Какво да правите с Cortana – гласовият асистент на Windows

Представяли ли сте си как изглежда идеалният помощник? Винаги се вслушва в думите ви, предвижда всяка ваша нужда и предприема действия, когато е необходимо. Звучи твърде хубаво, за да е истина, нали? Благодарение на развитието на технологиите сега всеки може да разполага с такъв помощник с изкуствен интелект – гласов асистент.

Гласовите асистенти могат да извършват различни действия, след като чуят ключова дума или команда. Те могат да включват светлини, да отговарят на въпроси, да пускат музика, да правят онлайн поръчки, да подреждат графика ви и какво ли още не.

Гласовият асистент е дигитален асистент, който използва разпознаване на глас, синтез на реч и обработка на естествен език, за да предостави услуга чрез определено приложение, ползвайки в повечето случаи интернет връзка.

Първият такъв асистент беше Siri от Apple, когато излезе iPhone 4s. Последва Google Now (който стана Google Assistant) за Android, след това „Alexa“ и „Hey Google“. Samsung предложи Bixby, а Microsoft има Cortana на своите Windows 10, Xbox One машини и Windows телефони.

Къде да открием Cortana при различните версии на Windows

Дигиталният асистент на Microsoft Cortana претърпя доста промени от старта си през 2014 г. В зависимост от това коя версия на Windows използвате Cortana може да бъде интегрирана директно в полето за търсене на Windows или да се изпълнява като напълно отделно приложение.

При версиите 1909 и 1903 на Windows може да стартирате Cortana от полето за търсене на Windows, но при последната актуализация Microsoft отдели Cortana от полето за търсене и превърна асистента в отделно приложение.

Основната разлика в работата на гласовия асистент при двете версии е в начина на търсене – за да извършите търсене в Cortana при 1909 и 1903, трябва да „активирате“, като кажете „Hey Cortana“ и произнесете търсенето си. Друг вариант е да щракнете върху иконата на Cortana вдясно от полето за търсене и говорите, или да натиснете клавиша Windows + C и да говорите.

Ако имате версия 2004 на Windows, единственият начин да използвате Cortana е да стартирате приложението. Това става като кликнете върху иконата на Cortana в лентата на задачите точно вляво от полето за търсене, като натиснете клавиша Windows + C или просто произнесете „Cortana“.

Hey, Cortana, what’s your superpower? Или какви са нейните умения

Едва ли ще изненадаме някого, че една от най-полезните функции на Cortana е начинът, по който тя може да ви напомня за задачи или предстоящи събития, когато взаимодействате с контакт от списъка ви с контакти –  например да ви подсети да попитате приятелка от къде е червената рокля от последната ѝ снимка в Instagram. Следващия път, когато общувате с тази приятелка, ще получите напомняне от Cortana.

Cortana може да се синхронизира с вашия Google Calendar и всяка среща, която създавате, ще се вписва в календара ви. Умният асистент може автоматично да добавя събития към вашия календар въз основа на имейли, които получавате – например, тя ще добави информация за предстоящ полет, ако получите потвърждение от авиокомпанията по имейл.

Разбира се, може да зададете на Cortana отворен въпрос, който изисква да търси в мрежата и след това да покаже резултатите в браузър – например „Как да направя скрийншот на моя смартфон?“ Тя използва търсачката Bing на Microsoft за търсене и показва резултатите в Microsoft Edge.

И нещо интересно

Cortana може да проследявате полети, като кажете номера на полета и символа за авиокомпанията; да извършва прости изчисления, дори да конвертира валута.

Доста ценно е умението ѝ да се синхронизира с различни акаунти в приложения – например LinkedIn, Facebook.

Cortana може да възпроизвежда музика чрез Spotify, да контролира интелигентни домакински уреди, да намери предаване и да го пусне в Netflix, или да попита Fitbit колко стъпки сте извървяли днес.

Можете да снимате плакат за събитие и Cortana ще открие датите и мястото на провеждане, а ако потвърдите, че ще присъствате, тя любезно ще създаде напомняме.

Имайте предвид, че ако не дадете на Cortana достатъчно информация, за да създаде каквото и да е напомняне, тя ще ви зададе уточняващ въпрос.

Някои забавни въпроси и отговори

Използването на гласов асистент е освен полезно и много забавно. Cortana може да ви разкаже виц или забавна история, да ви изпее песен, а в някои случаи може да ни развесели със саркастичните си и „затапващи“ отговори. Ако например попитате Cortana на колко години е, тя може да ви отговори: „Нямам възраст като хората, но имам рожден ден. Защо? Подарък ли си ми подготвил?“

Или пък на въпроса дали може да готви, Cortana отговаря иронично, че дори и да можеше, вие трябва да сте достатъчно умен, за да не го ядете. По-добра е в търсенето и четенето на рецепти.

Ако попитате кое е по-добро – Cortana или Siri, Cortana отговаря, че това е труден въпрос. Все едно да сравняваш ябълки с прозорци (Apples to Windows) (това май е по-смешно на английски).

Пазарът на гласови асистенти ще напредва

Според Tractica – фирма за пазарно проучване, която се фокусира върху човешкото взаимодействие с технологиите, уникалните потребители на виртуални дигитални асистенти ще нараснат от над 390 милиона потребители в цял свят през 2015 г. до 1,8 милиарда в края на 2021 г. Очаква се растежът в света на бизнеса да се увеличи от 155 милиона потребители през 2015 г. до 843 милиона до 2021 г.

Според Global Market Insights, Inc., между 2016 и 2024 г. пазарният дял на технологията ще расте с годишен темп от почти 35 процента. Все повече сектори на икономиката, като здравеопазването и автомобилната индустрия, намират приложения за технологията за разпознаване на реч в допълнение към тези, открити в устройства като интелигентни високоговорители и телефони.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*