Apple с мащабно обновление на умния си часовник и iPad

За пръв път от години Apple проведе своето септемврийско събитие без негов фокус да е iPhone. Вместо това този път вниманието беше насочено към умния часовник на компанията и нейните таблети. Новите модели на разочароваха, като при всички могат да се открият значителни подобрения спрямо миналогодишните серии. Повсеместно се предлага вече и технологията eSIM, която бавно, но сигурно ще измести физическите карти.

Apple представи новото, шесто поколение на Apple Watch, както и новия, по-евтин Apple Watch SE. Новият Apple Watch SE ще е по-евтин, като ще използва дизайна на Apple Watch Series 4, но с хардуера на Series 5. Ще има и вграден компас, както и версии с GPS и мобилен модул. Запазват се и размерите на корпуса – 40мм и 44мм. Целта на SE е да направи устройството по-достъпно за повече потребители.

То обаче няма да предлага всички функции и нововъведения. Те са резервирани за Apple Watch Series 6, който също запазва сходен дизайн, но с по-мощен хардуер. S6 има нов процесор, който обещава 20% повишаване на производителността спрямо предишното поколение. Освен това е базиран на A13 Bionic процесора от iPhone и iPad. Това ще му даде повече мощ и възможности.

Apple Watch Series 6 има нови сензори, чрез които може да следи качеството на съня с по-голяма точност. Освен това ще може да измерва и нивото на кислород в кръвта, както и да предлага повече подробности за резултатите от различни тренировки. Apple дори ще предлага допълнителна платена услуга, чрез която потребителите да извличат максимума от часовника като фитнес асистент.

Доста от нововъведенията в часовника идват и с обновената платформа watchOS7. Тя ще дава повече опции за персонализация, които ще са добре дошли и за новия, по-ярък дисплей на Apple Watch Series 6. Освен това има и нови функции, чрез които родителите да настройват и управляват Apple Watch за децата, без те да имат iPhone. Моделът ще дава и съвети и напомняния за качествено миене на ръцете.

Series 6 няма да се продава в комплект със зарядно. Вместо това ще има само кабел за тази цел. Идеята на Apple е, че вече всички потребители имат по няколко излишни зарядни, които е по-добре да се използват по-дълго, вместо да се изхвърлят и съответно да се увеличават отпадъците.

iPad вдига нивото

Apple обнови и двата основни модела на iPad. Оригиналният iPad влезе в своето осмо поколение, като получи процесор A12 Bionic. Така и най-евтиният модел вече разполага с актуален хардуер, който да се справя с изискванията на модерните приложения, както и на дигиталните услуги на компанията. Дисплеят е 10.2-инчов, като ще използва и платформата iPadOS 14.

Тя предлага поддръжка на Apple Pencil, обновен интерфейс и др. Има и нови странични ленти за бърз достъп до снимки, файлове и други данни. Уиджетите също са преработни, както и търсачката. Подобно и на Apple Watch, новият iPad използва рециклиран алуминий за корпуса си, като всички материали са подбрани така, че да не вредят на околната среда.

Големи промени има и при iPad Air. Таблетът получава по-голям 10.9-инчов дисплей Liquid Retina, подобрени говорители, камерите на iPad Pro и още. Дизайнът също е обновен, като наподобява този на iPad Pro. Това води и до промени, като сензорът за пръстов отпечатък Touch ID е преместен отстрани и вграден в бутона за включване и изключване. Рамките около дисплея са по-тънки, а хадруерът е станал още по-мощен.

Новият iPad Air е с процесор А14 Bionic, който е произведен по 5нм технология. Това е и най-мощният чип на Apple досега. Очаква се той да намери място и в iPhone 12. Процесорът е 6-ядрен, като може да се справя с редакция на 4K видео. Той обещава и 40% ръст на производителността спрямо предишния модел на iPad Air.

Моделът ще използва и USB-C, като поддържа и WiFi 6. Ще има и LTE версия. Таблетът също ще използва iPadOS 14 и ще е съвместим с новия модел на Apple Pencil. И iPad Air следва философията за екологични устройства, която е част от целта на компанията да бъде въглеродно неутрална до 2030 г.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*