Криптовирусите се превръщат в новия голям риск за потребители и компании

Рисковете в интернет стават все повече и се променят постоянно. Според данни на компанията за киберсигурност Symantec хакерите вече се пренасочват към нова любима тактика – използването на т.нар. криптовируси. Те криптират данните в устройството-жертва и искат откуп от собственика му, за да ги отключат.

Криптовирусите се превръщат в предпочитано средство от хакерите за по-лесно печелене на пари. Причината – нужно е само да криптират данните и да изчакат откупа от жертвата, докато при традиционния метод с вируси и кражба на данни има по-голям риск, по-сложно е и след това трябва да се намери купувач. Разбира се, не всички жертви плащат искания откуп. Някои предпочитат просто да загубят данните и да форматират устройството, а други си имат резервни копия.

Количество или качество

Този недостатък на криптовирусите може да се компенсира по два начина. Единият е чрез количество – колкото повече жертви, толкова по-голяма вероятност за получаване на достатъчно количество суми от по-малки откупи. Другият е атака на конкретни корпорации, от които може да се поиска по-голям откуп.

Хакерите в момента използват и двата похвата. Анализ на Европол от по-рано тази година обяви, че по време на развоя на пандемията и ограничителните мерки, криптовирусите и DDoS атаките отчитат сериозен ръст. Хакерите тогава са решили да се възползват от факта, че много хора работят от дистанция и липсата на опит ги прави по-лесни мишени за вируси и фишинг.

След няколко месеца обществото започна да нормализира по-голямата част от ежедневното си поведение, макар и с определени ограничения. Тогава интересът на хакерите е започнал да се променя и да се насочва към атаки на корпорации с криптовируси.

Бързо адаптиране

Данните на Symantec показват, че през юни т.г. е имало мащабна вълна от атаки с криптовируса WastedLocker. Той е засегнал поне 31 големи компании, включително 8 корпорации от Fortune 500. Остава неясно как тези компании са се справили. Идеята на хакерите е, че могат да поискат дори шестцифрени суми като откуп от такава компания, а тя ще плати, защото няма време да чака възстановяване на системите и може да има по-големи загуби само от чакането.

Хакерите са готови да положат и повече усилия за подобна атака. Проучване на NCC Group открива, че хакери дори са се представяли за потенциални клиенти, за да получат пробни версии на софтуер или просто да прилъжат служители на компанията-мишена, за да им изпратят компрометирани файлове с криптовируси.

Анализите посочват още, че хакерите се открояват с много бързо адаптиране към всяка ситуация. Дори и вирусът им да бъде засечен от системите за сигурност на дадената мрежа, те много бързо се връщат с обновена версия, която вече не се засича. Хакерите умело се възползват и от липсата на достатъчно много квалифицирани кадри в сферата на киберсигурността. От това страдат много компании, включително от големите корпорации, което не им позволява също да се адаптират бързо към новите хакерски похвати.

Защитата е в ръцете на потребителите

Очакванията на анализаторите са, че криптовирусите ще продължат да набират популярност сред хакерите. Не се изключва дори и възможност криптовирусите да „еволюират“ и да се използват не само за парична изгода. Те могат да се превърнат и в своеобразни кибероръжия, които да блокират системи и да унищожават необратимо данни. Затова се препоръчва към компаниите задължително да имат подобаващи системи за бекъп, т.е. резервни копия на данните.

Обикновените потребители също трябва да поддържат резервни копия, поне на най-важните си файлове, снимки и документи. За защитата в мрежата помагат и редицата приложения и дигитални услуги. Само преди месец А1 стартира услугата А1 Net Protect, която защитава мрежата, в която работи мобилното устройство, дори без да налага инсталирането на специален софтуер.

Също така потребителите трябва да са внимателни с прикачените файлове и линковете в имейли от непознати и да поддържат устройствата си с всички налични ъпдейти. Това са класически методи за защита, които звучат семпло, но осезаемо намаляват риска от неприятни изненади.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*