Какво представлява бързото зареждане на батерията

Изглежда, че всеки нов смартфон вече включва опция за бързо зареждане на батерията, но понякога е трудно да разберем какво означават различните стандарти и с каква скорост предлагат. Стои въпросът и с бързото безжично зареждане, което набира скорост.

Бързото зареждане вашия смартфон или таблет е важна функция, която може да ви спести доста суетене около контакта в заведение или на друго място извън дома или офиса. Това е все по-популярна функция, която ви позволява да заредите батерията на мобилното ви устройство за част от времето, което този процес отнема по принцип. Трябва да имате предвид, че не всички устройства използват същия вид/стандарт бързо зареждане и не всички зарядни са съвместими с различните стандарти.

Как работи бързото зареждане

Грубо казано мощността (W) на зареждането се определя от съотношението между ампераж и волтаж. Амперите (А) са количеството електричество, което преминава от през зарядното към батерията (сила или големина на тока), докато волтовете (V) са напрежението на електричеството. Ако умножите волтовете по амперите ще получите общата мощност (W).

За да може едно устройство да се зарежда бързо, по-голямата част от производителите или усилват ампеража (силата на тока) или променят волтажа (напрежението). Повечето съвременни стандарти за бързо зареждане залагат на промяната на волтажа и не променят ампеража.

Стандартният USB 3.0 порт позволява около 5V/1A за зареждане на по-малки устройства като носимите – смарт часовници. В същото време повечето смартфони или други устройства могат да се справят с 5V/2,4A. За има бързо зареждане волтажът трябва да е 5V, 9V, 12V или по-висок, а амперажът трябва да е 3А или по-висок.

Имайте предвид, че вашето устройство може да поеме толкова енергия, колкото му позволява хардуерът. Тоест условието  е стандартът на бързото зареждане на вашето устройството да е същия като този на зарядното (кабела и адаптера). Ето кои са най-честите стандарти, които се използват в момента.

Бързо зареждане на Apple

Смартфоните на Apple поддържат бързо зареждане на батерията от iPhone 8. Въпреки това, ако не притежавате iPhone 11 Pro или 11 Pro Max, най-вероятно използвате бавен 5W адаптер на Apple, за да си заредите смартфона.

iPhone 11 Pro

Apple използва технологията USB Power Delivery и според компанията ще можете да заредите 50% от батерията си за само 30 минути. За да достигнете тези скорости обаче ще ви трябва поне 18W адаптер с кабел USB-C към Lightning. По-мощен адаптер няма да навреди на смартфона ви, но едва ли ще допринесе за по-бързо зареждане.

MediaTek Pump Express

Определени смартфони с чипсет на MediaTek (като Nokia, Xiaomi и др.) използват стандарта на Pump Express, който идва в различни версии на различните устройства.

Pump Express 2.0+ е предназначен предимно за достъпните чипсети на MediaTek и работи с micro USB и USB-C портове. Зареждането достигна мощност от 15W като променя напрежението от 5V до 20V заедно с 3A или 4,5A сила на тока.

Стандартите Pump Express 3.0 и Pump Express 4.0 са горе-долу един и същи. И двата разчитат на сила на тока от 5А чрез стандарта USB Power Delivery 3.0. Разликата между двата е, че Pump Express 4.0 поддържа собствената технология за безжично зареждане на MediaTek и стандарта за бързо зареждане Qi (на 5А).

MediaTek твърди, че Pump Express 2.0+ ще зареди напълно изтощена батерия до 70% за 30 минути, докато с Pump Express 3.0 и 4.0 батерията ви ще достигне 70% за около 15 минути.

Собствената марка смартфони на A1  от трето поколение Apha 20 и Alpha 20+ също поддържат бързо зареждане. Предвид по-мощното зарядно устройство (18W), Alpha 20+ ви дава възможност за далеч по-бързо зареждане (спрямо 10W при Alpha 20) на батерията.

Rapid Charging и TurboPower на Motorola

Motorola използва два собствени стандарта за бързо зареждане – Rapid Charging и TurboPower. Компанията прилага Rapid Charging за по-достъпните модели Moto E and и Moto G като по този начин предлага зареждане с 10W чрез USB или USB-C. Това е по-добре от базовото зареждане с 5W, но не очаквайте кой знае какво от него.

Флагманите и моделите от средния клас на Motorola са снабдени с другия стандарт на марката – TurboPower. Той предлага зареждане с 15W и 18W, но поддържа и технологията Qualcomm Quick Charge 3.0.

Dash Charge и Warp Charge на OnePlus

Dash Charge и Warp Charge са разработки на OnePlus и позволяват 5V/6A, за да предложат мощност от до 30W. По-новите модели на марката като Nord предлагат зареждане от 0% до 70% в рамките на 30 минути.

