Защо Facebook предизвика недоволството на ЕС и заплаши да си тръгне

Facebook напоследък често влиза в пререкания с институции и политици в САЩ и Европа. В края на септември т.г. компанията дори предупреди, че може да се оттегли от държавите в Европейския съюз, но ден по-късно поясни, че не планира подобен ход.

Причината за спора с ЕС този път не е в конкретно действие на Facebook. Обратното – сега компанията е недоволна от институциите и то не само в Европа, но и в САЩ. Проблемът започна още през юли т.г., когато Съдът на Европа реши, че има разминаване между стандартите за сигурност на данните на потребителите в САЩ и Европа. Това практически обезсмисли споразумението между САЩ и Европа за обмен на данни.

С решението си съдът практически разреши на регулаторите по места да издават забрани за компаниите да изпращат потребителски данни до САЩ, защото тамошните правила не съответстват на европейските и има условия за проследяване. Това създава пряка опасност за бизнеса на Facebook, който разчита на трансфера на данни и тяхната обработка. Затова компанията предприе действия.

Ще си тръгне, но не точно

В края на септември т.г. се появиха публикации в пресата, че Facebook е подала иск в съда в Дъблин за преразглеждане на решението и отмяната или поне отлагането му. В иска си, цитиран от в. Guardian, Facebook пише, че „в случай на пълно ограничаване на трансфера на данните на потребителите до САЩ, не е ясно как компанията може да продължи да предлага услугите на Facebook и Instagram в ЕС“.

Информацията бързо беше разгласена по Интернет и очаквано придоби свой живот. Вероятно заради принципа на „разваления телефон“, горният цитат се появи дори и в световни медии със заглавия от типа „Facebook заплаши, че ще напусне Европа“. Затова малко по-късно вицепрезидентът на Facebook Ник Клег направи поредица изказвания, с които да внесе яснота.

Facebook Защо Facebook предизвика недоволството на ЕС и заплаши да си тръгне А1 Блог

Ник Клег, вицепрезидент на Facebook

Един от коментарите му е по време на онлайн дебат по темата в рамките на ЕС с представители на европейски институции. „Разбира се, че няма да напускаме Европа. Причината за иска ни е точно защото искаме да продължим да обслужваме клиентите – малкия и средния бизнес в Европа“, казва Клег, цитиран от TechCrunch.

Той пояснява, че твърденията за напускане на Европа са следствие на твърде ентусиазиран репортер, който „леко е преувеличил“ интерпретацията на документа, който е предаден на съда. Клег уточнява, че фразата с невъзможността за предлагане на услугите на компанията в Европа показва потенциалните последствия на решението на съда, а не желанието или намерението на компанията.

Проблем, който не е за подценяване

Макар Facebook да не планира и да не иска да напуска Европа, Клег няколко пъти използва думите „голям проблем“ и „сериозен проблем“, когато продължава изказването си. Той описва ситуацията като казус, който е „много сложен по политически, правни и други“ причини. „Ако законните способи за трансфер на данни бъдат премахнати, не от нас, а от регулаторите, тогава разбира се това ще има сериозен ефект върху това как не само нашите услуги, но и безброй други компании ще могат да работят. Искаме да избегнем това“, допълва Клег.

Той обяснява, че искът до съда в Дъблин е с цел именно да привлече внимание към проблема и да спечели време за решаването му. Това ще отнеме време заради политическата обстановка и предстоящите избори в САЩ. Не се очаква да има преговори между САЩ и ЕС по темата докато новата администрация не встъпи в длъжност, което ще е чак през януари 2021 г.

Клег споделя, че е „пределно наясно“ и с факта, че бизнес моделът на Facebook е обект на критики и проверки в Брюксел. Той казва, че се „надява“ това да не попречи да се видят и ползите за малките компании, които използват платформата, както и за възстановяването на икономиката по време и след пандемията.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*