Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10

С напредването на технологиите, твърдите дискове, използвани в потребителски устройства като лаптопи и настолни компютри, стават все по-малки на размер, но същевременно с все по-голям капацитет и с по-ниска консумация на електроенергия. Но независимо че сте си взели ново устройство и разполагате с много гигабайти или дори терабайти, в един момент винаги се оказва, че капацитетът е запълнен и мястото не стига.

Ако наистина нямате много пространство на диска и използвате операционна система Windows 10, можете да приложите няколко ефективни и проверени съвета. С тяхна помощ ще се справите с липсата на достатъчно място, при това само с наличните ресурси и без да използвате допълнителни инвестиции за специализиран софтуер. Така ще можете бързо и лесно да освободите допълнително място и да облекчите работните процеси на компютъра.

Премахнете junk файловете

Така наречените junk файлове са онези, които се натрупват в скрити папки, които често не виждате. Това могат да бъдат остатъчни файлове от windows инсталации или различни програми, както и временни файлове, които Windows генерира. Те не са толкова необходими и спокойно можете да следвате следните стъпки, за да ги почистите:

 1. Кликнете върху Settings.
 2. След това изберете System.
 3. После щракнете върху Storage.
 4. В секция Storage изберете опцията Configure Storage Sense or run it now.

windows 10 Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10 А1 Блог

 1. В секцията Temporary Files кликнете върху отметка за Delete temporary files that apps aren’t using. Можете да изберете измежду 1 или 60 дни назад в две папки – Recycle Bin или Downloads.

Важно уточнение: Ако трябва да триете голямо количество файлове, изберете опцията 1 day/1 ден. Също така обърнете внимание, че папката Downloads може да съдържа важни файлове – съветваме ви да ги архивирате предварително и да им направите копия, преди да стартирате функцията Storage Sense.

windows 10 Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10 А1 Блог

Секцията под тези опции – Locally available cloud content, може да използвате за почистване на ненужни файлове, които се синхронизират с OneDrive и се визуализират на компютъра ви. Опция е част от OneDrive Files On-Demand и ви дава възможност да получите достъп до вашите документи, снимки, видеоклипове и други файлове с помощта на File Explorer, но без да е необходимо да ги синхронизирате. Когато нямате място за съхранение в компютъра, можете да използвате тази опция, за да направите файловете достъпни само в облака. Ще можете да ги виждате с помощта на File Explorer, но тяхното съдържание ще се изтегля само когато имате нужда от тях с помощта на интернет връзка. Разбира се, тук трябва да бъдете по-внимателни, затова направете резервно копие на файловете в облака, както и на вашия локален диск.

Под менюто за OneDrive е секция Free up space now, това е последната опция в тази секция, като тук ако е приложимо, можете да изберете опцията Delete previous versions of Windows, ако тази опция е налична, може да можете да освободите от 10 GB до 20 GB пространство, ако наскоро сте инсталирали нова версия на Windows 10. Ако я нямате, можете да почистите останалите ненужни файлове като натиснете Clean now.windows 10 Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10 А1 Блог

Почистете временните файлове

Тези опции са достъпни в основното меню преди опцията Configure Storage Sense or run it now.

 1. Кликнете върху Settings.
 2. След това изберете System.
 3. После изберете Storage.

Под наименованието на локалния диск ще откриете различна информация за приложенията и програмите, резервни копия, а под тях е опцията за временните файлове. Натиснете върху нея.

В тази секция ще откриете различни опции, на които можете да сложите отметка или не. Можете да сложите отметка на опцията Recycle Bin, за да изберете как да премахнете вече изтритите файлове, които не ви трябват. При секцията Downloads избирате как да изтриете файловете, които сте изтеглили от интернет. Други опции, като например Thumbnails – опцията, която прави копия на снимките и видеата, за да ги визуализирате бързо в малка икона, както и Temporary Internet Files – за премахване на временните файлове от браузерите също са налични. Единствено трябва да поставяте или премахвате отметки на тях, в зависимост от желанията ви. Остава само да кликнете върху Remove files, за да почистите избраните от Вас.

Активиране на Storage Sense

Въпреки че можете да използвате Storage Sense с ръчно настройване,  бихте могли да активизирате функцията за поддържка на паметта автоматично, за да предотвратите бързото изчерпване на пространството.

За да настроите Storage Sense да се стартира автоматично, следвайте стъпките:

  1. Отворете Settings.
  2. Щракнете върху System.
  3. Щракнете върху Storage.
  4. В секция Storage, натиснете опцията Configure Storage Sense or run it now.

windows 10 Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10 А1 Блог

Изберете опцията Turn on the Storage Sense. Използвайте падащото меню Run Storage Sense и изберете най-добрата опция за вас:

 • Every day. (Всеки ден)
 • Every week. (Всяка седмица)
 • Every month. (Всеки месец)
 • During low free disk space (recomended)(Когато няма свободно пространство e препоръчително)

windows 10 Как да освободите пространство на твърдия си диск с Windows 10 А1 Блог

След като изпълните стъпките, Storage Sense ще се стартира автоматично по зададената от вас опция.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*