак.

5G приложения Три неща, които 5G ще промени завинаги А1 Блог

Пандемията от COVID-19 предизвика всякакви спекулации на тема 5G, но в същото време стимулира и много иновации, свързани с технологията. Не, няма отново да обясняваме, че единственото общо между вирусите и вълните е, че започват с буквата “в“. Трябва да си спомним обаче, че 5G роботи вече помагаха на медиците на първа линия.

Голямото предизвикателство ще е съчетаването на бързите комуникации с роботиката и автоматиката. Това ще направи възможно провеждането на сложни и рисковани операции, например мозъчни, изцяло дистанционно, чрез прецизни роботизирани инструменти и жива картина. По този начин един добър неврохирург ще може да помогне на много повече пациенти. Сегашният подход предполага добрият хирург да пътува на големи разстояния за подобни операции, което отнема време, изморява го и отнема възможността други пациенти да бъдат оперирани от него.

Без съмнение телмедицината е приложението на 5G с най-голяма обществена значимост.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*