Кариера в е-спортовете? Научено по трудния начин

Какво е да си професионален е-играч? Геймингът вече е огромна индустрия, а професионалните е-спортисти са едни от най-добре платените особи на света. Звучи прекрасно – хем играеш любимите си игри, хем печелиш. Все пак медалът си има и втора страна: кариерата в е-спортовете може да коства здравето на човека. Високият клас играчи имат цял медицински екип, който се грижи за тях. Повечето младежи, мечтаещи за кариера в е-спортовете, нямат възможност да си позволят подобна грижа.

* *

Китката я боли жестоко. Джулия Брайт играе Overwatch онлайн само от два часа, част от обичайната й ежедневна игра, но не издържа повече. Болката е толкова силна, че момичето потапя ръката си дълбоко в кофа с ледена вода. Смразяващата течност помага за малко. След няколко минути и това предизвика нов прилив на болка.

Брайт е свикнала да играе всеки ден около осем часа Overwatch. Напоследък обаче тя е принудена драстично да съкрати практическите си сесии. Най-много я боли дясната ръка – тази, с която държи мишката.

Джулия е на 20 години, живее с родителите си в Северна Каролина и допреди година е мечтала за кариера като професионална звезда в киберспортовете. Тези, които се класират в Overwatch League, получават шестцифрени заплати имато достъп до наградни фондове от милиони долари. На теория шансовете на Брайт са прилични. Доскоро.

Сега, болна и изпаднала до мястото на заместник в отбора си, Брайт вижда как цялата й мечта се сгромолясва пред очите й. Лежи будна през нощта, чудейки се дали ужасната болка ще я мъчи цял живот.

Нещата започват да се объркват в началото на миналата година, преди втория отворен сезон на Overwatch. За мнозина играчи това е ключов шанс да се докажат и да влязат сред професионалистите. Треньори и анализатори от професионалните отбори наблюдават отблизо сезона и представянето може да бъде първата стъпка към стартирането на пълноценна кариера. По това време Брайт се разсейва и с друга игра.

“Прецаках се. Не се погрижих за китките си, докато цъках Apex Legends”, казва тя. Играта я е погълнала до степен, в която забравя да прави почивки, да разтяга ръцете си и да се отпуска. Започва да я боли ктиката. Скоро забеляза, че болката е придружена от странен орехообразен оток на китката. Нейният лекар я насочва към специалист, но не могат да я диагностицират. Отначало мислят, че нараняването на Брайт е тендинит – възпалено сухожилие, т.е. нещо, което се лекува с почивка. Но почивката не помага. Нито физиотерапията. Нито стероидните инжекции. Нищо не помага.

Ядрено-магнитен резонанс разкрива причината за болката: скъсана връзка и разместено сухожилие. Лекарят казва, че това най-вероятно се дължи на прекомерна употреба на видео игри. Добрата новина – има възможност за операция. „В онази вечер изплаках очите си,” спомня си Брайт. Ляга под ножа.

гейминг Кариера в е-спортовете? Научено по трудния начин А1 Блог

Физически рискове

Подобно на Брайт хиляди младежи по света кликат усърдно любимите игри и мечтаят да станет известни е-спортисти. И ако компютърните мишки от гейминг клас са проектирани да издържат милиони кликове, то човешките ръце еволюционно не са пригодени за това. Ръката на е-спортиста прави по 600 действия в минута! Усърдното стискане на мишката, напрежението на ръката, стотиците трепкания в минута са отвъд пределите на това, което човешкият организъм може да понесе.

гейминг Кариера в е-спортовете? Научено по трудния начин А1 Блог

Под натоварване са и раменете, и гръбнакът.

Затова изключително важно е за е-спортистите редовно да спират, да почиват, да дават покой на ръцете си.

Повечето младежи не си дават сметка за това. Те смятат, че са в перфектно здраве и безкрайно издръжливи. Разбират за опасностите от е-спортовете късно – когато вече ги боли, когато тендинитите и тендовагинитите са “пламнали”.

„С течение на времето получавате  хронични микро травми, дребни вътрешни разкъсвания“, обяснява Линдзи Милиоре – лекарка, която е прекарала цялото си детство в гейминг и самата тя е изкарала тежък тендинит. “Знаете ли какво може да се случи с човешките тъкани след години яростно мачкане на мишката… Тъканите са претоварени, претрити, има хиляди малки разкъсвания. Тогава, един лек, но внезапен шок за тази мускулатура, каквото би било вдигането на тежка чанта до багажника на автомобила или мятането на топка за боулинг, може да причини по-голямо нараняване на износената тъкан”.

гейминг Кариера в е-спортовете? Научено по трудния начин А1 Блог

Уседналият живот

Характерен за е-спортистите е и уседналият им начин на живот. Наред с болките в ръцете и гърбовете повечето от тях страдат още от непълноценно хранене, периоди на безсъние и дори емоционални проблеми като напрегнатост, депресии, прегаряне.

Повечето изобщо не осъзнават последното. Проучвания, провеждани сред е-спортисти в Германия, показват, че играчите смятат менюто си за пълноценно, съня си – за качествен.

Медицински екипи

Помощ може да има – но само за малцината, които стават суперзвезди за е-спортовете.

В тези случаи медицински специалисти съветват топ-играчите, като им помагат да поддържат добра физическа форма и да подобрят диетата си и качеството на съня. Някои отбори дори осигуряват достъп до спортни психолози на своите играчи. Изготвят им се внимателно подбрани хранителни режими и менюта. Създава им се програма от физически упражнения. Имат задължителни периоди на релакс далеч от компютъра. Това се смята за печеливша стратегия: здравето на играчите се подобрява, сиреч по-вероятно е да се справят добре в игрите си.

Показателен пример е попадането на немски спортист от професионален футболен тим в отбор по е-игри. Фабиан Бройх е дългогодишен вратар, който се присъединява към е-отбор на Германия като спортен психолог.

Бройх знае от личен опит, че половината битка на спортист е извън терена. Намесата му довежда дотам, че е-спортистите преминават на режим, много подобен на този на футболистите. Храненето е внимателно планирано с оглед на баланса на хранителните вещества. Междинните закуски са ограничени до здравословни опции – ядки, плодове и тъмен шоколад. Играчите имат и достатъчно време за възстановяване чрез медитация, йога, четене. Тъй като прекарват много време на закрито, спортистите получават витамин Д и хранителни добавки, включително калций и магнезий, за да си подобрят съня.

Осъзнaвайки важността на съня за добрата нервна система, спортистите на Бройх дори вече имат нова надпревара помежду си: кой ще се наспи най-добре.

Резултатът е, че е-отборът се сочи като най-здравият и най-добре представящ се в Европа.

Но за играчи като младата Брайт подобна подкрепа остава далечна мечта. Тя и геймъри като нея, ако не разбират добре рисковете, се оказват с тежки травми, някои от които слагат край на възможностите за влизане в света на професионалните е-спортове.

гейминг Кариера в е-спортовете? Научено по трудния начин А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*