Иван, който язди за здраве

Иван е красиво и пъргаво дете на 5 години. Толкова пъргаво, че не спира на едно място – буквално. Вероятно повечето родители на петгодишни момченца биха казали нещо подобно за своето дете. Различното при Иван е, че пъргавината при него е в повече, но за сметка на концентрацията и общуването с другите. Накратко, Иван е едно от многото деца по света, които живеят с аутизъм.

Предвид особеното му състояние, няма възможност Иван да ходи на детска градина с връстниците си. Затова баща му – Чавдар, се отказва от работата в Италия, благодарение на която се е издържала фамилията, за да се грижи за детето целодневно. Сега майката на Иван, Ирена, е единствената в семейството, която има сравнително стабилни доходи – работи в магазин за хранителни стоки.

„Мечтая си Иван да се оправи, да може да играе с децата, да ходи на училище,“ споделя Чавдар. „Работата ми в чужбина ни даваше възможност за по-добро препитание, но сега най-важно е да направим всичко възможно Иван да се подобри – всеки ден сме на терапии. Трудно е, много е трудно.“, добавя той.

Родителите на Иван не могат да разчитат на помощ от бабите и дядовците, които са пенсионери и поради напредналата си възраст могат да оказват само морална подкрепа. В началото, когато още никой не е бил напълно наясно какво точно се случва с малкия Иван, бабите и дядовците са помагали с отглеждането му през деня. Но с течение на времето, след диагностицирането му с аутизъм, лечението включва все по-активни дейности, с които те не успяват да се справят. Според лекарите най-добри резултати от терапията, която предписват, се получават, когато баща му го занимава всеки ден с различни дейности – води го до близките градове за процедури. Все още Иван няма решение от ТЕЛК, но с помощта на приемните родители от НАПГ, процедурата вече е стартирана.

Едно от заниманията, които лекарите предписват на Иван и според тях обещава да даде най-добър ефект, е конна терапия. В градчето, в което живее семейството, обаче, такава възможност няма, а таксите в най-близката, отдалечена на 50 километра от дома им конна база, са непосилни за семейството, което живее само със заплатата на майката. Социалните сътрудници от НАПГ, които работят по финансираната от А1 програма „Родители+“ преценяват, че на семейството на Иван най-ценно ще е да помогнат като поемат таксите за 10 сесии от конната терапия на Иван. Инициативата „Родители+“ помага на икономически уязвими семейства в трудни моменти, които биха могли да ги обезкуражат и така да се стигне до раздяла с децата им. До средата на 2020-а година А1 и НАПГ са подкрепили 81 уязвими деца в страната.

Иван е много красиво и пъргаво петгодишно момче. Той язди за здраве. И всички около него се радват на всеки дори и най-малък признак на подобрение.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*