Apple работи по цялостна екосистема за здравни технологии

Apple дължи големия си успех на iPhone, но компанията е наясно, че не може винаги да разчита на него. Откриването на нов сегмент, който да е с подобен мащаб и потенциал, обаче, не е лесно. Макар Apple да е компания, която не говори за плановете си често, тя не крие интереса си към здравните технологии.

Първите стъпки в тази посока бяха сравнително скромни. Постепенно те очертават цялостния план на Apple. А през 2019 г. Тим Кук директно обяви в интервю за CNBC, че иска компанията да бъде запомнена с услугите си за здраве. Тогава Кук заяви, че Apple иска да бъде свързвана с приноса си към здравеопазването и ще работи в тази посока чрез технологиите, които създава.

Здравна операционна система

През последните няколко години Apple Watch се превърна в основното устройство на компанията в нейната здравна стратегия. Постепенно то получи доста функции, като вече може да извършва дори ЕКГ. Но човек не взаимодейства само с едно устройство и не само една джаджа да събира здравни данни за него.Повечето от тази информация се пази разделена в множество профили. А за да се придобие по-добра картина за здравето на дадения потребител, са нужни повече данни. Например да се обединят в една платформа, която да ги анализира, обобщава и представя на потребителя с много повече подробности.

В момента най-близо до това е watchOS. С новата версия, която Apple представи по време на WWDC 2020, платформата получи възможност вече да следи и качеството на съня. Системата ще може да анализира и най-малките движения по време на сън, като след това ще дава съвети на потребителя как да постигне по-лесно зададените от него цели.

watchOS 7 ще може да следи и дали потребителят си мие ръцете 20 секунди, като ще му напомня да се измие, когато се прибере. Приложението за фитнес пък получава нови възможности за следене, както и няколко стила на танцуване и как те се отразяват на тялото.

Операционната система ще дава съвети на потребителите и как да предпазят слуха си, когато използват слушалки. Тя ще анализира типа съдържание и силата на звука, като ще дава предупреждения не самокогато моментното ниво е силно, но и когато се преминава препоръчителната седмична „доза“ силен шум. Според Световната здравна организация например човек може да слуша шум с 80 децибела в продължение на около 40 часа седмично без да има проблем за слуха му. Но при превишаване на това количество, рискът се увеличава и затова watchOS ще се намесва.

Цяла екосистема

watchOS изглежда уверено се превръща в основната здравна операционна система на Apple. Според информация на HotHardware Apple работи по цяла екосистема и отделна операционна система със здравна насоченост. Платформата ще може да обединява здравни данни от множество устройства, сензори, както и лична информация за общото здраве, процедури и изследвания на конкретния потребител.

Когато всичко това се обедини на едно място, то може да даде много по-детайлна картина за здравето на потребителя. Ще даде възможност и на лекуващите лекари да имат по-добра представа за състоянието на пациента, както и да виждат как то се променя в процеса на лечението и в ежедневието. Лекарите ще могат да разполагат с достатъчно актуална информация и за общото здраве на пациента, а системата би могла да издава предупреждения, когато засече притеснителни отклонения или индикации.

Очаквано, Apple не е коментирала плановете си в чак такива детайли и не ги е потвърдила, но не ги и отрича. Подобна екосистема изглежда следващата логична стъпка в развитието на здравната стратегия на Apple. Тя ще позволи на компанията да продължи и да развива още здравни услуги и технологии, които да добавя към платформата. Всичко това обаче няма да се случи изведнъж. То ще бъде плавен и продължителен процес, който ще отнеме време, може би дори няколко години упорито развитие на технологиите, преди те да достигнат до потребителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*