Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година

В края на тази нелека година, когато с надежда за по-добро се взираме към предстоящата, ние в А1 ще включим към равносметката няколко от многото безценни истории, случили ни се през изминалите 365 дни. Вълшебни мигове, в които показахме, че освен единни в работата си, можем да бъдем и отбор, посветен на благородните идеи. Способни да се превръщаме в армия на доброто, ние подпомагахме инициативи и организации със своите дарения и отделяхме от времето и вниманието си в полза на нуждаещите се от човешка грижа и съпричастност.  Гордеем се с нашите колеги в А1 и нямаме търпение да ви разкажем няколко истории от 2020 г. за техните големи сърца.

1. Вечер с кауза: Настолни игри в офиса

  През февруари, когато все още можехме да се срещаме спокойно и без маски в закрито помещение, в А1 организирахме Вечер с кауза: Настолни игри в офиса. Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог С участието си в събитието всеки колега  подпомогна каузата на „Заедно в час“, зад която А1 застава. Компанията дари средства за обучението на трима учители в страната, които подкрепят стотици деца в тяхното личностно израстване и образование. А по време на вечерта с кауза, нашите колеги се потопиха в свят на заплетени загадки, сложи стратегии, нови, магични светове и много емоции.

Участието ми в инициативата “Вечер с кауза” беше интригуващо и ползотворно, защото, забавлявайки се и сплотявайки екипа, помогнахме на фондация “Заедно в час”. Заедно направихме още една крачка към това всяко дете в страната да има достъп до по-качествено образование – Ангел Палазов, инженер в екип „Описание и оптимизация на мрежата“, дирекция „Инфраструктура на мрежата и фиксирани услуги“ на А1 България.

2. Първа помощ за помощниците

През март компанията ни дари 5 дихателни апарата на Александровска болница, а служителите се включиха в кампанията за дигитална солидарност. Всеки, който беше инсталирал дигиталния ни портфейл – A1 Wallet, можеше да дари по сметката на Министерство на здравеопазването. Средствата се използваха за осигуряване на цялостни предпазни комплекти за работещия медицински персонал, както и за закупуване на консумативи, апаратура и респиратори.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

 3. В помощ на природата

Отново през пролетта установихме, че социалната изолация може да бъде много полезна за природата. Призовахме нашите екипи да допринесат с лични действия и пример в  Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блогопазването ѝ. Покрай провежданата в цял свят инициатива „Часът на земята“ участвахме в DMS кампания на организацията WWF в помощ на горите и овладяване на промените в климата. Много от нас се присъединиха към инициативата с няколко конкретни стъпки:

 – на 28 март между 20:30 ч. и 21:30 ч. изгасихме светлините у дома, които не са ни необходими;

–  запознахме се с глобалните проблеми благодарение на документалния филм, отличен с две награди Emmy „Нашата планета“ (Our planet), който е заснет с най-модерните технологии на нашето време;

– заявихме своята грижа за природата като дадохме своя глас за нея в сайта на WWP.

4. Благотворителен великденски базар – за първи път онлайн

Традиционният благотворителен великденски базар за служители за първи път смени своя формат. Този път не се събрахме в уютните ни зали на сладки приказки, топли напитки и пазаруване с кауза. Като дигитална компания решихме да направим великденския ни базар също дигитален. По време на предпразничната седмица всеки служител на А1 от компютъра си вкъщи или от офиса можеше да купи подарък и така да участва в набирането на сума в полза на стипендиантската програма „Готови за успех“. Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Заедно успяхме да съберем 3 800 лв., които дарихме за по-добро образование и бъдеще на двама ученици и един студент, част от програмата.

Да дарявам за мен означава да давам подкрепа и грижа. Старая се да го правя често, защото знам, че това е едно от най-смислените човешки действия – Майя Раковска, директор в дирекция „Мобилни услуги и роуминг“ на А1 България, дарител във Великденския благотворителен базар

Въпреки трудните месеци на годината, когато социалната дистанция налагаше своите нови правила за общуване и съвместни инициативи, ние успяхме да извършим заедно още няколко добри дела.

5. Доброволци в помощ на деца и младежи в увреждания

През октомври колеги помогнаха за почистването на два центъра за деца и младежи с уврежданиятерапевтичен център „Малала“ в кв. Гео Милев и дневен център „Св. Врач“ в ж.к. Сердика. Те се погрижиха за събиране на листата в дворовете, засаждане на храсти, подкастряне на дървета и почистване на прозорци, площадки и пътеки в и около центровете.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Участвам в доброволчеството, защото потребността да дарим, зарадваме, вдъхновим и помогнем прави нас самите по-богати емоционално, удовлетворени и щастливи, че сме посели нуждата от нови добрини. Да споделим енергията на доброто!  – Ралица Вълкова, старши специалист в екип „Събиране на просрочени вземания“ на А1 България.

6. С дарения на работното място променяме съдби

Вече 17 години служителите на А1 участват активно в програмата „Дарителство по ведомост“. В А1 има над 250 дарители, които всеки месец отделят от заплатата си, а общата сума на даренията им от началото на годината до края на ноември надхвърля 37000 лв. С подкрепата на ежемесечните дарения от работното място ние знаехме, че добрите новини няма да са дефицит през 2020 година. В края на октомври наши колеги участваха в откриването на обновения сектор „Примати“ на столичния зоопарк, за чието облагородяване бяха помогнали чрез ежемесечно дарителство по ведомост.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Пак през октомври разбрахме, че благодарение на участието на колегите от А1 в дарителството по ведомост, са се случили няколко много добри дела: екипът на фондация „Заедно в час“ създаде първата специализирана диагностика за деца с различен майчин език в България; фондация “Нашите недоносени деца” дари два броя перфузори на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” в гр. Стара Загора; с наша помощ и на фондация „Очи на четири лапи“ лабрадорът Тейлър отиде в семейството на Йорданка Димитрова, а за своята дейност фондация “Проект Северозапад” взе престижна награда от НСОРБ за партньорство с Община Мездра. Фондация Bcause за 15-и път връчи стипендиите „Готови за успех“ на 88 отлични ученици от 11 и 12 клас, които са изгубили родител или са израснали в институция.

