Смартфоните през 2021 г. ще са още по-мощни и умни

Всеки нов модел смартфон винаги предлага по-добър хардуер от предшественика си. Колко по-мощен ще е новият процесор обаче зависи най-вече от производителите на тези чипове. Qualcomm се радва на най-голяма популярност при пазара на процесори за смартфони и съответно има решаваща роля за възможностите на тези устройства.

Компанията представи новата платформа Snapdragon 888 5G, която ще бъде използвана от смартфоните от висок клас през 2021 г. Новият Snapdragon има доста сериозни амбиции, като обещава 35% по-бърза обработка на графиката и възможност да изпълнява 33% повече инструкции.

Хардуерни подобрения

Това е и първият чип, който използва ядрo Cortex-X1 на ARM с леки доработки от Qualcomm. Snapdragon 888 има и още три ядра A78, както и четири ядра A55. Платформата поддържа по-бърза системна памет, по-мощни камери и е произведена по 5нм технология. Освен това внедрява модема за безжичните мрежи в същия чип, вместо в отделен. Това спестява място в корпуса на телефона, което може да се използва за по-тънък дизайн или за по-голяма батерия.

Основният процесор на Snapdragon 888 е с 25% по-добра производителност и 25% по-енергоефективен. Графичният процесор Adreno 660 пък е със споменатите вече 35% по-бърз, както и с 20% по-енергоефективен. Режимът Game Quick Touch може да намали с 20% латентността при докосване на дисплея, като ще позволи на геймърите да са още по-прецизни по време на игра.

За фотографите

Snapdragon 888 обръща и доста внимание на обработката на видео и снимки от камерите на телефона. Той има нова, тройна система Spectra ISP, която може да заснема снимки и видео със скорост 2.7 гигапиксела в секунда или около 120 снимки с 12МР резолюция в секунда. Това е с 35% по-бързо от предишното поколение.

Процесорът ще може да заснема и 4K видео със 120 кад/сек. В комбинация с изкуствен интелект, ще може да се извършват по-бързо много повече и по-прецизни оптимизации на кадрите.

Като става дума за изкуствен интелект, в Snapdragon 888 той ще има на разположение 6-то поколение на процесора Hexagon. Той достига 26 тераоперации в секунда и работи заедно с Qualcomm Sensing Hub. Чрез него ще може да се използва и за разработката на интелигентни функции, както и да се намали консумацията на енергия за гласово-активираните команди.

Кога да го очакваме

Snapdragon 888 е процесор във високия клас, затова ще се предлага именно от по-скъпите смартфони. Още през първото тримесечие на 2021 г. можем да очакваме модели от различни производители.

Компаниите вече са планирали и разнообразни модели – ще има геймърски смартфони, мултифункционални флагмани и др. Дори и компании, които се свързват предимно с бюджетни модели, са заявили интерес към Snapdragon 888, но по-скоро това е заради тяхното увеличаващо се желание да започнат да предлагат и малко по-скъпи телефони. Все пак, някой от тях може да реши да изненада пазара и да предложи и модел от среден клас с новата платформа.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*