Apple представи новата серия iPhone 12

Гамата на iPhone става все по-голяма. Тази година компанията представи цели четири представителя на новата си серия, включително и този с най-големия дисплей за iPhone досега.

iPhone 12 идва с доста промени, които са видими още с дизайна на устройството. Той е „плосък“, като наподобява този на iPad Pro. Това е и първата по-драстична промяна в дизайна на iPhone от три години. Корпусът е с рейтинг IP68 за защита от прах и вода. Освен това има и най-здравото, според Apple, стъкло спрямо другите смартфони. То е дело на Gorilla Glass, като Apple го определя като „керамичен щит“.

Четирите модела споделят доста общи характеристики. Например процесора А14 Bionic, както и поддръжката на 5G мрежи. Те разчитат и на iOS 14 с всички нейни функции и възможности, които предлага. Всички четири версии на смартфона използват Super Retina XDR OLED дисплей, като разликата е в размера им.

iPhone 12 mini предлага 5.4-инчов дисплей,  докато iPhone  12 – 6.1-инчов. Толкова е и дисплеят на iPhone 12 Pro. Топ версията iPhone 12 Pro Max има 6.7-инчов дисплей – най-големият използван от смартфона на Apple досега. Всички са с максимално тънки рамки с цел запазване на възможно най-малки размери на корпуса.

iPhone 12 и 12 mini споделят практически еднакви спецификации. Основната камера е двойна и предлага два сензора по 12МР съответно с широкоъгълен и ултраширокоъгълен обектив. Толкова е и предната камера. Смартфоните поддържат запис на HDR видео с Dolby Vision, 4K видео и др.

Има и оптична стабилизация както за снимки, така и при запис на  видео. На разположение е и нощен режим на снимане и възможност за правене на 8МР снимки по време на запис на 4K видео.

iPhone 12 Pro и 12 Pro Max надграждат наличните камери с още един сензор. Той също е 12МР, но с оптично увеличение. При 12 Pro увеличението е 2.5-кратно, докато при 12 Pro Max е 5-кратно. Освен това Pro версиите разполагат и с LiDAR скенер. Чрез него се подобрява фокусирането при слаба светлина, както и ще се осигуряват „по-реалистични преживявания с добавена реалност“.

iPhone Apple представи новата серия iPhone 12 А1 Блог

Важните промени

Apple казва, че iPhone 12 дава началото на нова ера за iPhone. Основната причина за това е наличието на 5G поддръжка от всички четири нови модела. Разбира се, те могат да се използват и с GSM, EDGE, 3G и 4G мрежи в различните им вариации. Поддържат се и двете основни версии на 5G – Sub-6GHz и mmWave.

Но смартфонът влага и няколко други по-малки на пръв поглед промени, които обаче може да имат голямо отражение на пазара като цяло. Първата е новата система за аксесоари MagSafe. Тя ще улесни безжичното презареждане чрез използването на магнити около модула за презареждане.

MagSafe е съвместима и с наличния вече стандарт за безжично презареждане Qi. Освен това обаче може да се използва и за бързо и лесно прикачане на най-различни аксесоари. Например за лесно добавяне на кожен портфейл към телефона.

Другата по-важна промяна е, че новите iPhone-и вече няма да идват в комплект със зарядно и слушалки. Ще има само кабел с преходник от Lightning порта към USB-C. Идеята е, че потребителите вече имат предостатъчно налични зарядни и слушалки и могат да използват тях, вместо да ги изхвърлят без реална необходимост и така да се увеличават отпадъците. Това е тенденция, която може да бъде последвана и от останалите производители, като някои от тях вече показват подобни индикации поне за част от моделите си.

Кога ще ги видим в България

Потребителите на онлайн магазина на А1 ще бъдат сред първите в България, които ще притежават най-новите iPhone устройства. Предварителните поръчки за iPhone 12 и iPhone 12 Pro започват още от 23 октомври. Моделите Pro Max и mini ще се присъединят към кампанията от по-късна дата, която А1 ще обяви в следващите дни.

Междувременно пълните технически характеристики на предлаганите устройства могат да бъдат разгледани онлайн на А1.bg.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*