Смартфони за любители на фотографията

За хората, които обичат да снимат, настанаха наистина блажени времена. Отдавна никой не помни старите тромави фотоапарати, които се зареждаха с лента и можеха да съхранят най-много по 30-ина снимки. Няма ги вече и „фототата“, които задължително трябваше да бъдат посетени, преди да се видят произведенията на изкуството, създадени в домашни условия.

Днес повечето смартфони имат по-добри показатели от любителските фотоапарати от едно време, а различните производители се конкурират в слагането в на все повече и повече камери, сензори и мегапиксели. Дори вече е трудно да се обясни кой обектив за какво служи и защо са толкова на брой. Затова сега ще погледнем към няколко модела с добри камери, които биха зарадвали любителите на фотографията.

Huawei обединява усилия с Leica за по-добри камери

Серията P40 на китайския технологичен гигант привлича вниманието със своите камери още от един поглед към външния вид на устройството. При Huawei P40 Pro прави впечатление надписа Leica до обективите на устройството. Камерите на този модел са съвместна разработка на двете компании, което е своеобразна гаранция за качество от именит германски производител.
Потребителите с по-ограничен бюджет могат да се ориентират към олекотения вариант на P40 серията – Huawei P40 Lite. Камерата на този смартфон също е четворна и макар да разполага с малко по-малко мегапиксели, също прави изключително добри снимки. Под „малко по-малко“ имаме предвид конфигурация от 48 + 8 + 2 + 2 МP, подпомогнати от селфи камера със 16 MP.

Samsung впечатлява в надпреварата за повече мегапиксели

Друг производител от Далечния изток влиза уверено в надпреварата за най-добри камери и няма как да не го споменем, когато говорим за мегапиксели. По-рано тази година моделът Samsung Galaxy S20 Ultra предложи трицифрено количество със своя 108 мегапикселов обектив, подкрепен от 3 други сензора и селфи камера с 40 мегапиксела. И ако това е изненадало приятно любителите на фотографията, то новата Note серия със сигурно е събрала още повече погледи.

Samsung Galaxy Note20, както и Samsung Galaxy Note20 Ultra също разполагат с много добри камери, а Ultra моделът конкретно и със същия 108 MP обектив. Note-серията, обаче, има друго предимство. Това е умната писалка S Pen, с чиято помощ могат да се създават допълнителни артистични ефекти. Има си и приложения, с които творчески настроените потребители могат да прекарат часове в обработка на снимки.

Големият отсъстващ (засега) iPhone

Серията 11 на iPhone действително беше много успешна за Apple, а тройната задна камера на устройството стана един от най-разпознаваемите елементи на бранда. Да, имаше шеги, че приличали на котлони, но пък качеството нае безспорно. И все пак, камерите на iPhone 11 серията като цяло не са толкова важен акцент, колкото мощния процесор или подобрената операционна система.

Причините за това може да открием в думите на покойния Стив Джобс, който преди време беше казал, че философията му е да избира „гумите“, на които неговите продукти трябва да карат. Аpple не се впуска в рискови разработки и залага на еволюцията вместо на революцията по отношение на камерите на своите устройства.

В същото време вече измина една година от последната серия на iPhone и тази есен всички очакват да видят нови попълнения в портфолиото. Изтекли снимки на бъдещия iPhone 12показват моделине с тройна, а с четворна основна камера. Устройствата на Аpple отдавна са обичани от дизайнери и хора на изкуството. Може би това е знак, че от компанията скоро ще се погрижат и за фото-любителите…

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*