5G e тук – как да го видим с очите си

След дълго чакане и в България има истинска 5G мрежа, при това такава, която работи на честоти от 3,6 гигахерца и гарантира бързите скорости и ниското време закъснение, за които си говорим от години.

Досега сме изписали достатъчно за предимства на мрежата от петото поколение, затова няма да се спираме на тях отново. Няма да обръщаме внимание и на конспиративните теории, които приписват на 5G цялото зло на света. Главният въпрос е, след като 5G e вече факт, какво се променя. Какво всъщност се случи на 20 ноември?

Първата истинска 5G мрежа е в София

Най-гъсто населените части на столицата, заедно с обособените бизнес комплекси, са първите места в страната с мрежа от пето поколение, която използва истински 5G честоти и истински 5G базови станции. Тези честоти са в спектъра от 3,6 гигахерца. Това впрочем е същата честота, с която работят и много домашни Wi-Fi рутери. Те масова са в спектъра от 2 – 5 GHz. Подобно на тях, базовите станции на 5G oбещават мощна и стабилна връкза, но на сравнително малко разстояние. Именно това ще наложи с течение на времето да бъдат поставени повече 5G станции, за да се осигури адекватно покритие.

Скоростите, които могат да се постигнат, обаче, са несравнимо по-високи спрямо 4G – над 1000 Mbps. Eто пример с тест, направен близо до клетката до Централна гара в София.

5G 5G e тук – как да го видим с очите си А1 Блог

Всеки може да се увери сам. За целта просто трябва да притежава устройство, което е съвместимо с 5G и да е клиент на мобилна услуга с договор на А1. И, разбира се, да е някъде на територията на София, където има 5G покритие. За да се активира достъпът до 5G мрежата, трябва да се изпрати безплатен SMS на кратък номер 1555. Това е всичко – до 24 часа услугата се активира и мрежата може да се ползва – при положение, че имате съвместимо 5G устройство.

Скоро 5G идва в Бургас, а в началото на 2021 – и в по-големите градове и курорти

Напредва и работата по инсталиране на 5G мрежа в Бургас. Скоро ще имаме покритие от над 90 % в града, което ще превърне Бургас в първия изцяло покрит 5G град у нас. Разбира се, няма да се ограничим до големите градове и ще продължим работата по мрежата.

През 2021 година ще имаме 5G покритие във всички населени места с население над 10 000 души население, както и в основните курорти в страната. Първоначално услугата ще бъде по-скоро градска и фокусирана там, където има голяма концентрация на хора и бизнес.

Защо всичко това е толкова важно

5G може да предава информация много по-бързо в сравнение с предишното поколение мрежи – това е ясно. Но освен това има и редица други предимства като по-висока надеждност, по-малка латентност (време закъснение), комуникация с по-голям брой устройства, по-голяма сигурност на данните. Петото поколение мрежи вече са въведени и се използват в редица държави от целия свят и всички научни доказателства и проучвания показват, че те не са вредни за здравето на човека.

5G ще позволи на технологии, които доскоро бяха като научна фантастика, да достигнат пълният си потенциал. Автоматизация, добавена и виртуална реалност, интернет на нещата. Всички тези думи ще придобият ново значение за всички потребителите, когато мрежата стане широко разпространена.

Още по темата

  1. Не мисля, че сега не е времето за 5G мрежи. На фона на пандемията на тъмно по бързия начин се изгради. Страната която е на последно място в Еропа по стандарт а първа по 5G , е това ми изглежда като експеримент а ние като опитни мишки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*