Изкуственият интелект постепенно превзема търсачката на Google

Google се превърна в интернет гигант заради своята интернет търсчка, която вече малко над 20 години е в процес на постоянно развитие. Въпреки че и в момента търсачката е доста прецизна и бърза, Google има още много цели, които иска да постигне с нея. Голяма заслуга за това може да има и изкустеният интелект.

Макар че светът все още е далеч от изкуствен интелект във формата, в която си го представя – всемогъщ алгоритъм, който надвишава значително възможностите на човека, то интелигентните системи и в момента имат много способности. ИТ компаниите постепенно стават все по-добри в разработка на специализирани алгоритми, които да се справят добре с конкретни задачи.

А Google вече отделя доста време и усилия за усъвършенстване на изкуствен интелект за своята търсачка. Наскоро компанията сподели в блога си и някои от новите способности на търсачката си, които тя предлага на потребителите. Те са дело именно на интелигентни алгоритми, които е разработила със специфични цели.

Търсене на песни по мелодията

Една от несъмнено най-атрактивните новости е функцията за търсене на песни по тяхната мелодия. При това не е нужно потребителят да записва самата песен или да чака да я чуе по радиото. Може просто да я тананика на глас, колкото си я спомня.

Тази функция е налична през мобилното приложение на Google за Android и iOS, както и през Google Assistant. Потребителят трябва да натисне бутона за гласово търсене и да изговори командата „what’s this song?” (“Коя е тази песен?“) и след това да тананика мелодията на песента за 10-15 секунди. Не е нужно да пее текста. Разбира се, ако песента върви в момента по радиото, може да се използва и тя за източник.

След няколко секунди приложението ще покаже списък с релевантните резултати, които са подредени с процент вероятност за съвпадение. При iOS се поддържа само английски език, докато в Android може да се използват „над 20 езика“. Функцията вече е налична, като изисква обновяване на приложението на Google до последната му версия.

Компанията казва, че това е възможно благодарение на изкуствен интелект с машинно обучение. Алгоритъмът преобразува изпятата мелодия в числова поредица, която я пресъздава. След това се търси за съвпадение на числата в базата данни от вече анализирани песни. Системата позволява премахване на глас, тон, тембър, акомпаниращи инструменти и остава само най-основната част на мелодията, т.е нейният „пръстов отпечатък“, което улеснява идентифицирането.

Google Изкуственият интелект постепенно превзема търсачката на Google А1 Блог

Визуално търсене

Хората използват камерите на телефоните постоянно, а и заобикалящият свят често има много въпросителни. Мобилните телефони могат да им отговорят, например чрез приложението Google Lens. Новата му версия може да разпознава 15 млрд. „неща“, казва Google. За сравнение, преди 2 години Lens можеше да разпознане 1 млрд. обекта.

Приложението може да разпознава почти всичко, което заобикаля човек – от растения до забележителности и да превежда табели и надписи на над 100 езика Обновената версия вече може да се справя дори с математически задачи и формули, както и да помага с различни задачи по химия и физика.

Google Lens е може би най-яркият пример за възможностите на компютърното зрение, разпознаването на обекти и бързото извличане на релевантна информация за тях. Всичко това разчита именно на интелигентни алгоритми, които да извършват сложния процес в рамките на секунди.

Не е забравен и текстът

Разбира се, все още много от онлайн търсенията на потребителите са чрез текст. Затова и доста от подобренията на Google са в тази област. Например търсачката вече ще се справя по-добре с разпознаването на контекта на търсене на самите ключови думи.

И сега тя често препоръчва корекция на сбъркани думи, но най-вече от гледна точка на правописа. Вече ще може да разпознава дори и когато думата е сбъркана напълно, но не отговаря в контекста на останалите въведени от потребителя. Според Google търсачката ще може да определя контекста на търсенето, да разпознава коя е сбърканата дума и да предлага алтернатива, като всичко това става за по-малко от 3 милисекунди.

Друго подобрение ще е във възможността на Google да търси отговорите на въпросите в конкретни абзаци на интернет страници. Компанията казва, че „понякога отговорите на много специфични търсения може да са едно изречение, заровено дълбоко в голяма страница“. С новата технология на индексиране вече ще се сканират не самите страници, а конкретните абзаци. Това ще позволи на Google да е още по-прецизна в търсенията и ще работи на всички езици.

Интернет гигантът казва, че използва и невронни мрежи, за да разпознава не само основната тема на дадена страница, но и подтемата. Например страница, която описва фитнес оборудване, може да има подтема за компактни фитнес уреди, която всъщност да е основното търсене на даден човек.

Отново чрез изкуствения интелект Google ще може да търси по-добре и във видеоклиповете. Това ще позволи на търсачката автоматично да разпонзава конкретни моменти и събития в клиповете и да им добавя тагове, за да може бързо потребителят да намира това, което търси. Тази технология все още се тества, като се очаква до края на тази година да навлезе в 10% от търсенията на потребителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*