Какво да очакваме от 2021 г. в света на технологиите

Някои ще кажат, че 2020 e годината на коронавируса, но в света на високите технологии, тя ще бъде запомнена по друг начин. Това е годината на дигиталната трансформация. За броени дни огромен брой компании и служители трябваше бързо да преминат към дистанционна работа и използване на много и разнообразни технологични продукти и услуги. През 2021 г. тенденцията за дигитализация няма да забави своя ход. Напротив, компаниите ще продължат да дигитализират услуги, да търсят нови канали за приходи и да мащабират предложенията си, за да могат да отговорят на търсенето на потребителите. Всичко това отваря вратата и за повече иновации и идеи, които ще идват от най-различни места и компании.

Затова в този текст ще представим 4 технологични иновации, които ще оставят траен отпечатък върху 2021 година. Комбинацията от нови технологии и адаптивност от страна на компаниите ще ни позволи не само да се справим с кризата от отминалата година, но и да гледаме с оптимизъм в бъдещето.

Петото поколение мрежи

Да, говорим за 5G. То стана факт в България през ноември, когато А1 стартира първата истинска 5G мрежа у нас. Тя вече работи в София и в Бургас, но именно през 2021 ще стане наистина широкоразпространена. Плановете на А1 за тази година са всички населени места с население над 10 000 души да имат достъп до мрежа от пето поколение. Очаква се през годината да излязат и още доста устройства, които поддържат 5G.

Високите скорости, ниската латентност (времезакъснение) и поддръжката на огромен брой едновременни връзки, са сред основните предимства на 5G мрежите. Чрез тях ще могат да се създават, предлагат и използват най-различни услуги, като ще се улесни и подобри и предлагането на технологии за дигитално здравеопазване, виртуална реалност и много други.

Интернет на поведението

Това е термин, който Gartner използва за нова сфера в света на технологиите. Интернетът на поведението (Internet of Behaviors – IoB) ще е комбинация от умни устройства, сензори и данни как хората взаимодействат с технологиите. Най-семплият пример е лекар да следи данните от фитнес гривната на свой пациент и да адаптира лечението. Според Gartner до края на 2025 г. над половината от световното население ще бъде обект на поне една IoB система.

Завръщането на блокчейна

Към края на 2020 г. криптовалутата Bitcoin се завърна на голямата сцена със сериозна инерция. Тя постави исторически рекорди на цената си, като прехвърли дори 25 000 долара. Оптимизмът също не липсва, като очакванията са, че през 2021 критповалутата има шанс да задържи постигнатото до сега.

Всичко това веднага възроди и дискусията за блокчейн технологиите. Институциите и регулаторите също вече са по-отворени към тях и виждат ползи от блокчейн не само при криптовалутите. Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) дава за пример преминаването на акциите на компаниите именно към токени в блокчейн. Разбира се, това няма да се случи нито през 2021 г., нито в близките години, но е видимо, че начинът на мислене се променя и следващата година ще е ключова в тази посока.

Здравето на първа линия

Здравеопазването включва и превенцията на заболяванията. Именно тя се оказва особено важна по времето на пандемия. А според доклад на Световната здравна организация, тази година убеди здравната индустрия, че трябва да започне да се развива значително по-бързо и ефективно.

За целта технологиите ще имат важна роля. Дигиталното здравеопазване ще трябва да направи достъпа до здравни грижи по-лесен, бърз, устойчив и на разумна цена. Ще са необходими нови умни устройства, сензори, анализи на данни. А1 вече участва активно в това, като предлага разнообразни термокамери и термотаблети, които засичат и най-малките отклонения в телесната температура. Тези технологии са тук, за да останат, и ще продължат да бъдат полезни дори след края на настоящата пандемия.

Накратко – през 2021 целият арсенал на технологичният свят може да помогне на здравеопазването, а това ще се отрази и на хората навсякъде.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*