eSIM и смарт часовник – очаквано добра комбинация

В бъдеще SIM карти няма да има. Или поне няма да бъдат физически, каквито ги познаваме през по-голямата част от живота ни. Преди години се срещаха предсказания, че до 2020 година ще са изчезнали, но явно тези срокове се оказаха твърде оптимистични. Изглежда обаче, че процесът по дигитализация е започнал и вече няма как да бъде спрян, защото електронните SIM карти достигнаха до смарт часовниците.

След като стана първият и засега единствен оператор в България, който предлага eSIM, в портфолиото с устройства на А1 вече са налични два модела смарт часовници, които поддържат услугата. А именно – Samsung Galaxy Watch3 41mm и по-големият мъжки вариант на устройството – Samsung Galaxy Watch3 45mm.

Защо eSIM и защо точно в смарт часовник    

Възможността за разговори от смарт часовник съществуваше и досега. Устройствата с електронни SIM карти обаче безспорно печелят бонус точки пред конкуренцията. С оглед на малкия корпус на часовника, всеки милиметър е важен. Пълното дигитализиране на картата спестява пространство, което от своя страна може да бъде оползотворено от електроника и богат набор от сензори.

Резултатът в лицето на серията Watch3 е компактно и функционално устройство, което има полезна функционалност, леко е и има елегантен завършек. В бъдеще със сигурност ще видим още подобни модели, като по-стъпките на Watch3 върви и серията Active2, oтново на Samsung.

(Моден) аксесоар ли са смарт часовниците

Кой има нужда от смарт часовник с eSIM карта? Тoзи въпрос тормози по-консервативните потребители, които подхождат скептично към този тип устройства. Дали не са само моден аксесоар, който не е за всеки или имат практически ползи за собствениците им.

Поглеждайки към модели като Galaxy Watch3 или новините Active2 изглежда, че двете твърдения не са взаимоизключващи се. Фактът, че се предлагат дамски и мъжки варианти е нетипична характеристика за технологичните джаджи, с изключение на смарт часовниците. В същото време обаче изобилието от функционалности и приложения, които позволяват мониторинг на здравето, на съня и дори на нивата на стрес са много полезни в днешния забързан свят.

Не навсякъде е удобно да се носи смартфон. На излет в природата например или пък в заведение, или бар, не е практично, нито прилично човек да бъде прикован в екрана на своя смартфон. От една страна, смарт часовникът има дисциплиниращ ефект, със своя по-малък екран и ограничени функции, спрямо смартфоните. От друга, използването му е по-дискретно и ненатрапчиво дори и в тези ситуации. Да не говорим за постоянния страх от счупване/забравяне на смартфона в подобни ситуации. Часовникът, за разлика от него, си стои мирно и кротко на ръката.

Един номер в две SIM карти

Смарт часовник с eSIM карта от А1 е особено удобно решение, защото предлагаме и услугата А1 Extra SIM, с която основният номер на всеки клиент може да бъде дублиран на две SIM карти. Така човек може да вземе спокойно със себе си само часовник, във всяка ситуация, в която това е по-удачно.

С услугата за допълнителна SIM карта от А1 двете устройства звънят едновременно, като потребителят може да избере на кое да вдигне. По този начин един номер може да се свърже максимум с до 3 устройства. Няма значение дали допълнителната карта е класическа физическа SIM карта или еSIM, което прави услугата подходяща и за комбинация със новите смарт часовници в портфолиото на А1.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*