Между отчаянието и надеждата

На Борислав все още му е трудно да ходи. На 9 години е и се налага майка му Ивета да прави вместо него доста от необходимите за ежедневието неща. Не, нито Борислав е мързелив, нито майка му го е разглезила.

Причината е детската церебрална парализа, която се е появила в живота им. Най-краткото описание на това състояние е, че то засяга контрола върху мускулите и движението. Причините могат да са много, както и степента да е различна. Но за момента лечение не е открито.

„Като се роди Борислав, всичко изглеждаше страхотно. Много искахме дете и бяхме щастливи. Но, когато се оказа, че до късно не се научи да сяда, да се опитва да ходи, осъзнахме, че има проблем,“ спомня си Ивета.

Когато чуеш подобна диагноза за детето си, вероятно вцепенението е първото, което изпитваш. А след него идва и отчаянието. Ивета няма как да продължи да работи, за да може да се грижи за Борислав денонощно. Така доходите на семейството се свеждат до минимум, а разполагат само с ограничена подкрепа от близките си. Борислав учи в индивидуално обучение.

Това, което е ясно за лекарите, е че въпреки че няма лечение, с физиотерапия могат да се постигнат много добри резултати. Така надеждата се връща в сърцето и очите на Ивета. Една от препоръките на лекарите е детето да ходи със специални ортопедични обувки. Но колкото са по-специални, толкова по-непосилна е цената им за семейството.

Приемните родители от Националната асоциация за приемна грижа преценяват, че ортопедичните обувки са най-подходящият начин да се помогне на семейството на Ивета. С тях Борислав прави доста по-уверени стъпки. Помощта, която НАПГ оказва, е част от финансираната от А1 програма Родители+. Нейната цел е точно да вдъхва надежда и да помага на уязвими семейства, за да се намали рискът от раздяла между родителите и децата.

Ивета е уверена, че със силата на майчината любов и нужната терапия Борислав ще продължи да се подобрява.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*