Бунтарят, който иска да стане военен лекар

Вероятно повечето от нас помнят с умиление тийнейджърските си години – безкрайни купони, първи романтични трепети и разбира се – бунт срещу досадните родители. За 16-годишния Мартин бунтът в този вариант е невъзможен. Изгубил баща си при трагични обстоятелства и без да получава грижи и внимание от майка си, Мартин е от онези деца, които са пораснали бързо и преждевременно. Когато е свободен от учебните занимания, на неговите плещи лежи грижата за домакинството. Може би по тази причина бунтът, присъщ на възрастта му, е насочен по-скоро към цялата несправедливост на света и в унисон с това любимата му група е небезизвестната за по-възрастното поколение руска рок група „Кино“.

Мартин е едно от многото уязвими деца, за които приемните родители от Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) помагат по финансираната от А1 програма „Родители+“. В случая най-необходимата подкрепа е със средства, които ще доближат момчето до сбъдването на мечтата му – да стане военен лекар. В рамките на инициативата той получава помощ за подготовката за училище и едногодишен абонамент за дигитални уроци, които да му помогнат не само по време на обучението в гимназията, но и при бъдещото кандидатстване в университет.

Мартин е сериозен, може би твърде сериозен за възрастта си. Обмисля всяка дума и като цяло се държи като доста по-голям човек. Изглежда малко срамежлив, но със сигурност прави силно впечатление на целенасочен и отговорен младеж. Негов приемен родител е баба му, която за жалост е толкова болна, че всъщност момчето се грижи за нея. Получава помощ и съвети и от леля си, но на повечето от хората е ясно, че в този преходен период едно момче има нужда от много повече. Впечатляващо е, че предвид самостоятелността и отговорността, които са легнали на плещите му, Мартин мечтае да стане военен лекар. „Мисля, че това се дължи на болестта на баба му – иска да е лекар, за да може да помага на хората“, споделя леля му.

„Искам ясни правила, ясни отговорности,“ казва самият Мартин. Бунтът срещу света в неговия случай е устремен в една бъдеща благородна цел – да спасява животи. Затова каузата на „Родители+“ има важна роля да подкрепи израстването на Мартин и други деца във военен лекар и да предотврати риска от пускането на момчето по течението

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*