Защо зарядните и слушалките постепенно изчезват от новите телефони

Дебютът на iPhone 12 носи очакваните подобрения за модела, но и една промяна, която може да има отражение върху целия пазар на смартфони. Това е решението на Apple да не включва в комплекта на iPhone зарядно и слушалки. Има само кабел с преходник от Lightning порта на Apple до USB-C.

Очаквано, действието на Apple веднага провокира много спорове и критки. Компанията беше обвинена, че е намерила нов начин да кара потребителите си да плащат повече, защото сега, ако искат слушалки и зарядно, ще трябва да плащат допълнително за тях и да ги купуват отделно, тъй като цената на телефона практически не се променя.

Аргументът на Apple е, че вече всеки потребител на смартфон има поне няколко излишни зарядни и слушалки от стари устройства. Няма смисъл хората да се затрупват с още такива компоненти, които накрая изхвърлят.

Това е сериозен проблем, в който се намери дори и Европейският съюз. По-рано тази година бяха направени важни стъпки в създаване на единен стандарт за зарядното на мобилните устройства. Големият брой зарядни, които отиват на боклука, допринасят сериозно за електронните отпадъци. Изчисленията на ЕС показват, че към 2016 г. са изхвърлени 12.3 млн. тона електронни отпадъци в Европа, средно по 16,6 кг. на човек. Това е значително средното за света, което е малко над 6 кг. на човек на година.

Ако има единен стандарт за зареждане на мобилните устройства, потребителите няма да се нуждаят от отделно зарядно за всяко. Това ще доведе до по-бързо намаляване на отпадъците.

Дали целта на Apple е същата или най-вече финансова изгода, няма да стане ясно. Вероятно компанията е видяла ползата и от двете и се е решила да предприеме тази стъпка, особено като се има предвид, че иска до 2030 г. да е напълно климатично неутрална.

Последствията за пазара

Както всяка по-сериозна промяна, тази също първо предизвика предимно негативни реакции. Някои конкуренти видяха в това и възможност да си направят реклама, като изтъкнаха, че ще предлагат пълен комплект с телефоните си.

Нещо подобно се случи преди години, когато Apple реши да премахне стандартния 3.5мм жак за слушалки от iPhone. Реакциите бяха сходни, но компанията не отмени решението си. Постепенно доста други производители също премахнаха този жак, но други все още го предлагат в устройствата си. Третият пример беше и с прорезите в дисплея, които Apple дебютира с iPhone X. Те също се превърнаха в масово решение.

Най-вероятно същото ще се получи и с премахването на слушалките и зарядните от комплектите на смартфоните. Всъщност, това вече е факт, като много от моделите от среден и нисък ценови клас вече не предлагат слушалки, но това помага и за по-ниската им цена. Тези устройства най-вероятно ще продължат да предлагат зарядно в комплекта още няколко години, защото има много по-голяма вероятност да са първият телефон на даден човек и той да няма стари зарядни.

По-вероятно е тенденцията да бъде последвана най-вече от смартфоните във високия клас. При тях вероятността да са първото устройство е много по-малка. Освен това остава и логиката, че ако човек може да си позволи смартфон за 1500 евро, ще може да отдели и още 20 евро за зарядно, ако наистина няма друго.

Тенденцията със сигурност няма да се случи бързо, като ще зависи в голяма степен и от това доколко ефективна ще е директивата на ЕС за единното зарядно и колко бързо ще навлезе тя. И в момента много устройства използват USB-C за единен порт, като очакванията са, че през следващите години той по естествен път ще се превърне в универсален не само за смартфоните, но и за таблетите и лаптопите. Едва тогава ще има реално намаляване на електронните отпадъци от излишни зарядни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*