Как да възстановите изтрити файлове от компютър с Windows

Ако някога случайно сте изтривали файл или съдържанието на файл, знаете колко изнервящо е това. Дори по-изнервящо е когато сте работили по файла с дни или дори със седмици. За щастие изтриването на файлове по погрешка не е краят на света.

Най-сигурният вариант е да ползвате облачни услуги като Microsoft 365 и Office 365, които освен всичките си други предимства, съхраняват вашата информация онлайн и така винаги имате достъп до нея. Но ако все пак ви се случи да изтриете файл по погрешка има няколко начина, чрез които можете да го възстановите от компютър с операционна система Windows.

Първо погледнете в „Кошчето“ (Recycle Bin).

Отворете „Кошчето“ (Recycle Bin) и ще видите всичко, което сте „изхвърлили“ или изтрили. Ако намерите файла, който сте изтрили и искате да възстановите – просто кликнете върху него с десен бутон и изберете „Възстанови“ (Restore) или пък кликнете върху файла и го „издърпайте“ на десктопа.

В случай че не намирате файла в Recycle Bin, има още няколко неща, които можете да направите, за да го възстановите. Да се надяваме, че правите „Възстановяване и архивиране“ (Backup) на вашата информация. Чрез тези архиви можете да възстановите по-ранна версия на вашия файл – тя може да не е последната версия, но е по-добре да загубите един ден работа отколкото всичко.

Как да възстановите файлове чрез „Файлова хронология“ (File History)

Ако не правите Backup, може би сте активирали „Файловата хронология“ на вашия компютър с операционна система Windows 8 или Windows 10. Можете да включите тази опция при най-новата версия на операционната система на Microsoft от Start бутона, Settings > Update & security > Backup > Add a drive. Накрая трябва само да изберете мястото, където искате да съхранявате вашия архив.

За да възстановите важния файл или папка от „Файловата хронология“

  • Напишете Restore files в полето за търсене на Windows и после изберете Restore your files with File History.
  • Потърсете файла, който ви трябва и използвайте стрелките, за да разгледате всички налични версии.
  • Когато намерите търсената от вас версия изберете Restore, за да я запазите на мястото, от където е била изтрита. За да я запазите на друго място я изберете с десен бутон, след това Restore to и посочете мястото, където искате да я запишете.
Не правите Backups?

Ако не правите Backups и изтритият файл не е в „Кошчето“, можете да пробвате да възстановите информацията си с някоя от многото програми, които са налични онлайн. Има както безплатни, така и платени. Добри примери са Recuva на Piriform и Stellar Data Recovery.

Друго добро решение е Disk Drill, което първоначално беше пусната само за Mac, но вече поддържа и Windows. Софтуерът може да ви помогне със загуба на дялове (partitions), форматиране на хард диск, случайно изтриване на файл и други.

Още една възможност е да помислите дали не сте изпращали файла на някой и да си го вземете от имейла. Можете да проверите и дали не сте го записали в облака на услуга като Google Drive, DropBox, iCloud, OneDrive и други. Дори да не сте запазили последната версия, пак е по-добре отколкото да започнете от нулата.

Има различни подходи, които можете да пробвате, ако случайно изтриете снимка, документ, екселска таблица или презентация. И не забравяйте да включите вашия backup, така че следващия път, когато изтриете файл, да можете да го възстановите по най-бързия и сигурен начин. А ако искате да сте максимално защитени от случайна загуба на информация, трябва да преминете към облачни услуги за операционна система и офис пакет.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*