Бизнесът след COVID – само високите технологии ще преборят кризата

Без съмнение 2020-а година ще мине под знака на пандемията от опасния коронавирус. Много се изговори за двете лица на тази криза – здравна, от една страна, и икономическа, от друга. Двете са взаимосвързани и на този етап не може да се каже докога няма да има сигурно лечение или ваксина.

И ако 2020-а ще се запомни предимно със здравната криза, то през 2021-а най-вероятно ще се говори повече за икономическите последици от нея. Затова компаниите трябва да са адаптират към новата среда бързо. Не става дума само за печалби, а в много случаи и за оцеляване. Спасителният пояс в бурята се нарича „дигитализация“, а фирмите, които инвестират от сега в технологии, ще излязат от нея с много по-силни позиции в бъдеще.

Какви са всъщност промените, които ще останат. В следващите редове ще говорим за някои тенденции в дигиталния свят, с които бизнесът ще трябва да се съобрази.

Хоум офисът е тук, за да остане. Но трябва да бъде сигурен

Много хора никога не се бяха възползвали от възможността да работят вкъщи, дори в компаниите, където това беше позволена практика преди пандемията. На други места това въобще не беше възможно. След като извънредното положение отпрати хората масово вкъщи, стана ясно, че хоум офисът изисква и подходяща инфраструктура.

VPN услугите са такъв пример. Абревиатурата означава „виртуална частна мрежа“ и на българския пазар се предлага от доставчици като А1. В ерата на информацията практически всички компании имат необходимост от сигурна мрежа за своите данни. Подобни решения отдавна не са запазена територия само за корпорации. А1 България предлага условия подходящи както за големи, така и за малки и средни компании.

Работата през незащитена интернет връзка носи определени рискове за компаниите, които не ползват VPN. Информацията, която служителите си обменят, може да бъде обект на хакерски атаки. Това е важно, тъй като мода сред хакерите е да „крадат“ данни и да искат откуп за „връщането“ им.

covid Бизнесът след COVID – само високите технологии ще преборят кризата А1 Блог

Здравето остава топ приоритет. Освен лична отговорност, то вече е и корпоративна

През последните месеци в България станахме свидетели как цели заводи или части от тях са принудени да затворят врати заради случаи на заразени служители. Коронавирусът засегна много производства в България. Всичко това неизбежно носи сериозни загуби за засегнатите компании.

Мантрата „да бъдем отговорни“ не е достатъчна, за да гарантира, че това няма да се случи отново. Някои компании въвеждат драконовски мерки и дори мобилни приложения, с които служителите отчитат здравното си състояние. Има обаче и по-достъпни решения. Услугите на А1 вече включват и термокамери, с чиято помощ може да се засича температурата на входа на съответната сграда.

Един от най-прецизните уреди на пазара в България се предлага с решението A1 Video Security. Те се калибрират автоматично с т.нар. black body система, така че да не се влияят от температурата на околната среда. Могат дори да засичат температурата на много хора наведнъж и всичко това с максимално отклонение в рамките на 0,3 градуса. Инвестирайки в такова решение, компаниите могат да защитят здравето на своите служители.

covid Бизнесът след COVID – само високите технологии ще преборят кризата А1 Блог

Софтуер, който да отговори на нуждите на дигиталния свят

Ако част или всички служители на една компания работят отдалечено, се създават практически затруднения в общуването и съвместната работа. Облачните технологии предлагат възможности за колаборация и ефективна комуникация от всяка точка на света. Продукти като Microsoft Teams, OneDrive for Business, Outlook и Exchange станаха неразделна част от живота на офис служителите, както Еxcel, Word и PowerPoint.

Всички тези услуги са част от Microsoft 365, който се предлага от А1. Предимството на този продукт е, че услугите са в „облака“ на Microsoft и клиентите получават всички обновявания автоматично, без допълнителна инвестиция. Необходима е единствено интернет връзка. А1 предлага пълното портфолио от продукти на Microsoft на абонаментен принцип. Услугата е насочена към различни по мащаб корпоративни потребители. В допълнение, опитните ИТ експерти на телекома съдействат на фирмите и със създаването на цялостната организация на потребителските лицензи и инсталацията на отделните приложения.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*