6 удобни функции в Google Документи за работа от смартфон

Сигурно често ви се случва да получите важни документи за преглед или редактиране от колега, точно когато сте навън само с мобилния си телефон или таблет. И точно тогава срокът за преглед е толкова кратък, че не търпи да стигнете до персоналния си компютър и да отразите бележките. Сега сигурно се сещате, че мобилната версия Google Документи (Google Docs) за Android идва в точното време, за да ви реши проблема.

В тази статия, посветена на приложението Google Документи, ще ви представим 6 полезни „трика“, които ще разкрият „преките пътища“ към най-често използваните функции на Google Документи и как да направим всеки момент там по-лесен и полезен, особено когато сме в движение и нямам достъп до компютър.

Няколко действия без да излизате от приложението

Опция Разглеждане (Explore) е една от тези, които винаги забравяме да използваме, но веднъж свикнем ли, осъзнаваме колко е полезна. Разглеждане позволява да изследвате всяка тема или термин, за който пишете, без изобщо да се налага  да напускате приложението. Кликнете върху трите точки в горния десен ъгъл на приложението и изберете Разглеждане. Приложението автоматично ще предложи списък с теми и изображения, свързани с термините, намерени в документа.

Ако попаднете на информация, която искате да цитирате, всичко, което трябва да направите, е да го подчертаете и вмъкнете с едно докосване. Същото правило действа и за избрани изображения.

По същество това е най-лесният начин да сърфирате в мрежата направо в приложението и след това да внесете част от информацията директно във файла без да излизате от Документи.

Интелигентна организация на документи

Справянето със сложен и дълъг документ от телефона може да бъде истинско приключение. Кой иска да губи време в безкрайно скролване на екрана и търсене на определена дума или част от документа?

Ако използвате функцията Търсене и замяна (Document Outline), никога няма да правите това отново. Докато преглеждате или редактирате всеки документ кликнете отново на иконата с трите точки в горния десен ъгъл и изберете Търсене и замяна.

Преминаването към която и да е част от документа вече е само с едно докосване и изписване на дума или израз.

 

По-лесно интегриране на Word

Когато работите с хора, които предпочитат редактиране в Microsoft Word, не е нужно да правите допълнителни настройки, за да преодолеете разликата. Приложението Google Документи позволява да редактирате файлове на Word, без никакви усилия и допълнителни команди. С едно просто превключване можете да създавате нови файлове в .docx формат също толкова лесно.

За да го намерите, влезте в главния екран на Документи – екранът с полето за търсене в горната част и всичките ви документи. Докоснете иконата с трите реда в горния ляв ъгъл на този екран и се насочете към секцията Настройки. Там трябва да видите опция Създаване на файлове на Word (Create Word file).

Активирайте и се върнете към главния екран на Документи. Следващият път, когато докоснете кръглата икона с плюс за създаване на нов документ, ще се покаже и опцията Нов файл в Word (New Word file) точно над стандартната команда Нов файл в Документи (New Docs file).

И само като напомняне, ако някога искате да запазите съществуващ файл във формат .docx, можете да направите и това като докоснете иконата с трите точки, докато редактирате документ, изберете Споделяне и експортиране (Share & export), след това изберете Запазване като (Save As). Остава да изберете опцията Word (.docx) или някой от останалите предложени формати.

 

Търсач на файлове

Когато и да изтегляте документ на телефона или таблета си – било то от имейл, уебсайт или друг източник, се случва да не можете да го откриете след това, нали? Ето още една функция на Документи, която ще заобичате – “търсачът на файлове“.

Това е онази сива папка в лентата за търсене на основния екран на приложението.

 

Google Docs 6 удобни функции в Google Документи за работа от смартфон А1 Блог

Когато изберете тази опция, приложението ще ви подкани да потърсите запазен файл или във вашия телефон (хранилище на устройството), или в Google Диск. След като изберете една от двете опции, можете да видите какво има там и дали ще намерите това, което търсите.

Google Docs 6 удобни функции в Google Документи за работа от смартфон А1 Блог

Пряк път към документите

Често търсим „shortcut“ (пряк път) за ежедневните си дейности, особено тези, които ни се налага да правим често. Така е и с файловете, които използваме най-много. Ако се окаже, че работите върху конкретен документ или набор от документи често, можете да създадете преки пътища към тях и с едно докосване да отворите файловете директно от началния екран на мобилното си устройство.

На пръв поглед „заровената“ опция ще спести доста лутане в бъдеще. Намерете  въпросния документ в приложението Документи. Натиснете продължително върху него и погледнете надолу по менюто. Търсената команда е  На началния екран (Add to Home screen).

С избор на тази опция получавате икона, подобна на приложение, точно на началния екран на телефона. Докосването му ще ви отведе директно в избрания документ, без да влизате в приложението и без да се налага да го търсите сред останалите файлове. По амбициозните могат да създадат папка на началния си екран, където да съхраняват повече документи с висок приоритет.

 

Пряк път към другите функции на Google Документи

Докато сме на същата тема – можете да следвате същия модел и да поставите преки пътища на начален екран за общи команди на Документи, като създаване на нов документ или търсене. По този начин отново си спестявате доста време за достигане до най-използваните опции от Документи.

Намерете иконата на Документи и натиснете продължително, докато се заредят серия от опции за директни преки пътища на приложението.

Винаги можете да стигнете до тях чрез продължително натискане на иконата на Google Документи, а ако се окаже, че използвате функциите често, можете да го направите още по-лесно, като кликнете и задръжте на една от тях и я плъзнете директно върху началния екран за следващ достъп с едно докосване.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*