Имат ли нужда малките бизнеси от ERP софтуер?

В света на бизнеса софтуерът на германския гигант SAP е с почти магична аура – може всичко необходимо за управление на процесите в една фирма. Но въпреки това, част от мениджърите изпитват известни притеснения да „посегнат“ към него. Tе се опасяват, че въвеждането на такова комплексно решение ще отнеме много време и средства и ще изисква допълнителни усилия от служителите, докато се научат да работят със системата. С най-големи опасения са ръководителите на малки и средно големи компании. А ето и най-често срещаните митове, които ги тревожат:

Мит 1: Необходими са големи инвестиции в сървърна инфраструктура и лицензи

Реалност: Не е задължително.

Това е един от водещите страхове на мениджърите на малки и средни предприятия. Добрата новина е, че има решение, с което могат да се възползват от преимуществата на ERP решенията, без да се налага да правят предварителни инвестиции. SAP Business One от А1, използван от над 75 000 компании в повече от 170 държави по света, например, предоставя достъпен като цена и лесен за използване софтуер, Системата подпомага управлението, автоматизирането и оптимизацията на ключови бизнес дейности във всяка организация, включително: счетоводство и финанси, снабдяване, управление на склад, управление на взаимоотношенията с клиенти (CRM), продажби и обслужване, производство и планиране, управление на проекти и др.

Фирмите си спестяват необходимостта да инвестират в сървъри и лицензи, тъй като услугата се ползва по модела „Като Услуга“ от сертифициран център за данни на А1 България. Възможността за разсрочване на всички компоненти от услугата предоставя гъвкавост и увереност на клиентите. Те са освободени от ангажименти относно оразмеряване на сървъри, поддържане на специализиран IT персонал, обновяване на софтуера, тъй като тези дейности са ангажимент на висококвалифицираните специалисти на А1. Лицензите се ползват от клиента за периода на договора и тяхната функционалност се осигурява и гарантира от доставчика.

Изключително важно за компаниите в България е, че софтуерът SAP Business One, който се предлага от А1 е на български език и е пригоден към местното законодателство и изискванията на държавните институции в сферата на финансите и счетоводството.

Всеки новоприет от Българската държава законодателен или подзаконов акт в тази област се въвежда в настройките на системата за съответния клиент на проектен принцип, като по този начин се постига съответствие с всички изисквания.

Мит 2: Внедряването на ERP решение от SAP ще отнеме много време

Реалност: С решение тип блокчета лего, като SAP Business One, сроковете за внедряване са доста по-кратки, отколкото на т.нар. custom решение

Внедряването на софтуерната система се извършва от висококвалифицирани SAP консултанти от А1 SAP Компетентен Център, реализирали множество проекти за клиенти от различни индустрии – производство, ритейл, строителство, финансов сектор и др. Използва се SAP методология за управление на проекти. Консултантите подготвят описание на бизнес процесите на клиента и структурира обхвата на системата, която най-добре отговаря на специфичните нужди на клиента. Експертите от А1 провеждат и обучение на представителите на фирмата, които ще работят със софтуера SAP Business One.

Освен консултантски услуги, компаниите могат да разчитат на А1 и за техническа поддръжка на услугата за срока на договора. Решението е комплексно и скалируемо и покрива всички нужди на бизнеса, като се добавят и нови функционалности с развитието на бизнеса. Предоставя се възможност и за интеграция с други външни системи и специализирани софтуери.

ERP Имат ли нужда малките бизнеси от ERP софтуер? А1 Блог

Мит 3: SAP е само за големи корпорации

Реалност: Има различни ERP решения, подходящи за бизнеси от различен мащаб

Противно на мнението на част от мениджърите, има ERP решения, които са специално разработени за малки и средни компании. С решението, което А1 предлага като услуга, компаниите могат да изберат от три типа лицензи SAP Business One – Professional, Starter и Mobile. Те определят до кои модули ще има достъп съответният потребител и какво се включва в услугата. При потребител от типа Professional, клиентите получават пълен достъп до функционалностите на системата. Потребител тип Starter е най-подходящ за компании, които имат до 5 служителя, работещи със системата. Третият вариант, Mobile, дава на бизнес клиентите достъп до мобилните приложения SAP B1 Sales / Service, като по този начин служителите на фирмата, ползваща SAP Business One, ще могат да разполагат с пълна функционалност на CRM система – модул за управление на връзките с клиенти и да проследяват развитието на генерирани проспекти.

Използвайки ERP решение под формата на услуга, мениджърите на малки и средни компании се фокусират върху основната си дейност, докато делегират съхранението на данни, сигурността и IT инфраструктурата на бизнеса си на А1 и постигат пълно съответствие с регулациите в тази област.

Ползите от ERP решенията на SAP са многобройни и далеч не са „запазена територия“ само за големи корпорации. Всичко необходимо е наличието на технологичен партньор, който да се погрижи за хостването на системата, внедряването и обучението на служителите. По този начин мениджърите на компании от малък и среден мащаб могат да се радват на решение, покриващо всички техни бизнес процеси.

Със SAP Business One от А1 мениджърите на компании могат да подобрят синхронизацията между отделните екипи и така да повишат цялостната ефективност на бизнеса си. Услугата показва „като на длан“ цялата информация, нужна за взимане на управленски решения, базирани на данни в реално време – в системата се генерират както регулярни доклади по предварително зададени параметри, така и специфични справки, генерирани на момента. Така мениджърите от малкия и среден бизнес по-лесно контролират финансовите потоци, продажбите, логистиката, снабдяването и управлението на взаимоотношения с клиенти (CRM) и оптимизират цялостно представянето на своя бизнес без особени усилия.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*