Роуминг по време на пандемия

В обичайна година месец юли щеше да е голямото начало на отпуските и пътуванията из страната и чужбина. Изглежда обаче, че съдбата е отредила на 2020 да се запомни като годината, минала под знака на COVID-19. Туризмът отчита рекордни загуби, а бизнес пътуванията са сведени до минимум, отчасти заради все по-голямата популярност (и необходимост) на работата от вкъщи.

Животът обаче продължава и опашките на границата между България и Гърция показват, че хората все пак продължават и да пътуват. Както и да изглежда „новото нормално“, със сигурност мобилността и задграничните пътувания постепенно ще се завръщат. Как обаче стои въпроса с роуминга в пандемичната година. В тази статия ще разгледаме няколко хипотетични ситуации и препоръчителните за тях пакети.

Море в Гърция? Услугите са гарантирани в целия ЕС

Ако клиент има активна услугата роуминг, но не си е избрал друг тарифен план, то за него са валидни цените на Националните условия в роуминг. Ползва спокойно гласови услуги, SMS-и и интернет като у дома си, без притеснения, за да може да се наслади спокойно на почивката си в Европейския съюз.

Абонатите на тарифни планове А1 Оne Unlimited и А1 One имат включени МВ и минути в роуминг като част от услугите им. При кратки пътувания в страни от Европейския съюз и Европейската икономическа зона (ЕИЗ) на тях не се налага да предприемат нищо допълнително. В ЕИЗ са включени Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Освен 27-те страни-членки на ЕС, в тази категория все още попада и Великобритания. Макар Обединеното кралство да напусна съюза, поне до края на 2020 не се предвиждат промени в роуминг услугите.

В близката чужбина ден за ден – Сърбия, Турция или Северна Македония

За по-кратки пътувания в рамките на съседните ни страни – Турция, Сърбия или Северна Македония, а защо не и за ЕС, най-подходящ е дневният пакет А1 Travel Unlimited. Това е дневен роуминг пакет, с който срещу дневна такса от 2,99 лв. с ДДС, се получава възможността за разговори, SMS-и и да ползвате мобилен интернет в Европейски съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция, Сърбия и Северна Македония.

Дневната такса се начислява единствено при условие, че в рамките на деня е генериран трафик в гореизброените държави (входящ или изходящ разговор, изпратено кратко съобщение или мобилен интернет). При липса на потребление – дневна такса не се начислява. Активирането ѝ също е напълно безплатно и може да се направи през Моят А1, с безплатен SMS с текст ОК на кратък номер 1751, през автоматичното гласово меню на номер +35988123, безплатен от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и във всеки от нашите магазини.

Чести пътувания в чужбина? Може да сте World Traveller

Абонатите на А1, които често пътуват в чужбина могат да се възползват и от тарифата А1 World Traveller. С нея може да се говори свободно на атрактивни цени за изходящи и входящи повиквания, при това без месечна такса. Активирането ѝ също е изключително лесно през всички канали или с изпращане на безплатен SMS от България с текст ОК на 1783.

При избор на тази тарифа, клиентът отново заплаща за роуминг услуга, само тогава, когато използва такава. Пълният ценоразпис отново може да бъде открит на А1.bg, в таб „Цени“. Забележете, че държавите са разпределени по зони. В таб „Зони“ е описано, коя държава към коя зона се отнася.

Ако успеете да стигнете до САЩ и Канада…

Пътуванията Отвъд океана винаги са били свързани с предизвикателства, а настоящата пандемия не прави нещата по-лесни. Въпреки това А1 продължава да предлага специален пакет подходящ за пътуване до САЩ и Канада. С помощта на А1 Travel Pack USA&Canada, потребителите могат да изберат един от три различни комбинирани пакета, включващи минути, SMS-и и мегабайти мобилен интернет на максимална скорост.

Трябва да се има предвид, че А1 Travel Pack USA&Canada е месечен пакет – тоест валидността му важи в продължение на целия отчетен период, независимо дали се използва или не. Той е валиден за мрежите на нашите партньори в тези страни. Те са съответно АТ§Т за САЩ и Bell Mobility, Telus и Sasktel в Канада. 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*