А1 отново подкрепя младите таланти в кариерния им старт

В началото на месец август А1 България отново подаде ръка на младежи, като за втора поредна година стана партньор на стажантската програма „Оставаме в България“. Инициативата е насочена към поколението Z и се организира от на Съвета на жените в бизнеса в България, тази година под надслов „Оставаме в България, Zащото успяваме тук“. Целта на програмата е да подкрепи младежите в техните първи кариерни стъпки, като им предостави допълнителни възможности да натрупат опит в реална бизнес среда. Изданието тази година събра рекорден брой участници –  58 стажуващи в 15 компании – членове на Съвета.

Миглена Узунова-Цекова, старши директор „Човешки ресурси“ в А1 и член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, разказва повече за инициативата:

стажант А1 отново подкрепя младите таланти в кариерния им старт А1 Блог

„За нас в А1 подкрепата на млади таланти е кауза и отдавна е част от културата ни. Ние провеждаме ежегодна стажантска програма още от 2005-а и всяка година предоставяме възможност на активни и амбициозни млади хора да се запознаят с практическата страна на това, което изучават в университета. До момента над 1 000 стажанти от различни специалности и университети са имали възможност да станат част от нашия екип, а над 300 от тях вече са служители на А1.

Партньорството ни със Съвета на жените в бизнеса в България е естествено продължение на нашите усилия да помагаме на младите хора и е резултат от споделените ценности с останалите компании – членове на Съвета. Целта на всеки от нас, ангажиран в инициативата, е да подкрепяме младите, защото само чрез техните нови идеи и ентусиазъм, комбинирани с нашия опит, знания и умения, бизнесът и обществото могат да вървят стремително напред.“

Инициативата „Оставаме в България, Zащото успяваме тук“ подпомага личностното развитие на всеки един участник и има за цел да  предостави допълнителни възможности за професионална реализация. Така младежите могат да се подготвят по-добре за следващите стъпки в кариерата си и да продължат професионалния си път в България, което е и една от основните цели на Съвета на жените в бизнеса в България.

Стажантската програма тази година премина в три етапа: надграждащи обучения, доброволчество и представяне на компании.  В първия етап водещи специалисти от А1 и други компании – членове на Съвета, организираха професионални онлайн обучения за младите таланти по 5 различни теми. Така те успяха да се запознаят с различните бизнес модели и да получат практични идеи от опитните експерти в компанията.

Любомир Иванов, старши мениджър на отдел „Привличане на таланти, обучение и развитие“ в А1 запозна младежите с „Умението да говорим“, а Теодора Девлетян, експерт „Привличане на таланти“ в А1 им представи „Презентационни техники“. Програмата продължи с „Коучинг за личностно развитие“ от Михаела Маркова и Ани Хира от  Brenntag и „Управление на личния бранд“ от Виктория Блажева от Unicredit Bulbank. Последното обучение бе на тема „Как да се подготвим и представим на интервю“, проведено от Бойка Джартазанова, експерт „Привличане на таланти“ в А1.

За доброволческата инициатива нашият екип избра участниците да се погрижат за Ботаническата градина при БАН. Така те научиха повече не само за практиките в бизнеса, но и за социално отговорните инициативи, по които А1 работи.

стажант А1 отново подкрепя младите таланти в кариерния им старт А1 Блог

„Оставаме в България, Zащото успяваме тук“ завърши с представяне на останалите компании, които се включиха в инициативата тази година – Siemens, Nestle, FESTO, Lidl, HPE, Престиж 96 и УниКредит Булбанк. Техни представители разказаха повече за възможностите си за развитие, показаха офиса, в който работят, и споделиха детайли за профила, който търсят. Стажантите, които активно участваха във всички обучения, получиха официален сертификат, а някои от тях дори ще продължат развитието си в А1.

За преживяването си по време на инициативата ни разказа Яна Цолова, участник в „Оставаме в България, Zащото успяваме тук“:

„Рядко се срещат хора, които знаят към какво се стремят и как точно да го постигнат. Стажантската инициатива ни дава прекрасната възможност да се докоснем до живи примери за професионалисти, успели в своя бранш, доволни от постигнатото.

Всяко от обученията ми донесе много. Накара ме да си задам въпроси не само за професионалното, но и за личностното ми развитие. За мен най-полезната тема беше „Как да се подготвим и представим на интервю“. Смятам, че това обучение е от изключителна важност за младите хора и за бъдещите кадри на България. Радвам се, че бях част от инициативата и съветвам всички млади хора, които имат възможност, да се включат и да предизвикват себе си.“

Подкрепата на А1 по програмата е част от цялостната ѝ стратегия активно да подпомага професионалното развитие на младите хора, като им дава добра подготовка и шанс да работят по проекти в реална бизнес среда. Ние вярваме, че стажът е първа стъпка към професионалната реализация и може да има определящо значение за бъдещето на един млад човек. Стажантите ни научиха много от нас, но и ни научиха на много, като ни дадоха своята гледна точка и поглед върху бизнеса, за което сме им благодарни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*