Следващият хит: разтегателни дисплеи

Харесвате ли сгъваемите телефони, които се превръщат почти в таблет при отварянето си? А сега си представете, че не се сгъват, а се разтягат като ластик. Човек може да прибере такъв телефон във всеки джоб или просто да го увие на китката си. Няма ли да е по-добре?

Може би си спомняте…

Motorola демонстрира първия мобилен телефон преди почти половин век. Беше с размерите на старовремска ютия – а и тежеше горе-долу толкова. Този прототип роди първия комерсиален мобилен телефон десетилетие по-късно. Не беше особено удобен, но позволяваше на човек да се разхожда, докато говори по телефона. А това в онзи  момент си беше голяма новост.

Оттогава мобилните телефони придобиха доста друг функции. Сетне се появи Стив Джобс, който обеща, че телефоните ще имат големи цветни дисплеи и ще можем да сърфираме в интернет с тях. Звучеше абсурдно, но днес и това е факт. Сега телефоните са същински малки компютри с колосални възможности.

В края на 2018 година вече се говореше за телефони със сгъваеми дисплеи – такива, при които екранът се свива на две. Samsung и Huawei дълго обещаваха да пуснат на пазара подобни модели. В крайна сметка ги изпревари малко известна фирма на име Royole. В края на 2018 г. Royole представи FlexPai, чийто гъвкав дисплей позволява на устройството да се разгъва и да става на нещо като таблет. Компанията доказа, че този сгъваем дисплей може да издържи 200 000 цикъла на огъване. При това тя има доста тясна сгъвка – с радиус на кривина само 3 милиметра.

Моментално Samsung и Huawei изстреляха на пазара своите сгъваеми модели, през февруари 2019 г. Година по-късно се появиха и вторите им модели от този вид: Samsung Galaxy Z Flip и Huawei Mate Xs/5G.

Разтегателни, еластични

Следващата иновация в телефоните обаче ще може нещо повече от това дисплеят да да се сгъва на две. На „прага“ ни са  нови, разтегателни дисплеи – такива, които могат да се разпъват, сгъват, да прилепват към кожата на тялото или към релефна карта. Звучи като джаджа от научната фантастика – но технологията вече е факт.

Един изследователски екип от Националния университет в Сеул наскоро обяви, че успешно е постигнал “разтегателен слой за преобразуване на цветовете (SCCL), използвайки перовскитни нанокристали (PeNCs), и го е приложил върху разтегателни дисплеи”. Това постижение позволява да се ускори разработването на разтегателни светлинно-излъчващи устройства от ново поколение.

Въпросните перовскитни нанокристали, в сравнение с други излъчващи светлина органични материали, са рентабилни, но в същото време много ефективни, когато става дума за излъчване на светлина. По принцип перовскитите са пословични със своята бърза деградация, но и това е решено. Екипът е използвал специален материал, наречен SEBS (стирол-етилен-бутилен-стирол). Той подобрява както стабилността, така и разтегливостта на филма. Именно това прави възможно използването на фолиото като разтеглив слой за преобразуване на цветовете.

Еластичният дисплей от тези PeNC и SEBS може да се разтяга и свива обратно, както и да се огъва всякак. Освен за еластични смартфони, подобни дисплеи могат да се използват и за много други приложения.

Огромен потенциал

Биотехнологиите са една сфера, където бързо ще намерят приложение. Авторите на технологичното постижение са убедени, че скоро ще намерят начин да направят материала толкова лек и фин, че да не се усеща от кожата и да не я дразни.

Някои анализатори вече предполагат, че еластичните дисплеи скоро ще намерят място и в модната индустрия. Навярно и образованието ще може да се възползва от модерната технология – представете си релефна географска карта, която изменя цветовете си и показва различни слоеве с данни.

Автомобилите навярно също ще се променят благодарение на еластичните дисплеи. Например, вместо графити на предния капак ще може да се прожектират динамични изображения. А това нововъведение ще съвпадне с възхода на самоуправляемите коли. Така изобщо няма да стои на дневен ред въпросът за разсейването на шофьорите и безопасността.

Навярно най-щастливи от всичко ще са хората в рекламната индустрия. Те ще могат да превърнат всяка повърхност в екран, прожектиращ реклами.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*