Онлайн билетът – бъдещето на пътуването

2020 е годината, в която пътуванията са по-скоро мечта отколкото реалност, а любителите на пътешествията си припомнят с доза тъга любимите моменти от екскурзиите в чужда страна. Събирането на багажа, предварителното проучване на забележителностите, които да се посетят задължително, топ местата за снимки и чудните ресторанти, в които ходят местните. Това, за което често дори не се замисляме обаче, е придвижването в самия град.

Как да пътуваме само със смартфон

Тези от вас, които са пътували из Европа, знаят, че вече на повечето места могат да се движат свободно, като си закупят онлайн билет за трансфера от летището до града, градския транспорт или влака.

Електронният билет е не само чудесен начин да избегнете опашките по гишетата на гарите, но е и добра еко алтернатива на хартиения билет, тъй като го получавате директно по имейл. Можете да покажете билета си на телефона си, да го отпечатате у дома или да го отворите в приложение – изборът е ваш.

Добрият пример

В Лондон, например, потребителите са преминали към изцяло електронно разплащане за градски транспорт още от 2014 г. Освен със смартфон, едно от възможните разплащателни средства за пътниците е картата Oyster, която може да бъде заредена с пари, които се превеждат автоматично по сметката на градската управа. Друг вариант за закупуване на автобусни билети са безконтактните банкови карти, с които трябва единствено да доближите дебитната си карта до съответната машина.

Германия също е една от страните, които въвежда безкешовите плащания в градския транспорт. Там потребителите могат да плащат своите еднократни пътувания като доближат мобилните си телефони до специални четящи устройства, прикрепени към апаратите за билети в автобусите.

Дигиталните билети идват и у нас

Добрата новина е, че отскоро и в България можем да се възползваме от по-лесния и удобен начин за закупуване на билет за еднократно пътуване. Абонатите на А1 могат да закупят своя билет за метрото в София директно през сайта на телекома, а специално разработената страница ще генерира автоматично QR код, който на свой ред може да бъде сканиран на турникетите на входа на всяка метростанция.

Цената на билета остава непроменена – 1,60 лв., сумата се начислява към месечната сметка на клиентите, а за тези, които ползват предплатени услуги, се приспада от наличния баланс в картата. Закупуването на дигиталния билет става лесно и бързо само с няколко докосвания на телефонния екран – отваряте А1.bg/tickets или приложението Моят А1, съгласявате се с общите условия и натискате бутона „Купи“, който се появява под полето за попълване. Готово! След тази кратка процедура на посочения телефонен номер ще получите QR код за вход в метрото, който е валиден до 30 минути от момента на покупката.

Осъществените пътувания можете лесно да проследите по получените SMS-и, които отчитат броя закупени и използвани билети. Освен уникалния QR код, ще получите и информация за датата и часа на закупуване, както и кога е използвана картата, с които да удостоверите пред контрольорите на Столична община, че сте изрядни пътници.

Единственият ни технически съвет е, при сканиране на билета, да се уверите, че яркостта на смартфона ви е достатъчно силна, за да се вижда добре изображението.  Това ще улесни разчитането на QR кода и безпроблемното ви пътуване.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*