Qualcomm Quick Charge

Стандартът Quick Charge на Qualcomm е може би най-разпространеният в момента поради факта, че чипсетовете на компанията се ползват от повечето производители

Quick Charge 3.0 е най-разпространен сред смартфоните от среден клас, а следващото поколение Quick Charge 3+ се използва от смартфоните с чипсет от серията Qualcomm Snapdragon 700. Quick Charge 4+ е настоящият златен стандарт за флагманите, чиито производители не ползват собствена технология за бързо зареждане. Всеки нов стандарт е съвместим с по-старите поколение, което означава, че дори да имате по-стар кабел и адаптер пак ще можете бързо да зареждате батерията си.

Quick Charge 3.0 увеличава волтажа от 3,2V на 20V, като пиковата мощност е 18W. Това означава, че на теория, ако имате телефон с батерия с капацитет между 3 500mAh и 4 500mAh и тя е напълно изхабена ще можете да я заредите до 80% за само 35 минути.

Quick Charge 4+ не увеличава волтажа до такава степен, но за сметка на това усилва ампеража. Той предлага 5V при 4,7A-5,6A или 9V при 3А. Мобилните устройства с Quick Charge 4+ използват портове USB-C и са съвместими с USB Power Delivery.

Наскоро Qualcomm обяви новия стандарт за бързо зареждане Quick Charge 5. Той може да зарежда с до 100W мощност и позволява зареждането на батерия с капацитет от 4 500mAh от 0 до 100% за само 10 минути. Първоначално стандартът ще се поддържа от чипсета Snapdragon 865 и всички следващи процесори на Qualcomm от висок клас.

Samsung Adaptive Fast Charging

Samsung Adaptive Fast Charging работи по начин, сходен с този на Qualcomm Quick Charge – увеличава волтажа и/ли ампеража. Samsung не дава точна информация за стандарта, но предоставя следната таблица със скоростта на зареждане и поддържката на опция за бързо зареждане при своите модели смартфони.

УстройствоЗарядно, включено в пакетаМакс. мощност с кабелМакс. мощност безжично
S10e, S10, S10+15w15W12W
Note10, Note10+25W25W12W
Galaxy Fold15w15W12W
S20, S20+25W25W15W
S20 Ultra25W45W15W
Z Flip15w15W12W

Бързо зареждане при флагманите от серията Galaxy

Ако разполагате с 10V/4,5W адаптер ще можете да заредите S20 Ultra и Note 10+ с 45W. Въпреки това повечето флагмани на компанията поддържат Adaptive Fast Charging с до 25W с адаптера, който ще намерите в кутията на смартфона. Друга важна информация е, че Samsung поддържа по-старите версии на Qualcomm Quick Charge, но все пак ще можете да зареждате батерията си доста по-бързо, ако използвате адаптера, който е включен в комплекта или друг адаптер на Samsung.

Какво е бързо безжично зареждане

Безжичното зареждане е много удобно, но пък отнема значително време. Повечето безжични зарядни, които нямат вентилатор или друга охлаждаща система са ограничени до 5V/1A. Все повече компании предлагат зарядни, които имат вградени вентилатори, за да разсейват топлината от пада и така осигуряват скорости на зареждане близки до тези на традиционните зарядни с кабел.

Волтажът и амперажът зависят от безжичното зарядно. Тук отново трябва да проверите дали смартфонът и зарядното ви използват един и също стандарт. Трябва да имате предвид, че пак ще ви трябва адаптер за бързо зареждане, за да включително безжичното зарядно към електрическата мрежа.

Бързото зареждане при устройства, различни от смартфони

При лаптопите темата с бързото зареждане седи малко по-различно. USB Power Delivery е стандарт, който позволява адаптер или преносима батерия да зареждат лаптопа или друго преносимо устройство. USB-C портовете вече са стандартни при повечето нови устройства, а те ще ви предложат зареждане с 18W или повече. USB Power Delivery позволява на устройството да се зарежда с максимална мощност от 5A или 100W.

Бързо зареждане Какво представлява бързото зареждане на батерията А1 Блог

Power Delivery 3.0 е новият стандарт, който се налага в момента. Той поддържа 7,5W, 15W, 27W и 45W, като всеки си има собствена конфигурация на ампеража и волтажа. Това означава, че устройство с Power Delivery 3.0 и няколко USB-C порта може да разпределя мощността за различните устройства, така че с лаптопа си можете да зареждате смартфон с 18W, смарт часовник с 5W и ще ви останат 22W за таблет.

Какво ви трябва, за бързо зареждате

Стандартът за бързо зареждане варира спрямо устройството, което ползвате, така че трябва да проверите какъв стандарт поддържа вашият смартфон. След това трябва да видите дали адаптера ви поддържа същия стандарт (обикновено на тях има надпис). Разбира се трябва да проверите дали кабелът е съвместим – препоръчително е да използвате кабела, който е дошъл с телефона, ако е нов или с адаптера, ако сте го купили отделно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*