За какво да внимаваме при избора на лаптоп

Лаптоп – това е лична вещ – точно толкова лична, колкото четката за зъби и смартфона. Ако ни предстои избор на ноутбук, именно горното трябва да ни води в решението на каква машина да се спрем.

* * *

Няма да забравя възмущението на един мой приятел, автомобилист, при вида на един доста често срещан по форумите въпрос: „каква кола да си купя?“ Тези пет думички извикват в него безкрайно възмущение. „Как каква? Изцяло зависи от това какво ще правиш с нея. Ако ще ходиш по баирите, трябва ти зла офроуд джипка. Ако ще летиш по магистралите, купуваш ти возило с отлична аеродинамика. Ако само ще караш из града, най-добре е пъргава и маневрена колица, та да можеш да паркираш навсякъде,“ разсъждаваше той.

С избора на лаптоп не е много по-различно. Ако ще го мъкнеш (като мен) на всевъзможни места, ведно с куп други устройства (фотоапарати и др.), добре е да е възможно най-лек. Ако ще показваш на клиенти чертежи, модели и проекти, по-добре да е хибрид, та да можеш да откачиш дисплея и да го размахваш лесно пред очите на зрителите си. Ако ще работиш на открито, непременно трябва да има екран с ярки цветове и антирефлексно покритие.

Разнообразието от характеристики е сериозно, както може да се види и от онлайн магазина на А1. И така, за какво да внимаваме при избора?

Размер

Каквото и да ви говорят, размерът има значение. Като определящи за размера се считат диагоналите на дисплеите. Те могат да варират от 11.6 инча до над 17 инча.

Който държи на портативността на лаптопите, логично е да избере по-малък размер. По-малките са и по-тънки и по-леки. Тежат около 1-1,5 кг. Това, впрочем, е желано и за всички, които имат затруднение да мъкнат тежки чанти, особено при носене на едно рамо.

Обичайно лекотата и портативността идват на цената на компромис с останалите параметри: по-слаби процесори, по-малко портове за свързване на периферни устройства. Но това е нормално – ако ще работите в движение, едва ли има кога и къде да свързвате клавиатура, мишка, външен твърд диск….

Дисплей

По правило гланцовите екрани са с по-ярки цветове, но с повече отлбясъци. За щастие вече има и добри антирефлексни покрития, които да сведат до минимум неприятните за окото усещания.

Високата резолюция винаги е предимство. Все пак офертите за ултра-висока резолюция оскъпяват доста машината: това е оправдано, ако ще боравите с графична обработка, видео-обработка, въобще дизайн и създаване на визуално съдържание.

Ъглите на виждане са изключително важни за мобилните компютри. Екран на лаптоп с IPS (in-plane switching) технология предлага най-широките ъгли на видимост и най-добрия комфорт на потребителите. Ако ще използвате лаптопа си на всевъзможни и“невъзможни“ места, лаптоп с IPS дисплей обикновено е за предпочитане.

RAM

 

лаптоп За какво да внимаваме при избора на лаптоп А1 Блог

В старите времена рядко се нуждаехме от повече от 4 GB RAM или повече, за да извлечем най-доброто от мобилния компютър. Но тези времена са минало.

Тези дни вероятно ще са нужни поне 8GB като минимум. Който е потребител на много приложения, най-добре е да се ориентира към 16GB памет.

като цяло повече RAM позволява едновременно да се стартират повече приложения и за повече данни и данните да бъдат бързо достъпни по всяко време, което е удобно за задачи като редактиране на снимки или видео съдържание.

Съхранение на данните

Имах лаптоп, който при завъртането на твърдия си диск жужеше толкова много, че колегите ми се шегуваха, че ще излита. Днес все по-често в лаптопите се вгражда т. нар. твърдотелна памет – малък по размер чип, който побира много данни. Нищо не се върти, нищо не бръмчи. Удобствата на технологията са много: лаптопът е значително по-лек, достъпът до данните е мигновен, а и харчи много по-малко ток.

