Лесно е да мразим Facebook, но е трудно да си тръгнем

54-годишната Анна С. казва, че не разбира много от дигитални джаджи, но въпреки това честичко може да бъде забелязана да рови из Facebook. Попаднала там в търсене на информация за свой здравен проблем – хипофункция на щитовидната жлеза в резултат на автоимунен процес. Оказва се, че във Facebook има много други като нея. Макар да се чувства зле от заболяването си, Анна е по-спокойна, когато знае, че има много други като нея – и че може да споделя с тях несгодите си и да бъде разбрана.

Групата за щитовидни заболявания, където Анна чете, има над 8000 участници. Жената участва и в две други групи – за хора с автоимунни състояния: едната с 9000 членове,  а другата – с 18 хиляди!

С течение на времето групите са станали важна част от ежедневието на Анна. Участниците споделят помежду си препоръки от лекари, съвети за храненето и хранителните добавки. Понякога се оказва, че често използвани лекарства за болести като тази на Анна изчезват от пазара. Тогава обменът на информация е особено важен. Понякога в аптечната мрежа се появяват партиди лекарства, които носят неприятни странични ефекти. От Facebook групите Анна научава за тях и е подготвена какво да очаква, когато влезе в аптеката следващият път.

Facebook знае много добре – колкото и потребителите да се дразнят от социалната медия и да я мразят, има една функция, на която те не могат да устоят – тематичните групи.

Нетърпимост без алтернатива

От всичките 2,74 милиарда потребители по света, които влизат във Facebook поне веднъж месечно, две трети посещават тематични групи поне веднъж месечно. Групи има за всичко – от здравни проблеми и хобита до политически организации. Откакто върлува Covid, броят на групите рязко е нараснал. Възможностите за лично общуване са по-малко, затова възможностите за взаимодействие онлайн са се увеличили. Виртуалните общности са спасителни острови на хората със сходни интереси.

групи Лесно е да мразим Facebook, но е трудно да си тръгнем А1 Блог

Мнозина се опитват да се спасят от зависимостта си от Facebook. Някои дори призовават за пълно оттегляне от социалната мрежа. Причините са най-разнородни – някои се боят от събирането на лични данни. Други са сърдити заради наличието на „реч на омразата“ и „теории на конспирацията“. И все пак малцина успяват реално да напуснат социалната мрежа. Заради групите.

В последните месеци някои общности активно търсят начин да „мигрират“ към други платформи. Много от тях са мотивирани от разочарованието си от социалната мрежа Facebook. Причината: нейните опити да модерира съдържанието, трупано от милиардите потребители – или по-скоро несправянето с тези опити за модериране. Все по-често и на все повече потребители се случва техни публикации да бъдат цензурирани без видима причина. Обичайно тази цензура върви в комплект с блокиране на всички възможности за писане. Закономерно подобни случки пораждат недоволство и гняв у пострадалите.

Бълха ги е ухапала

За Facebook напускащите не са голяма драма. Дори напускането на цяла група не е проблем – бълха ги е ухапала. Ще ги заболи точно толкова, колкото Тиранозавър Рекс би го заболяло от това да го наплюят.

И оттеглянето на голям рекламодател не може да впечатли Facebook. Даже голяма група рекламодатели да се отдръпне от социалната мрежа – какъвто опит имаше неотдавна – не може да повлияе на мега-компанията. Приходите на фирмата не се влияят толкова лесно.

Ценни ресурси

За тези, които участват в ценни Facebook групи и искат да мигрират, обаче ситуацията е трудна. Преместването на цяла група хора в нова платформа е почти невъзможна мисия. Опитите за подобно бягство до момента показват, че с много усилие могат да се преместят, евентуално, не повече от 1/5 от членовете.

В полезни тематични групи като тези, в които Анна пише, ситуацията е още по-трудна. Там с течение на времето са натрупани ценни ресурси – важни статии, снимки, графики, рецепти. Мигрирането на всички тези ресурси в нова платформа е почти немислимо.

групи Лесно е да мразим Facebook, но е трудно да си тръгнем А1 Блог

Немислимо е и мигрирането на цялата история на групата. Това са всички полезни дискусии, всички стойностни публикации, направени от различни членове по различно време.

Ето така неусетно се оказва, че съвсем не е лесно да се отървем от Facebook. Като пленници сме – малцина от нас могат просто да се обърнат и да си тръгнат оттам.

Нашата слабост – техният коз

Явно Facebook добре разбират това. Замислили са го да е така. Компанията се старае да развива функцията „Групи“ доста активно още от 2017 г. насам. Нещо повече – компанията официално твърди, че групите са нейното бъдеще – малки „хъбове“ на различни общности, които са изключително единни и комуникират активно помежду си.

Накратко, няма да се отървем лесно от „сурат-тефтеря“, колкото и да го ненавиждаме. Но вие все пак копирайте и съхранявайте при себе си всичко, което считате за важно, от групите, които следите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*