Ще запомним 2020 с… първата 5G мрежа в България

Всички сме наясно с какво ще остане в главите ни 2020 г. Въпреки това поне в технологично отношение в историята ще се запише навлизането на 5G мрежите в България. След очакване, продължило няколко години, редица тестове и коментари по темата, от ноември най-сетне имаме първата „истинска мобилна мрежа от пето поколение“.

Новите мрежи ще окажат сериозно влияние в положителна посока не само над технологичното, но и над икономическото и социалното развитие на страните, в които се изграждат. Според прогнозите 5G ще акумулира 13,2 трлн. долара продажби в редица индустрии, давайки тласък на автоматизацията и повишавайки ефективността в различни производства. На 5G ще стъпят и много нововъведения в публичните услуги, в продажбите на едро и дребно, в транспорта, здравеопазването, образованието, земеделието. Същевременно ще се отвори път за доста нови услуги.

Положителният ефект първо ще бъде усетен от крайните потребители. Достъпът до по-високи скорости и премахването на забавянето в реакцията на мрежата ще позволят за кратко време много по-популярна да стане виртуалната и добавената реалност. Стрийминг услугите вече ще се ползват доста по-пълноценно и с по-висока резолюция, а безжичният широколентов домашен интернет ще стане най-сетне реалност. Благодарение на свързаността „по въздуха“ все по-популярен ще е умният дом с различни автоматизации, а сериозното въвеждане на електронното здравеопазване ще бъде по-лесно. Любителите на игрите също ще оценят новата мрежа, тъй като играта в движение вече ще може да се извършва не само чрез хардуерната мощ на мобилното устройство, но и чрез отдалечен достъп до много по-мощна машина.

5G Ще запомним 2020 с… първата 5G мрежа в България А1 Блог

Но още сме в началото и всичко това предстои. А1 има сериозен план за инвестиции от над 780 млн. лв. през следващите 4 години, които ще дадат тласък на новото поколение мрежи, а с тях ще има сериозна база за развитие на икономиката на страната като цяло. В момента абонатите на оператора могат да се възползват от възможността за тест на мрежата, чиито скорости достигат до 1 Gbps, и да се уверят в изключително малкото времезакъснение в покритието. Изградената мрежа позволява стрийминг на 4K видео почти без буфериране, видеочат в HD качество без никакво забавяне на картината, мобилен гейминг, който съперничи на този на конзолите, супер бързи скорости на сваляне и много други предимства.

Услугата може да бъде заявена за безплатно тестване до 15 януари 2021 г. чрез SMS на 1555. Изискванията са абонатът да има сключен договор за мобилна услуга с „A1 България“, без абонамент към доскорошния виртуален оператор bob и да разполага със съвместимо крайно устройство.

В момента 5G от А1 покрива по-голямата част от София, а до края на годината ще обхване и 90% от Бургас. Очаква се през 2021 г. всички населени места с над 10 хил. жители да имат достъп до 5G услуги, а след това и ключови курорти, което ще помогне за икономическото им възстановяване. Развитието на 5G ще продължи с фокус върху най-важните бизнес зони и изграждането на отделни мрежи със специални характеристики за съответните бизнес нужди.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*