Водещите тенденции на CES 2021

Тази седмица се провежда традиционното изложение за потребителска електроника CES. Традиционно то е в Лас Вегас и е първото голямо ИТ събития на всяка година, като задава тона на тенденциите. Заради пандемията обаче тази година CES за пръв път в историята си е изцяло виртуално събитие.

Въпреки това CES 2021 ще е в центъра на вниманието на индустрията. Виртуалните събития ще изобилстват, макар и заявка за участие да са подали около 2000 изложители при традиционно над 4000. А ето и някои от основните тенденции, които ще отбележат конференцията и индустрията.

5G

Не е изненада, че мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще доминират конгреса. Очакванията са, че през 2021 г. 5G ще започне своето все по-бързо навлизане в много повече държави и на пазара ще има все повече и повече устройства, които да използват новите мрежи. Около 20 сесии по време на CES 2021 ще обърнат внимание на темата. Това е показателно за големия интерес към нея.

Компютри

Ограничителните мерки заради пандемията доведоха до неочаквано голям ръст на търсенето на компютри, особено лаптопи. Тенденцията ще продължи и през 2021 г. При това се очакват и модели, които са специално разработени да са максимално практични за домашен офис и работа от дистанция. Например да разполагат с модули за SIM карта, да поддържат повече аксесоари, по-високо ниво на защита и др.

Телевизори

Традиционно телевизорите са една от горещите теми на всеки CES. Това ще е така и тази година с навлизането на някои нови технологии. Една от тях е Mini-LED. Тя оптимизира използването на подсветката, като ще предложи по-добро пресъздаване на черния цвят. Имат и амбицията да конкурират дори QLED технологията, но ще са и с доста по-ниска цена.

Интерес ще има и към MicroLED телевизорите, като може да се очакват още и прозрачни телевизори, модулни и сгъваеми модели и какво ли още не. Всичко това показва, че сегментът на телевизорите е на ръба на доста промени, които отново може да го поставят сред най-актуалните и интересните.

Умни домове

Много хора сега прекарват повече време в домовете си и това ги мотивира да направят доста подобрения, които преди са отлагали или смятали за ненужни. Устройствата за умен дом са сред големите печеливши от този факт. Всякакви продукти – от роботи-прахосмукачки, до умни електроуреди и свързани с интернет крушки, чипове и сензори привличат интереса на потребителите.

Здраве и пандемия

Естествено, пандемията накара хората да се замислят и за здравето си. Джаджите за здраве винаги са били популярни по време на изложения като CES и тази година ще са особено атрактивна категория.

Хардуерът вече позволява доста повече възможности, като в комбинация с подобаващ софтуер ще могат да се анализират различни индикатори за потенциално заболяване. Все още технологиите са далеч от това да диагностицират, но могат да сигнализират на потребителя, когато засекат отклонения и аномалии и да го призоват да потърси лекар.

Транспорт

Транспортът също е една от категориите, които обикновено заемат доста голяма част от CES. Дори имаше критики, че изложението постепенно се превръща в автосалон. И макар тази година да няма експонати, сегментът ще има своето присъствие най-вече в сферата на интерактивните технологии – дигитални арматурни табла, мултимедийни системи и по-смели концепции ще са сред основните теми.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*