Да отгледаш три поколения

Баба Станка: „Моля се да съм жива и здрава, да мога да „порастя“ и правнучето“

Баба Станка е на 72 години, но правнучето ѝ, Мишо, на 1 година и 7 месеца, често я нарича „Мамо“. Възрастната жена е една от многото в България, които поемат отглеждането на деца на свои роднини, които не могат или не искат да се грижат за тях. Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) и А1 работят по специална програма „Родители+“, с която да подкрепят финансово или емоционално семейства в подобни уязвими ситуации, за да се осигури спокойно и нормално детство на малките.

В случая с Мишо, майка му – било то заради младата си възраст или други лични причини – е абдикирала от отговорност. Затова баба й, въпреки напредналата си възраст, поема изцяло грижите за бебето още когато то е на три дни – от изписването му от родилното отделение.

„Мишо е толкова весело и обичливо дете. Прави ме много щастлива. Отгледала съм сина си – дядо му, гледала съм и майка му години наред, моля се да съм жива и здрава, да мога да отгледам и него, да го видя голям,“ споделя баба Станка.

За повечето хора е ясно, че да се грижиш за дете на тази възраст е една непрекъсната комбинация от спринт и маратон. Трудно е и за младите родители, но баба Станка не се предава пред годините и прави всичко възможно Мишо да живее добре и то в семейна среда. По програмата „Родители+“, организирана от НАПГ и финансирана от А1, баба Станка получава помощ със средства за дрехи, памперси и храна за детето.

Родители+ Да отгледаш три поколения А1 Блог

Баба Станка: „Моля се да съм жива и здрава, да мога да „порастя“ и правнучето“

Майката на Мишо е внучка на баба Станка и е едва на 20 години. След отказа ѝ да поеме отговорност за детето си се оказва, че нейната майка – снаха на баба Станка, също не иска да се грижи за внучето си, защото не може да превъзмогне влошените отношения с дъщеря си и продължава да живее в чужбина. Същевременно, бащата на детето е в неизвестност от дълго време. Единственият и най-близък роднина, който да се погрижи за Мишо, така че да расте в семейна среда, е прабаба му Станка. Неслучайно той често я нарича „Мамо“.

НАПГ не разполагат с информация други близки роднини да подкрепят баба Станка в грижите за правнучето. Единствено съпругата на брат ѝ, която също не е много по-млада, е подкрепа на възрастната жена. Когато при инцидент на Станка се налага да постъпи в болница, тя поема временно грижите за Мишо. Двете жени заедно помагат и на над 90-годишната майка на баба Станка. Затова приемните родители от НАПГ, обучени за социални сътрудници, помагат с най-необходимото за отглеждането на Мишо, което не винаги е възможно да бъде закупено със скромната пенсия на прабаба му Станка.

Програмата „Родители+“ се реализира в 14 областни града в България. До края на 2021 година А1 ще инвестира 100 000 лева, за да помогне да се предотврати раздялата между биологични семейства и децата им. Инициативата е част от над половин милион лева инвестиция на А1 в каузата на приемната грижа у нас, насочена към осигуряване на нормално и спокойно детство на децата в България.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*