7. Доброволци за още дръвчета в „Новата гора на София“  Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Гордеем се с колегите, които отделиха от времето и силите си в края на октомври, за да засадят дръвчета върху бившето сметище в Суходол, част от инициативата на Столична община „Новата гора на София“. Ние ще следим как се развиват акациевите фиданки и подканяме всички да участват, защото е полезно, приятно, пречистващо: не само нас, но и въздуха на големия град.

Засаждането на дърво е като даряването на живот – остава и за следващите поколения. Догодина може да засадим още дръвчета. – Ирена Матеева, специалист в екип „Проекти и обслужване на продажби“ в А1 България.

8. Даряваме кръв и спасяваме живот

На 4 и 5 ноември 23 служители на А1 не се уплашиха от втората Covid-вълна и участваха в есенната кампания за кръводаряване на  Националния център по трансфузионна хематология. Всяка година десетки от нас даряват кръв с идеята, че така спасяват човешки животи.

Дарявам кръв за втора поредна година. Правя го, защото съм рядка кръвна група, от която има постоянен недостиг. Вярвам, че по този начин не само помагам на някого, а му спасявам живота. Рано или късно на всеки му се налага да търси кръв – за него самия или за негов близък, и в такъв момент разбираме колко е важно безвъзмездното даряване на тази ценна течност. Кръвта е живот и животът е кръв. – Атанас Кирилов, младши инженер в екип “Осигуряване качеството на мобилната и фиксирана мрежа и измерване” на А1 България

9. Коледен благотворителен базар – отново онлайн

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

На финала на 2020 година в унисон с коледната ни телевизионна реклама и ние си казахме „Коледа е! Крайно време е да се усмихнем“. Усмивките на нашите колеги засияха за пореден път, когато купуването на коледни подаръци се превърна от забавно в полезно за нуждаещи се хора занимание. И понеже А1 се грижи за безопасността на служителите си и поощрява онлайн плащанията,  вторият за годината вътрешен благотворителен базар  отново беше проведен изцяло онлайн и с помощта на A1 Wallet. Обединени и само за 5 дни успяхме да съберем сумата, необходима на болницата за закупуване на устройството за прочистване и дезинфекция на въздуха в МБАЛ по белодробни болести „Св. София“, което ще помогне на медиците в борбата им с Covid-19.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

В инициативата се включиха и колеги, които се разделиха със свои ценни предмети като ги дариха за участие в търг в полза на каузата. Милен Петров ни подари оригинална топка от Световното първенство по футбол от 2002 година на стойност 250 лв. A Милена Стефанова предостави три свои красиви картини, от които за каузата успяхме да съберем близо 600 лв.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Като реших да дам картините си за благотворителния базар, единственото, което исках, е да направя деня на някой по-хубав. – Милена Стефанова, старши продуктов мениджър в екип „Фиксирани услуги за корпоративни клиенти“ на направление „Маркетинг“.

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

В базара се включиха активно не само колегите, но и партньори, които дариха свои продукти и направиха много хора щастливи. Благодарим на партньорите на A1 Club: KolednaUkrasa.bg, Swan Pearls.com, PierreCardinGifts.bg, Leatherman.bg, SwissDigital.bg, на сайта за дървени играчки MouseToys.eu. На нашите партньори от Винарска изба “Шато Ботево” | Тракийска низина. На фирмата за козметика Lidera Trading за предоставените подаръчни комплекти, на KashonHarmonica.bg, както и на EllysTaste.bg.  За поддържане на приключенския ни дух се погрижиха нашите партньори от Makaroon.bg и URBO. Благодарим на музикалните продуценти Virginia RecordsFacing The Sun, на група СкандаУ за дарените рекламни артикули; на музикалните сайтове emusic.bg, MusicMall.bg, които дадоха процент от закупените от тях музикални подаръци в полза на каузата.

За нас беше истинска радост към базара да се присъединят и обичани български влогъри и инфлуенсъри. За каузата със свои дарени продукти помогнаха Слави от YouTube канала The Clashers, Айде.бг, InStanT, Stefie, Sandeff & Stella.

Книгите, дарени от партньорите ни от издателствата Просвета и Ciela, се разпродадоха като топъл хляб, а специалните фенски подаръци – тишърти, шапки, кецове, раници с автографи на звездите отидоха при най-големите почитатели на DARA, Михаела Маринова, Любо Киров, Pavell & Venci Venc’, Тита, Криско, Ицо Хазарта,  Тото и Лъчо от СкандаУ.

Завършваме вълшебната история за човешката доброта и съпричастност с един плейлист в Deezer, който направихме и подарихме на колегите с благодарност и с посвещение:

 Стотици големи сърца в А1 помагаха заедно и през 2020 година А1 Блог

Весела Коледа и щастлива Нова година от А1!

Снимки: Радич Банев, сайта WWF.bg, личен архив

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*