Да поснимаме сапунени балони

Всички сме се забавлявали с това като деца – правенето на сапунени балони. Да ги гледаш как летят е прекрасно, а ако почакаш малко и се вгледаш в тях, виждаш как стават шарени – сякаш по тях се гонят хиляди дъги. Очарователни, забавни и омайни, те живеят кратко и се пукат скоро. Може би в това е тяхната магия? Хайде да се опитаме да ги поснимаме.

Разтвор за балони

Естествено, че можете да си купите готов и най-вероятно точно това ще се случи, ако решите да зарадвате някое детенце. А и ще си имате асистент за снимките.

Домашно приготвеният разтвор за балони се състои от сапун (около 2 супени лъжици на половин чаша вода) и малко глицерин. Глицеринът трябва да престои няколко часа. Той ще даде на сапунените балони известна “трайност”, за да не се пукат прекалено бързо.

Оборудване за снимане

Около половината от най-красивите снимки на сапунени балони са направени с професионален DSLR, в студио, със студийно осветление, и о, изненада, другата половина от най-хубавите фотоси със сапунени балони са направени с каквото има под ръка – сапунерка или телефон. Изобретателността на задапаратното устройство е решаваща.

Вашето студио може да е поляна насред гората или плажът, където почивате през ваканцията. Вашето студийно осветление може да е слънцето. Остава да имате телефон с прилична камера.

Трябва да признаем обаче, че е много, много желателно да си имате асистент. Неговата задача е също толкова отговорна, колкото и Вашата – той трябва да прави самите сапунени балони. Тъй като техният живот е твърде кратък, ще е твърде трудно да правите и двете неща сами – и пускането на балоните, и снимането им.

Настройки

Ако можете да “пипнете” настройките за снимане, направете го. При ярка слънчева светлина можете да си позволите ниско число на светлочувствителността (ISO). Колкото по-ниско, толкова по-ясни ще са снимките.

Скоростта на снимане трябва да е висока – колкото по-висока, толкова по-добре. За да не се получи размазване, ще е нужно да е от порядъка на най-малко 1/80.

Ако имате функция за бърза поредица от снимки (“burst”), възползвайте се от нея!

Старт на снимките

Когато асистентът започне да пуска балони във въздуха, дайте свобода на въображението си за експерименти.

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Естествено, най-често за фон на сапунените балони служи някоя гора, но ако намерите нещо дребно, съпоставимо по размер с балоните, което да вмъкнете в кадъра, може да се получ по-красива снимка:

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Можете да включите в кадър и асистента си, особено ако обича да го снимат:

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Потърсете различен “фон”. Това може да е шумата по земята (от август нататък по земята започват да капят изсъхнали листа) или пък огнено-оранжевото небе по залез слънце.

 

 

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Ако имате добро “макро”, вгледайте се с камерата отблизо в шарките на сапунен балон. В общия случай това е отражението на обстановката около вас. Разбира се, внимавайте с приближаването – тогава е най-вероятно да заснемете собственото си отражение.

 

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Насапунисайте някаква повърхност със сместа за балони и помолете помощника си да “подреди” балони върху нея. Кой знае, може пък нещо да излезе?

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

А можете да накарате асистента да насапуниса собствените си ръце и да “хване” балон. Има вероятност да направите фантастична снимка като тази:

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Опитайте се да се приближите до балона възможно най-много. Снимайте “макро”. Това е трудно, защото нямате особено много време. Ако сте бързи, може да успеете да уловите урагана от цветове в балонената повърхност:

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

Но знайте, че ако цветовете в балона започнат да избледняват и стане прозрачен, всеки миг ще се спука.

Можете също така да се опитате да клекнете под балоните, които асистентът праща във въздуха, и да снимате отдолу нагоре. Ще се получи нещо такова:

балони Да поснимаме сапунени балони А1 Блог

И не забравяйте да споделите снимките с приятели!

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*