Какви ще са последиците от преминаването на Apple към собствени процесори

През юни т.г. Apple проведе своята годишна конференция WWDC, като на нея обяви доста новости, включително една много важна новина: Mac компютрите на компанията ще спрат да използват процесорите на Intel и ще преминат към чипове, които са собствена разработка на Apple. Това е процес, който вече се случва и ще приключи за около две години.

Новината не изглежда особено голяма, като се има предвид, че пазарът на Mac компютри не е голям. Според данни на Statcounter към май 2020 г. 8.54% от компютрите с интернет връзка са с операционна система на Mac. Това е доста малък пазар. За сравнение, Windows има дял от 35.83%, а Android – 37.81%. iOS е с 15.28% за същия период.

Apple ще разчита на себе си

Apple от години изгражда собствена екосистема. Тя започна с мобилните устройства като iPhone и iPad. След това се присъединиха и Apple TV, Apple Watch и т.н.  Сега Apple прави финалната, важна стъпка, за да обедини всички устройства. За целта обаче е нужна сериозна промяна в компютрите Mac. От 2006 г. насам Mac компютрите използват процесори на Intel. Това обаче сега се променя.

Слуховете за тези намерения на Apple витаят от много време, но без потвърждение. По време на WWDC 2020 Apple официално обяви, че това ще се случи и то още тази година. През следващите няколко месеца компанията ще пусне първия Mac с процесор собствена разработка. Оказва се, че Apple от доста време разработва такива чипове и вече има доста амбициозни цели за тях.

Процесорите на Apple са базирани на ARM архитектура. Тя се използва в голяма част от смартфоните и таблетите, но е рядкост при лаптопите и настолните компютри. Затова решението на Apple е смело, но ще даде и доста възможности на компанията. Една от тях е, че ще може да предложи по-голяма съвместимост между приложенията за iOS и тези за Mac. А за разработчиците ще бъде много по-лесно да пригодят софтуера си за различните устройства на Apple и да предлагат по-унифицирано потребителско изживяване.

Освен това компанията ще може да оптимизира хардуера и процесорите максимално според своите желания. Тя ще може да предложи още по-добър и мощен хардуер в компютрите, без да се съобразява с други разработчици. За сега обаче няма конкретни данни от Apple за способностите на чиповете. Компанията казва единствено, че Mac „ще получи водеща в индустрията производителност“.

Apple планира да направи цяла „фамилия“ от процесори за Mac, чрез които ще може да предложи модели в различни ценови групи. Характеристиките на ARM процесорите позволяват и използването на по-компактно охлаждане, което дава възможност за създаване на лаптопи с още по-тънки корпуси или настолни модели с по-малки кутии.

Независимост за всички

И докато плановете на Apple за устройствата все още са сравнително неясни, то намеренията на компанията са видими. Тя иска да намали своята зависимост от трети лица, включително за разработката на хардуер. За Apple ще е много по-лесно да си поръча само производството на чиповете, отколкото и разработката. Точно, както прави с хардуера за мобилните си устройства.

Свободата на Apple надали ще има много последици за Intel. Поне в началото. Пазарният дял на Mac е малък и за Intel проблемът ще е по-скоро в загубата на името на Apple като партньор. Макар че според Apple това няма да се случи. Компанията обяви, че има планове да пусне нови модели Mac с Intel процесори и обеща, че ще продължи да поддържа тези устройства с години и ще има и версии на macOS за тях.

Истинската промяна обаче може да дойде по-късно. Ако Mac компютрите със собствени процесори са успешни, то и други производители може да тръгнат в тази посока. Microsoft вече работи усилено по версии на Windows за ARM процесори, така че въпросът с операционна система за тях ще е решен. А производителите може да решат да се възползват от тази възможност, която ще дойде за сметка на Intel.

Подобна промяна ще означава, че много от сегашния софтуер ще стане недостъпен за тези потенциални бъдещи устройства. А това може да не се хареса на доста потребители. Така че най-вероятно няма да доведе до пълна замяна на x86 процесорите, които са специалитет на Intel и AMD. Но може да създаде нова, голяма ниша от компютри с ARM процесори, които да са им сериозен конкурент.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*