Мегапиксели, сензори и много обективи. Как всъщност работят камерите на смартфона

Смартфон камерите са сред най-важните компоненти за потребителите. Докато в зората на първите камери, включени в мобилен телефон или смартфон, числата зад мегапикселите не са впечатляващи (вариращи между 0.3 до 2 мегапиксела), то съвременните достигат до зашеметяващите 108 мегапиксела. Стремежът за повече мегапиксели следва развитието на технологиите и желанията на потребителите да правят повече снимки от всякога.

Мегапикселите обаче не са единственият фактор, когато говорим за качество на изображенията. През годините на развитие се появиха двойни, тройни и четворни комбинации от смартфон камери – всяка от които може да е с различно предназначение, функции и различни мегапиксели. Всички тези вариации, наименования и комбинации от камери понякога могат да объркат потребителите. За да улесним избора ви на смартфон, по-долу ще разгледаме няколко от основните компоненти при смартфон камерите.

Какво представляват „мегапикселите“?

Първо да си отговорим на въпроса какво означават самите пиксели. Така нареченият пиксел представлява най-малкият контролируем елемент от изображението, който се визуализира на дисплея на телевизор, смартфон или друго устройство с екран. Мегапикселът на свой ред (често съкращаван като MP) включва в себе си 1 милион пиксела. Бройката на мегапикселите се взима за референция и с нея се определя разделителната способност на дадено изображение. Т.е. колкото повече мегапиксели има, толкова по-голяма разделителна способност притежава изображението, а това от своя страна означава по-ясни и детайлни образи.

Мегапикселите са важни, но не са единственият фактор, който трябва да имате предвид при избор на смартфон. Може би най-същественият фактор е големината на обектива/ите. Това е така, защото колкото по-голяма е една бленда, толкова повече светлина ще навлиза при заснемане, а това на свой ред ще даде по-точни цветове, контраст и светлина на отделните пиксели. И когато бройката на пикселите е голяма, а обективът – с по-голям отвор, тогава може да очаквате наистина зашеметяващи резултати. Смартфони, които могат да се похвалят с такива параметри на камерата, са например хитовите модели: Samsung Galaxy S20+, Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy Note20 Ultra, iPhone 11 Pro Max, Xiaomi Mi 10. Всички те могат да бъдат закупени в рамките на няколко минути през онлайн магазина на А1.

Какво е ултраширокоъгълна камера?

Най-често като референция за качествена камера или комбинация от камери се взима бройката на мегапикселите на т.нар. основен сензор, която при флагманите е почти задължително широкоъгълна. През последните 2 години обаче друг сензор се наложи като един от задължителните. Това е т.нар. ултраширокоъгълен сензор, който допълва възможностите на смартфоните. Както подсказва името, ултраширокоъгълната камера служи за заснемане на изображения с по-голям ъгъл.

Това означава, че в дадено изображение детайлите ще бъдат много повече. Ъгълът за снимане достига до 123 градуса, като това е равно на зрителното поле на човешкото око. С ултраширокоъгълните камери ще може да заснемате изображения с по-богати детайли без да е нужно да се отдалечавате много, за да направите снимка. Поради технологията зад този тип камери обаче, при някои изображения може да забележите изкривяване на картината в ъглите.

Мегапикселите при този тип камери са от значение, ако желаете след това да използвате снимката за разпечатване в много голям размер.

Какво е сензор за дълбочина и боке ефект?

Идеята за този тип камери датира от преди повече от 40 години. Преди около 6 години те започнаха да навлизат по-често и постепенно се превърнаха в едни от най-харесваните и използвани сензори при смартфоните. Основната им роля е да се придаде 3D ефект на изображението. Тази опция отдавна я има при DSLR камерите, като бе логично тя да навлезе и при смартфоните. Днес това вече е факт, като с тази опция при смартфоните може да се добавят различни ефекти като замъгляване на фона зад даден предмет или човек, промяна на цвета на фона и други ефекти, които се групират под общото название „боке“.

Боке ефектите са сред любимите функции на любителите на смартфон фотографията. Те могат да бъдат поставяни и софтуерно, но със сигурност, когато смартфонът притежава сензор за дълбочина, ефектът е по-прецизен. Добавянето на 3D ефект е още по-добро, когато смартфонът притежава т.нар. ToF камера (Time-of-flight). Такива сензори притежават моделите Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 Ultra, Sony Xperia 1 II.

Какво е макро сензор?

Макро сензорът е част от най-новия тип камери, които навлизат по-сериозно на смартфон пазара. За момента не всеки бранд е припознал този род камери, но всъщност те биха се харесали на хората, които обръщат внимание на детайлите. Макро камерата служи за снимки от по-голяма близост и ясни детайли, които не бихме могли да заснемем с основните камери. Интересни модели с макро сензор са Honor 20 Pro, Huawei P40 Lite E, Huawei Nova 5T, както и OnePlus Nord.

Как изглежда бъдещето на смартфон фотографията?

Стремежът на големите производители на смартфони да дадат усещането на своите потребители, че притежават устройство, което има камера или комбинация от камери, които по качество се доближават до DSLR фотоапаратите.

За да компенсират разликата в големината на обективите, смартфоните разчитат повече на софтуерни иновации, които да спомогнат изображенията да изглеждат с перфектно качество. Компаниите се надпреварват постоянно, а от това ще спечелят крайните потребители. Бройката на камерите ще варира от 1 до 5 или дори 6 обектива. Мегапикселите на всяка от тях ще се увеличават, самото качество и софтуерни подобрения като нови HDR+ възможности, AI функции, допълнителни филтри също ще са налице.

Друга тенденция е включването на перископни обективи, които все повече ще се усъвършенстват и ще заснемат ясни изображения без „шум“ дори при 50х или 100х увеличение.

Заснемането на видеа също ще е подобрено, тъй като тенденцията е все повече  консумация на такъв вид съдържание. Ще можем да снимаме видеа в 16 или 32k и повече от 60 кадъра в секунда.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*