Равносметката: Как се справя Huawei без Google година по-късно

Всеки, който разполага със съвременен смартфон, независимо колко е запознат с технологиите, поне веднъж е влизал в т. нар. магазин за приложения на своето устройство. Допреди няколко месеца на пазара съществуваха два такива – Google Play Store, който работи на операционната система Android, както и App Store на Apple, работещ на iOS. В края на месец март тази година обаче се появи нов играч на пазара – AppGallery – магазинът за приложения от китайския технологичен гигант Huawei.

До появата на AppGallery, всички устройства на Huawei използваха Google Play Store, както и съответно операционна система Android. Операционната система Android e собственост на Google и всички компании, които желаят да използват версиите, предлагани от американската компания, трябва да заплащат лиценз, който позволява използването на операционната система, ъпдейтите ѝ и използването на официалните версии на приложения като Chrome, Gmail, YouTube, Maps, Google Play Store.

Предисторията

В разгара на продължителна политическа и търговска война между САЩ, където е базиран Google, и Китай, където е централата на Huawei, подвластна на новоприети регулации от страна на американската администрация, се стигна до решението на Google да отнеме лиценза на Huawei за използване на нейните услуги. По този начин Huawei не може да използва версиите на Android, нито приложенията на Google на своите устройства. Google все пак продължи да работи с Huawei само за предоставяне на ъпдейти за сигурност на потребителите на Huawei, които разполагат със смартфон от китайската компания, закупен преди 16 май 2019 г.

След първоначалния шок за Huawei и използващите бранда, все пак китайската компания направи много важни стъпки – лансира няколко смартфона от средния и високия клас, които впечатляват с дизайн, качество на изработка, високо ниво на камерите и производителност; работи се усилено и по операционната система „HarmonyOS”, както и по магазина за приложения AppGallery.

Труден старт, но отлични резултати в хода на състезанието

Конкуренцията в смартфон пазара е изключително ожесточена и макар че имаше много неясноти около бъдещето на Huawei и какво ще се случи с потребителите на компанията след американските забрани, китайската страна остана уверена, че ще се справи с целия процес по разработване на своя операционна система.

Първата стъпка бе пускането на AppGallery. Въпреки първоначалните трудности, основно за привличането на разработчиците на приложения, днес AppGallery все повече започва да конкурира Google Play Store и App Store. Според информация на компанията днес AppGallery се използва от 490 милиона потребители на 700 милиона устройства, а в новите устройства от компанията приложението е инсталирано предварително за по-голямо удобство. За успех може да се приеме и фактът, че AppGallery се използва активно в над 170 държави. Тези резултати определено затвърждават позицията на Huawei в топ 3 на смартфон сегмента.

У нас смартфоните на Huawei също са доста добре приети и все повече брандове припознават AppGallery като място, където задължително трябва да позиционират свое приложение. Например дигиталният портфейл A1 Wallet, с който всеки може да прави безконтактни плащания и множество финансови операции, също е наличен.

Смартфоните на Huawei в портфолиото на А1

AppGallery е достъпно през всички нови смартфони на компанията и всеки почитател на бранда може да има достъп до богата колекция от приложения за своето устройство. А сега, особено в месеца на Huawei в А1, всеки може да закупи от онлайн магазина на А1 или в магазините на компанията в цялата страна избрани модели от китайския технологичен гигант с отстъпки достигащи до 50%.

В онлайн магазина на А1, например, флагманът Huawei P40 Pro се предлага с 15% отстъпка от цената и идва в комплект с Huawei Watch GT 2 46mm Black. Другите представители на серията P40 – Huawei P40 Lite и Huawei P40 Lite E се предлагат в комплект с преносима батерия ttec PowerCard 5 000 mAh с 25% и съответно 30% отстъпка от обичайната им цена. Всички модели от серията P40 впечатляват с отлични дисплеи, камери, с които ще се почувствате като истински фотограф, както и завидна производителност. На фокус в А1.bg са и моделите от средния клас – Huawei Y6p и Huawei Y5p, които също вървят с комплект външна батерия, със съответно намаление от 30% за Y6p и 50% за Y5p от редовната им цена.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*