Как да изберете мобилен план за децата

Едно от големите предизвикателства пред съвременните родители е да се справят с договорите за мобилни услуги на своите деца. Разбира се, до навършването на пълнолетие, а за някои и до по-късно, е нормално родителите да се заемат с тази задача. С това обаче очевидните неща се изчерпват.

Предвид голямото разнообразие от предложения, както и привидно неизчерпаемата нужда на децата от още и още мегабайти, е трудно за много хора да вземат правилното решение. Затова в този текст ще поговорим за възможностите, както и кои са най-подходящите планове за различните възрастови групи.

Не бързайте с план за най-малките

Работата със смарт устройства не е нито лукс, нито детска прищявка. Да, децата могат да изглеждат като хипнотизирани с таблет или смартфон в ръка, но за следващото поколение ще е важно да се чувстват „на ти“ с технологиите. Купуването на смарт устройство и тарифен план обаче не винаги вървят ръка за ръка. За малките деца е достатъчно да бъде закупен таблет например, с чиято помощ могат да играят и образователни игри, да учат чужди езици и прочее. Така е по-лесно и да се въведе известен родителски контрол върху времето, което малчуганите прекарват пред монитори. Но това е тема за друг материал.

Друга джаджа, която е много подходяща за деца в предучилищна възраст е MyKi. Умният часовник, с който винаги „наглеждате“ детето, работи със SIM карта, така че има необходимост и от тарифен план. За тези ситуации сме предвидили специалния A1 Kids, който осигурява достатъчно време за разговори.

Как свършват тези мегабайти…

Това е един от най-често задаваните въпроси от страна на родителите на деца в ученическа възраст. Отделяйки се от вкъщи (и домашната Wi-Fi мрежа), те продължават да теглят видеоигри, да гледат забавни видеа в YouTube и ТikTok, както и да браузват в интернет. Искате или не, когато годините на детето станат двуцифрени и спрете да броите половинките, трябва да има карта на свое име и тарифен план.

А1 предлага богато портфолио от планове – А1 One Unlimited и A1 Оne, чиито параметри може да разгледате на сайта ни. „Unlimited” ще рече неограничени минути, но и значително повече мегабайти, в сравнение с плановете А1 One. В същото време обаче, може би не е най-разумното да избързвате със скъп план за дете.

Мобилен план за децата Как да изберете мобилен план за децата А1 Блог

На помощ идват екстрите

Децата често имат неравномерно използване на включения си мобилен трафик. Един месец може да са прекарали повече време вкъщи (заради грипни ваканции и т.н.), а през следващия – да са решили, че е било много наложително да изтеглят голяма игра, без да обърнат внимание, че не са на Wi-Fi.

Затова е важно и родителите им да проявят гъвкавост. По-малък план с редовно активиране на екстри според ситуацията е много добро решение. Възможностите включват както еднократни, така и автоматично подновяващи се бонус мегабайти. Разбира се, съществуват възможности и за добавяне на още минути или SMS-и. (Ако все пак някой продължава да говори в днешно време).

Екстрите могат да се активират повече от веднъж месечно, могат и да не се използват за конкретен отчетен период изобщо. За родителите това е малко по-времеемко занимание, но пък е добър начин за оптимизиране на семейния бюджет.

А предплатените услуги?

Когато вашият скромен автор беше в ученическа възраст използваше именно такива. Има нещо много дисциплиниращо в идеята, че минутите и мегабайтите могат да свършват в някакъв момент. А и условията никак не са лоши – пакет Комфорт Giga включва 6000 МВ и 300 минути, а Комфорт Макс – 4000 МВ и 200 минути.

С това, разбира се, се отклоняваме от темата на статията – технически погледнато това не са планове. Но пък вероятно има своите предимства и си струва да се обсъди на семейния съвет. Същото важи и за най-новата услуга на А1 – ChitChat. При нея също няма договор, но има неограничени разговори и възможност за активиране на допълнителни пакети от 5000 или 10 000 МВ.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*