И все пак учебната година ще бъде дигитална

Ситуацията покрай COVID-19 промени почти всички аспекти от живота ни. Наложи ни се да спазваме различни мерки като социална дистанция, а в някои случаи и на пълна изолация. С много бързи темпове се наложи на работещи и учащи се да се адаптират към ситуацията – да комуникират, да работят и да се обучават от вкъщи, разчитайки изцяло на технологични устройства и онлайн услуги.

Актуалните заявки на просветното ни министерство са за присъствен старт на учебната година. Други държави също вече започнаха по този начин. Въпреки това, несигурността около продължаващата пандемия от коронавируса хвърля сянка върху всякакви дългосрочни планове.

Едно нещо в бъдещето обаче е сигурно. Веднъж влезли в образованието, дигиталните технологии няма да си тръгнат оттам. Тепърва ще разгърнат пълния си потенциал и ще променят начина, по който деца, учители и родители гледат на образователния процес. Всяка грипна ваканция от тук насетне ще бъде дигитална. А с последните предложения на А1 и издателство „Просвета” ученето става и по-интересно, и по-забавно.

Запознайте се с е-просвета

Развитието на технологиите, лесният достъп до тях и дигитализацията на обществото винаги са били основни приоритети на А1. За да подпомогне и процеса по дигитално образование, технологичната компания си партнира с най-голямото българско издателство за учебна литература – „Просвета“, които от години разработват своя дигитален портал e-prosveta.bg.

В рамките на новото партньорство А1 ще предлага ексклузивен достъп до пълния дигитален ресурс на издателството, който включва интерактивни учебници, електронни тетрадки, тестове, анимации, пъзели, аудиофайлове, презентации, фотогалерии, кръстословици, 3D визуализации, помагала, различни книжки и множество видеоуроци за деца от предучилищна възраст, така и за ученици от 1 до 12 клас.

Достъпен е за всички

За да предостави по-лесен достъп за родители и ученици, А1 предлага няколко начина за достъп до интерактивния портал e-prosveta.bg, независимо дали потребителите са клиенти на телекома.

За клиенти на А1 достъпът до дигиталния ресурс на издателство „Просвета“ е възможен след закупуване на тарифен план А1 Surf или А1 Surf S и след регистрация на сайта на „Просвета“. В момента А1 предлага промоционален пакет A1 Surf S на цени от 15,99 лв. месечно. Родителите, които изберат този план за своите деца, ще им осигурят достъп до над 400 учебника и куп допълнителни дигитални ресурса в помощ на ученика. В допълнение към плана потребителите ще получат 60 000 MB на максимална скорост за по-лесен и бърз достъп до интернет, както и нов таблет, който ще се превърне в пръв помощник за учениците.

Още един бонус за клиентите на А1, избрали промоционалния мобилен план Surf S, е включения неограничен интернет трафик до e-prosveta.bg за целия срок на договора.

Потребителите, които не са клиенти на телекома, също могат да се възползват от ресурса на „Просвета“, като А1 предоставя различни опции за родителите, които не желаят да се обвързват с договор. Те имат възможност да закупуват различни пакети с достъп до интерактивните учебници на издателството спрямо своите предпочитания, като заплащането става чрез банкова карта. Първата опция е т.нар. безсрочен пакет, който се заплаща месец за месец. Цената му е 19,99 лв. на месец. Налични са и едногодишни или двугодишни пакети с цени от 15,99 лв. или 9,99 лв. на месец.

Дистанционно обучение – тук, за да остане

Като съвременен метод на обучение дигиталното образование има своите предимства – независимо дали се намираме в нетипична или дори извънредна обстановка покрай пандемията, или ситуацията е както през 2019-а година, когато вируса не бе познат за света.

Най-голямото предимство е възможността за обучение от всяко място и по всяко време. Интернет технологиите и платформи като e-prosveta.bg дават на родители и ученици възможност както за основно, така и за допълнително обучение. Множеството видеоуроци в платформата на издателство „Просвета“, например, са полезни за учениците в случай че са пропуснали или не са разбрали нещо от материала. Възможността за повторно и неограничено гледане на видеата е предимство при по-лесното усвояване на нов материал. Ако не са запознати с дадено понятие, израз или просто желаят повече информация, те могат да спрат видеото на пауза и да потърсят допълнителна информация на сайта или в мрежата.

Ексклузивният достъп до e-prosveta.bg спестява и допълнителни разходи на родителите за скъпи частни уроци. Достъпът до ресурсите на e-prosveta.bg е предимство и в случай на въвеждане на ново извънредно положение, когато обучението отново премине дистанционно. Тогава родители и деца по-лесно ще спазват предписаните мерки от държавата.

Самостоятелното обучение е много важен аспект от обучителния процес на децата, защото по този начин те сами усвояват нови знания, стига да открият мотивация за учене. А когато материалът е представен по интерактивен, дигитален и достъпен начин, то има по-голям шанс любопитството им да бъде подхранено.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*