Как да играем класически игри на съвременен компютър

Компютрите са в нашия живот от десетилетия, но промените във версиите на Windows и архитектурата на процесорите не позволяват на съвременните компютри да поддържат класическите игри, които да правени за компютрите от 80 и 90-те години на миналия век. Ако някога сте играли „Кадилаци и динозаври“, The Punisher, Double Dragon, Pang! или „Принцът на Персия“ сигурно с умиление си спомняте първия си компютър или кварталната зала с жетони.

В днешно време е много лесно да инсталирате и играете на новите игри, благодарение на добрите видеокарти, широката поддържка на мултимедия и автоматичната инсталация на драйвъри. За сравнение във времето, когато мишката не се използваше толкова и се свързваше с пинов конектор към компютъра, геймърите трябва да се потрудят преди да могат да играят.

За щастие в момента имаме няколко възможности, за да играем стари и класически компютърни игри. Някои са нови версии и са били ремастерирани, за да се пускат по-лесно на компютър. Други се нуждаят от малко човешка намеса. В тази статия ще разгледаме няколко начина да играете класически игри, понякога и онлайн, без да разглеждаме Mame32 и други подобни решения, които можете да срещнете в торент тракерите.

Класически игри Как да играем класически игри на съвременен компютър А1 Блог

The Internet Archive

The Internet Archive остава един от най-добрите източници на класически игри, книги, аудио и други дигитални материали. Каталогът на сайта съдържа хиляди заглавия от игри за DOS, ранните версии на Windows и дори по-стари компютри като Commodore 64 и ZX Spectrum. Много от тях могат да бъдат играни директно в браузъра. Най-хубавото от всичко е, че игрите са безплатни, а целта на сайта е да архивира софтуер, които е част от културното и дигитално наследство.

От този сайт можете да сваляте също ISO изображения, пълните версии на игрите и дори демота. Освен The Internet Archive има и други сайтове, които позволяват свалянето на по-стар софтуер, но те работят под презумцията, че разработчикът или собственикът на правата вече не ги поддържат. Това често е сива зона по отношение на авторските права и подобни сайтове не са толкова сигурни, колкото The Internet Archive.

Класически игри Как да играем класически игри на съвременен компютър А1 Блог

Модерни версии/портнати игри

Много голяма част от класическите компютърни игри са ремастерирани или портнати, за да могат да бъдат пуснати на съвременните компютри. Те са предлагат на Steam и на други платформи за дигитално съдържание. Това означава, че те са отпимизирани да работят на съвременен хардуер и при съвременната резолюция на дисплеите. Част от тези игри са просто портнати с по-добра резолюция, но други са били преработени, така че да изглеждат и да се играят по-добре. Част от тях дори имат версии за Android и iOS, така че можете да ги играете на вашия iPad или таблет с Android, но в повечето случаи, макар и не скъпи, те са платени.

Как да „подкарате“ стара игра на компютър

Ако играта, с която искате да си припомните детството датира от ранните версии на Windows, може би ще успеете да я стартирате и сами чрез правилния „Режим на съвместимост“ (compatibility mode). За целта намерете .exe файла на играта, кликнете с десен бутон върху него и после изберете „Свойства“ (Properties). Менюто за „съвместимост“ ще ви предложи няколко опции, които ще настроят Windows 10, така че да стартира програмата, като емулира по-стара версия на операционната система. Може да ви се наложи да пробвате различни настройки и не е сигурно, че ще успеете, но това е добър начин да започнете с опитите да стартирате игра писана преди Windows 7.

DOSBOX и други PC емулатори

В случай че не намирате играта, която искате в преконфигурирана версия и готова за игра, все пак можете да я стартирате. Трябва само да намерите играта и да използвате DOSBOX. За целта обаче ще ви се наложи да работите командите на DOS, защото DOSBOX не се слави с добър потребителски интерфейс. Емулаторът на DOS изисква DOS мислене, което означава да напишете командата „MOUNT D D:\ -t cdrom“. Ако искате да разберете дали дадена игра може да тръгне по този начин, можете да проверите в PC Gaming Wiki, което е удобен ресурс.

Класически игри Как да играем класически игри на съвременен компютър А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*