В резултат на тези ясни предимства повечето производители са възприели SSD съхранение като стандарт за лаптопи.

Който си вземе лаптоп с SSD памет, ще хареса скоростта, с която може да зарежда програмите си, да търси данни, дори скоростта на зареждането на самата операционна система.

Все пак не бива да се забравя честичко да се прави резервно копие на данните си… за всеки случай.

Батерия

лаптоп За какво да внимаваме при избора на лаптоп А1 Блог

Батерията е нещо, за което много се говори. Повечето лаптопи днес могат да предложат „цял ден работа“ на батерия, което ще рече около 12 часа при идеални условия. А тъй като условията никога не са идеални, реалистично е да очакваме около 8-9 часа работа на батерия.

Отново има значение как ще се използва лаптопът. Дали ще е често „на път“ или повечето време ще е в дом/офис, където може да черпи енергия от електромрежата? Ако ще се борави програми, които се нуждаят от много обработка на данни,например онлайн видео, играене на игри с интензивна графика или ако се прехвърлят много файлове през безжична мрежа, тогава батерията ще се изтощава много по-бързо от това, което цитира доставчикът.

Също така не бива да се забравя, че и с не много мощна батерия потребителят може да накара лаптопа си да работи цял ден. Помагат хватки като намаляване на яркостта на дисплея, затваряне на приложенията, които не се използват постоянно, изключване на Bluetooth и WiFi. Всичко това може да помогне на ноутбука да работи дълго, макар и с по-скромна батерия.

Да не забравяме, че батерията означава и допълнително тегло. Ако все пак държим най-много на портативността, може да направим комппромис и с батерията.

USB портовете

лаптоп За какво да внимаваме при избора на лаптоп А1 Блог

Пак се връщаме на въпроса какво прави човек с лаптопа си. Ако ще пише интензивно, както правя аз, ще иска да свърже клавиатура и мишка, за което ще са нужни два USB порта. А къде ще се зарежда телефонът? И един USB 3.0 ще трябва. А ако ще обработва данни от външен носител – например снимки на преносим SSD диск? Тогава е нужен още един „бърз“ USB порт.

Разбира се, има и хора, които на лаптопа почти не пишат – те предимно гледат, четат, показват. На тях им стигат 1-2 порта – като за зарждане на телефона и евентуално включването на една флаш-памет с филм или с чертежи.

Ако обичате да гледате филми и мултимедия, не пропускайте HDMI.

Пръстов четец

Повечето телефони вече имат четец за пръстов отпечатък, а лаптопът трябва ли? Ако го мъкнем често по различни места, вероятността да го загубим или да бъде откраднат е по-висока (поне теоретично). Тогава е по-добре да има пръстов четец.

За съвременните лаптопи с Windows 10 – каквито са моделите, предлагани в уеб-магазина на А1 – логването посредством пръстовия четец е хем сигурно, хем най-лесно.

Здравина

Колкото и да сме внимателни, повечето лаптопи неминуемо един ден се озовават в неприятна ситуация – да бъдат ударени, чукнати, че и по-страшно, изпуснати на земята например. Якостта има значение.

Трябва да знаете, разбира се, че за интензивна работа в „полеви“ условия има и специално заякчени лаптопи. Те са водоустойчиви и прахоустойчиви. С тях може да се работи в пустинята, насред камъняк и прах, в кал и водорляк. Подобни машини имат сертификати за защита с „военна“ степен, но също така тежат много и струват доста.

лаптоп За какво да внимаваме при избора на лаптоп А1 Блог

Още по темата

  1. Много е важно да се спомене и видео картата – също много ценен компонент от инфраструктурата на лаптопа, особено в случаите, когато той ще се ползва и за играене на игри.
    Бих препоръчала за тези, които прекарват часове пред лаптопа и държат на очното си здраве, да се насочат към бизнес клас лаптопите. Само те се правят с най-качествените дисплеи, където пулсациите и трептенето на картината са сведени до минимум. Важен е не типът на дисплея, а качествата на светлинният източник зад него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*